Wat is de kracht en de helende potentie van breathwork? - Het verhaal van Amanda Laine van Othership

NB. This is the Dutch version of the interview, click here for English.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van Amanda Laine, co-founder van Othership (eerder bekend als Inward Breathwork).

Amanda Laine, co-founder van Inward Breathwork / Othership

Amanda Laine en Harry Taylor, co-founders van Inward Breathwork / Othership Breathing App.

Amanda Laine en Harry Taylor, co-founders van Inward Breathwork / Othership Breathing App.

Bij mooie producten en diensten die je helpen met een bewustere ademhaling, innerlijke rust, meer gezondheid en persoonlijke groei, ontstaat direct nieuwsgierigheid: wie zit erachter en hoe is het idee ontstaan? Er zit altijd een goed en nobel verhaal achter.

Zo ook bij Inward Breathwork, inmiddels bekend als Othership - een fantastische app gevuld met de beste on-demand ademsessies. Benieuwd naar het ontstaansverhaal, sprak ik met Amanda Laine, één van de vijf founders.

Ze vertelt hoe één intense en overweldigende breathwork sessie op Burning Man alles in gang zette om vanuit hun spa / icebath studio Inward (waar in 2020 alles anders liep vanwege CV-19) richting een prachtig online, on-demand platform te bewegen.

Die eerste breathwork sessie op Burning Man is een van de krachtigste ervaringen die ik ooit heb gehad.

Wie is Amanda Laine?

Amanda Laine, één van de vijf founders van Othership Breathwork app - een app gevuld met on-demand ademwerk sessies.

Amanda Laine, Inward Breathwork

Amanda: “Ik kom uit Canada, geboren en getogen in een klein stadje genaamd Orillia. Ik heb Europese roots, mijn familie komt uit Finland en Ierland. Ik woon nu alweer zeven jaar in Toronto, daarvoor in Manhattan NY waar ik full-time als internationaal fashion model werkte.

Ik ben een van de co-founders van Inward Breathwork, een on-demand breathwork platform. Al onze begeleide sessies maken gebruik van diverse super effectieve en wetenschappelijk onderbouwde ademhalingstechnieken, bovendien op te gekke muziek zodat je je gegarandeerd goed gaat voelen, elke dag weer.”

Hoe is ademwerk op jouw pad gekomen?

“Mijn eerste ervaring met ademwerk was zo’n twee jaar geleden, op Burning Man. Een vriend van ons, Jay Hamilton, organiseerde een ademsessie voor ons kamp dus ik besloot mee te doen, geen idee wat het in zou houden.

Na die eerste, intense ervaring wist ik dat ik meer wilde leren en begrijpen over de kracht van breathwork en de helende potentie ervan.
Amanda Laine, co-founder van. deOthership Breathwork App op Burning Man, waar ze haar eerste transformerende breathwork ervaring had.

Het was op Burning Man waar Amanda haar eerste transformerende breathwork ervaring had.

Daar lagen we dan, op de grond, harde muziek aan, om vervolgens een uur lang begeleid te worden door een intense ademhalingssessie, met stemwerk (vocal releases) en meditatie. Ik ging meteen erg diep met m’n ademhaling, voor ik het wist had ik een out-of-body ervaring en had ik een visioen hoe ik mezelf aan het loswrikken was van de kettingen om mijn polsen waarmee ik vastgebonden zat. Klinkt bizar, dat was het ook.

Het was een van de krachtigste ervaringen die ik ooit heb gehad. Het gevoel van loskomen en de banden verbreken met iets of iemand die me tegenhield, was zo waanzinnig bevrijdend. Na de sessie duurde het echt even voordat ik weer een beetje op aarde kwam, ik was zo hard aan het huilen. De gevoelens die ik had waren zo raak. Dit was ook het moment waarop ik wist dat ik meer wilde leren en begrijpen over de kracht van breathwork en de helende potentie ervan.”

We hebben ons on-demand platform bewust gecreëerd, vanuit de gedachte om breathwork aantrekkelijk, effectief en bovendien leuk te maken.

Hoe is dit uiteindelijk tot Inward Breathwork gekomen?

“Na mijn Burning Man ervaring ging ik terug naar huis, waar ik het team vertelde over mijn ervaringen. Het ‘team’ is het team van onze sauna / ica bath studio Inward in Toronto, Harry en ik zijn beiden co-founders, samen met Robbie Bent, Myles Farmer en Emily Hunter.

