Waarom ademwerk dé weg is naar het (terug)vinden van jezelf - Het verhaal van ademcoach Joan Hoekstra

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach en yoga teacher Joan Hoekstra.

Werken met de adem is een heerlijke ontdekkingsreis die je stukje bij beetje dichterbij jezelf brengt.
— Joan Hoekstra

Joan Hoekstra - Ademcoach en yoga teacher

Joan Hoekstra overwon haar burn-out en is nu ademcoach en yogadocent in Heerenveen, Friesland.

Joan Hoekstra is ademcoach met als standplaats Heerenveen, Friesland. Ik kwam deze sprankelende persoonlijkheid voor het eerst tegen bij de Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen, wat zorgde voor een mooie verbinding. Nu deelt Joan hier haar inspirerende verhaal, waarin velen herkenning zullen vinden.

Na jaren lang andere mensen blij te hebben gemaakt kende haar dienstbaarheid zijn tol, belandde ze in een burn-out en was - in eerste instantie - yoga voor haar de weg terug. Of eigenlijk de weg vooruit. Want yoga bracht haar terug bij haar hart, haar gevoel, bij wat goed voor haar was. En het bracht haar ook in de richting van ademwerk, iets dat ze nu met immens veel zachte kracht en liefde doorgeeft.

Met de adem heb je direct toegang tot je interne systeem en kan je je staat van zijn transformeren naar een staat waar je liever in wilt verblijven, zo ontdekte ze. Dat maakte Joan zo nieuwsgierig naar meer… vandaar dat ze zich volledig heeft gespecialiseerd in ademwerk. Lees hier haar verhaal.

Ik dacht alle ballen in de lucht te kunnen houden, maar verloor mezelf compleet.

Waar is voor jou de fascinatie voor ademwerk ontstaan?

“Zo'n vier jaar geleden belandde ik in een burn-out. Ik had destijds een druk sociaal leven in Amsterdam, gepaard met een drukke, hectische verantwoordelijke baan en een nieuwe relatie. Ik dacht alle ballen in de lucht te kunnen houden, maar verloor mezelf compleet. Maandenlang sliep ik niet en huilde ik op de weg heen en terug van werk. Maar niets in mij wilde toegeven dat er iets mis was, laat staan dat ik om hulp durfde te vragen.

Toen ik uiteindelijk uitviel op werk ben ik na een tijd, toen ik langzaamaan wel kon toegeven dat het niet goed met me ging, mijn yoga practice weer op gaan pakken. Ik deed meer en meer lessen en voelde ik dat ik een opleiding wilde doen tot yoga teacher. Diverse opleidingen verder, met weer een rustig hart, hoofd en leven, kwam de adem op mijn pad.

Bij de yogaopleidingen krijg je uiteraard ook veel mee over deze bijzondere levensenergie, maar ik wilde meer. Ik kwam terecht bij Lo en Malou van Codes of the Heart. Na een verwarrende masterclass - er werd veel aangeraakt - wist ik één ding zeker: hier wil ik meer van. Ik ben de ademopleiding gaan volgen en ook met diverse weekenden met hun mee op pad gegaan. Zij hebben mij kennis laten maken met de verbonden ademhaling. Op een zachte en helende manier. En ik reis nog steeds met ze samen, op dit moment ben ik deelnemer van hun eerste jaartraining waarin we ons verder verdiepen in adem en spirit. Een magische combinatie.

Ik heb inmiddels mijn baan bij een werkgever naar twee dagen per week geminimaliseerd en in de tijd die er nu vrijkomt ontvang ik mensen in mijn ademkamer in Heerenveen voor 1-op-1 sessies. Daarnaast organiseer ik retreats, ademcirkels en een basis ademcursus die theorie en praktijk heel mooi afwisselt.”

Wat vind je het mooie aan werken met de adem?

“Het mooie aan werken met de adem is dat het je in het moment laat zijn met de mensen die bij je komen. Je kunt namelijk wel over gisteren of morgen nadenken, maar je kunt niet gisteren of morgen ademen. Je adem spiegelt hoe je je nú voelt, en je adem liegt nooit. Daarom is het zo’n krachtig en zacht instrument om mee te werken.

Het mooie is: je draagt je adem altijd bij je. Dus het is ook nog eens super toegankelijk voor iedereen. Vaak raken de mensen die bij mij komen iets aan waar ik ook tegenaan loop. Dan hoor je ze praten, komen emoties naar boven en voel je mee in hun proces. Het is een prachtig parallel proces wat ook voor mij elke keer helend werkt. Ik ben nieuwsgierig geworden naar dat laagje dieper en werken met de adem brengt mij dat. Met de adem ben ik nog lang niet uitgeleerd en uit ‘verwonderd’.”

Dankzij breathwork kan ik mijn emoties beter reguleren en aanvoelen, heftige paniek en huilbuien komen eigenlijk niet meer voor.

Kan je uitleggen op welke manier breathwork invloed heeft gehad op jouw leven?