De Inward hot/cold theraphy spa in Toronto

De Inward hot/cold theraphy spa in Toronto

Ik bleek niet de enige met een diepgaande breathwork ervaring. We besloten om er dieper in te duiken, door te leren, ervaren, sessies, trainingen en opleidingen te volgen, ontelbaar veel boeken te lezen en met vele experts te spreken. Met als doel om breathwork te kunnen gaan aanbieden aan onze community van de Inward studio.

Op het moment dat we met Inward op het punt stonden onze droom te realiseren: het bouwen van een badhuis van 1.400 m2, gooide COVID roet in het eten. Zodoende hebben we al onze breathwork kennis vertaald naar online en zijn we digitale breathwork sessies gaan geven. Vijtien weken op een rij hebben we breathwork sessies begeleid, eerst voor twintig, toen voor dertig, vijftig, later honderd man.

Tegen het einde van de zomer begon onze community te vragen naar recordings, verschillende stijlen en verschillende lengtes. Dat was het moment dat we een pauze voor onszelf hebben ingelast en ons terug hebben getrokken om een on-demand platform te creëren, vanuit de gedachte om breathwork aantrekkelijk, effectief en bovendien leuk te maken.

Het is onze missie om een community te creëren van de beste breathwork facilitators ter wereld, vanuit elke denkbare ademhalingstechniek, stijl en discipline, zodat iedereen on-demand toegang heeft tot sessies en programma’s gericht op stressreductie, vitaliteit, productiviteit, het reguleren van emoties en het bereiken van verhoogde staten van bewustzijn.”

Breathwork voor het slapen gaan brengt me in zo’n fijne, diepe relax-staat, het voelt bijna als een trance.

Wat doe je zelf aan ademwerk, heb je een dagelijks ritueel?

Amanda Laine, één van de vijf founders van Othership Breathwork app - een app gevuld met on-demand ademwerk sessies.

“Mijn favoriete moment van de dag voor breathwork, is voordat ik ga slapen. Het brengt me in zo’n fijne, diepe relax-staat, het voelt bijna als een trance. Maar ik vind het ook fijn om het meer intense ‘upregulating’ werk te doen wanneer ik me gestrest voel. Het helpt me om emoties die vast of dwars zitten los te laten en het brengt me in een hogere staat van zijn.

De Countdown to Deep Sleep en Minimally Guided Inward Method sessies (staan ook op Othership, red.) zijn zo goed hiervoor, ondersteund door de perfecte muziek. Ze zijn ontzettend ontspannend en ze helpen me echt om mijn hoofd te verstillen.”

Welk advies zou je geven aan iemand die nieuw is met ademwerk?

“Als je nooit eerder met breathwork in aanraking bent gekomen, kan ik je zeker ons 10-daagse introductieprogramma aanraden. Het geeft je een overzicht en proefje van vele verschillende technieken en is zodoende een perfecte plek om te beginnen.

Amanda Laine, één van de vijf founders van Othership Breathwork app - een app gevuld met on-demand ademwerk sessies.

Ik zou ook willen aanraden het boek van James Nestor te lezen: Breath - The New Science of a Lost Art. Dit boek legt uit hoe belangrijk het is om goed te ademen, 90% van ons ademt verkeerd en zo houden we ons lichaam in een continue staat van stress.

Vervolgens zou ik je vragen bewust te worden van je ademhaling op verschillende momenten tijdens je dag. Bewust worden van je adempatronen is de eerste en - op het ademen zelf na - de belangrijkste stap. Houd je je adem in terwijl je achter de computer zit of aan het rijden bent? Slaap je met je mond open? Zijn jouw ademteugen kort, snel en oppervlakkig? Nadat je meer begrip hebt van hoe jij ademt, kun je daadwerkelijk blijvende verandering gaan aanbrengen. En dit zal gegarandeerd een impact hebben op je algehele gezondheid.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd, naast James Nestors Breath?

Ten eerste The Secret, dit boek heeft m’n leven veranderd. Ik las het tijdens mijn tijd in New York en het heeft mijn kijk op hoe het leven in flow kan zijn en de wet van de aantrekking compleet omgegooid.

Ook een geweldig boek is The Surrender Experiment (NL: Het Overgave Experiment) van Michael A. Singer. Makkelijk te lezen en bomvol krachtige lessen en inzichten, over hoe je JA kunt zeggen tegen alles wat er in je leven gebeurt en dan ziet hoe het zich ontvouwt.

Dan wil ik zeker ook A New Earth (NL: Een Nieuwe Aarde) benoemen, Eckhart Tolle is een genie. Alles wat hij schrijft ‘blows my mind’.


Benieuwd naar de Othership Breathing app (voorheen Inward Breathwork) die Amanda en haar team hebben neergezet? Het biedt te gekke on-demand ademsessies- super fijn en krachtig!