“Breathwork heeft op werkelijk alles invloed gehad. Ik ben me ten eerste fysiek beter gaan voelen. Ik slaap inmiddels weer gewoon een nacht door (met mondtape). Mijn dagen zijn tegenwoordig compleet anders ingericht. Ik ben weer terug verhuisd naar Friesland, werk niet meer 80 uur in de week voor een baas en probeer goed voor mezelf te blijven zorgen. Nee zeggen is daar een groot onderdeel van geworden.

Ik kan mijn emoties beter reguleren en aanvoelen. De heftige paniek en huilbuien komen eigenlijk niet meer voor. Alle informatie over de adem die me wordt aangereikt, tezamen met mijn eigen ervaringen, klinken mij als muziek in de oren. Alsof ik het al weet... Het is voor mij een herinneren aan een groter veld. Aan de magie van het leven. Aan het mezelf openstellen voor alles wat we niet met directe ogen kunnen zien, maar wat er wel is.

Zeker toen de wereld op slot ging en we binnen werden gehouden en mondkapjes moesten dragen, was dit voor mij een tijd van ontwaken. Voor mijn gevoel klopte er niets van. Ik probeerde echt bij mijn eigen gevoel te blijven en dat heeft me door moeilijke processen gebracht met afwijzingen, botsingen en soms ruzies. Maar mede daardoor is mijn eigen bedding verstevigd.”

Ik zweer ook nog steeds bij Yoga Nidra, dat doe ik vaak als opfrisser.

Doe je zelf elke dag aan ademwerk, heb je een vast ritueel?

“Ik heb niet echt een dagelijks vast ritueel of een ademritueel. Ik probeer het per dag aan te voelen. Omdat ik ook veel in de avonden werk, gaat mijn wekker op diverse tijden. In de ochtend in bed doe ik vaak een paar minuten de 5-5 ademhaling en als ik niet kan slapen dan werkt de 4-7-8 oefening goed voor mij.

Soms start ik de dag met microdosing en/of cacao, dat geeft me een prachtig moment met mezelf in meditatie. Gedurende de dag ben ik me op veel momenten bewust van mijn adem en probeer ik hem zo nodig wat kalmer te maken of gelijkmatig te maken (in en uit). Ik zweer ook nog steeds bij Yoga Nidra (zie ook House of Deeprelax, red.) dus dat doe ik soms overdag of voordat ik in de avond ga werken als opfrisser. In de avond als ik in bed lig sluit ik af met mijn dankbaarheidsdagboek en probeer ik nog wat te lezen in een interessant boek.”

Praktische oefeningen hoeven maar een paar minuten per dag te duren dus maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf.
Joan Hoekstra overwon haar burn-out en is nu ademcoach en yogadocent in Heerenveen, Friesland.

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?

“Oef, wat een leuke vraag! Stop niet als het spannend wordt is een van de adviezen die ik wil meegeven. De adem kan je op plekken brengen die nieuw voor je zijn, die pijnlijk aanvoelen en waar je het liefst zo snel mogelijk bij weg wil. Onthoud dat het de mind is die hierbij weg wil. Die wil jou comfortabel en veilig houden, en nieuwe gevoelens, sensaties, ervaringen dragen daar natuurlijk niet aan bij. Maar vertrouw op je adem en laat het stromen. Er is altijd nog een laag dieper die weer vrede en harmonie brengt.

Kies een ademcoach uit waar je je veilig bij voelt, dit is voor mij ook belangrijk. Vind een coach waar je jezelf bij durft te zijn. En maak het vooral ook niet te moeilijk voor jezelf. De adem is er altijd dus je kan bij je volgende ademhaling beginnen om er wat nieuwsgierigheid bij te brengen en er bewust van te worden. Praktische oefeningen hoeven maar een paar minuten per dag te duren dus die kan je gewoon uitproberen. Het is een heerlijke ontdekkingsreis die je stukje bij beetje dichterbij jezelf brengt.”

Kan je drie boeken noemen die jou hebben geïnspireerd op je pad?

“Pff maar drie? ;-) Ik kan een hele reeks opnoemen, maar ik houd me dus in! Recent ben ik me enorm aan het verdiepen in Ancient Civilizations. Een boek wat hier heel mooi op aansluit is Inwijding van Elisabeth Haich. Zij herinnert zich een vorig leven toen ze dochter priesteres in Egypte was. Het boek geeft ontzettend veel inzichten en neemt je mee in haar reis naar de inwijding toe.

Een nieuwe aarde van Eckhart Tolle vond ik ook prachtig. Natuurlijk kennen vele van ons De kracht van het nu, maar dit boek beschrijft duidelijke en praktische boodschappen dat het 5 voor 12 is voor de mensheid en het tijd wordt om ons ego-denken los te laten.

En dan toch echt een ademboek: Het nieuwe ademen van James Nestor. Wie kent hem niet. Ik heb genoten van alle onderzoeken die hij heeft gedaan en hoe hij zichzelf ook meenam in al zijn adem research.”


Joan Hoekstra - Met Joan

Meer weten over Joan en haar werk, kijk op www.yogametjoan.nl.
Volg Joan via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: