“Ik ervaar dankzij de adem veel meer vrijheid om mezelf te zijn, alsof ik een jas heb uitgedaan” - Breathwork coach Lisanne van Niekerk

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Hier lees je de verhalen achter de mensen. Dit is het verhaal van Biodynamic Breathwork and Trauma Release System facilitator Lisanne van Niekerk.

Ik ervaar fysiek, mentaal en emotioneel meer vrijheid om mezelf te zijn, alsof ik een jas heb uitgedaan.

Lisanne van Niekerk, facilitator Biodynamic Breathwork and Trauma Release System

Lisanne van Niekerk_Biodynamic-breathwork.jpg

Lisanne van Niekerk is gespecialiseerd in een prachtige vorm van adem- en lichaamswerk: Biodynamic Breathwork and Trauma Release System. Vanuit haar standplaats Den Bosch deelt ze dit vol passie met de wereld, zowel in individuele sessies als in het bedrijfsleven.

Daarnaast heeft ze een online training ontwikkeld: Ademruimte in je werk, waarin je leert hoe je met simpele ademtechnieken meer ontspanning, energie en focus kunt brengen in je dag zodat je de beste versie van jezelf kunt zijn en genoeg energie hebt voor de dingen die ertoe doen in jouw leven.

Toen Lisanne tot twee keer toe tegen een burn-out aanliep, ging ze op onderzoek uit naar manieren om hieruit te komen en zich beter te voelen. Tijdens een training op Bali kwam ze in aanraking met Biodynamic Breathwork and Trauma Release System (BBTRS) - iets wat haar leven compleet veranderde.

Wat houdt BBTRS precies in, wat doet het met je en wat heeft het Lisanne zelf gebracht? Je leest het hier.

Lisanne, allereerst: hoe ziet jouw werk eruit?

Lisanne: “Ik ben gepassioneerd over het beste in mezelf en in anderen naar boven halen, om anderen te helpen herinneren wie zij zijn, zodat we samen onszelf kunnen zijn en kunnen genieten. In de basis is dat wat ik doe met mijn werk.

Ik werk met twee groepen mensen: jonge professionals in bedrijven en bewuste mensen die chronische spanning los willen laten. In beide gevallen is zelfontwikkeling het doel, en de eigen potentie die al van binnen zit, te laten bloeien.

De adem speelt een sleutelrol bij persoonlijk leiderschap en zelfontwikkeling.

Voor bedrijven geef ik leiderschapstrainingen, gericht op persoonlijk leiderschap en zelfontwikkeling. De adem speelt hierin een sleutelrol. Ik werk veel met jonge professionals, de ‘future leaders’. Dit vind ik belangrijk, omdat ik ervan overtuigd ben dat we anders moeten gaan werken met elkaar. Meer in samenwerking, vanuit het 'wij' in plaats van uit het 'ik'. En meer vanuit het 'eco' in plaats van 'ego'. Daarin speelt bewust ademen een belangrijke rol.

Daarnaast werk ik individueel met dieper ademwerk om chronische spanning los te laten, via Biodynamic Breathwork and Trauma Release System (BBTRS). De sessies die ik geef zijn bedoeld voor mensen die bewust een laag dieper willen gaan in persoonlijke ontwikkeling, en willen loslaten van wat hun niet meer dient. Dit kunnen fysieke, emotionele of mentale spanningen zijn die ze met zich meedragen door ervaringen uit het verleden die ze niet hebben verwerkt.

Biodynamic Breathwork and Trauma Release System helpt bij het loslaten van chronische fysieke, emotionele of mentale spanningen.

Soms komt dit door een bewust trauma, maar vaak is het een onbewuste opeenstapeling van gebeurtenissen met als resultaat onverklaarbare klachten. Denk aan allergieën, slaapproblemen, depressie, geïrriteerde darmen, hoofdpijnen, fysieke pijn, chronische spanning in het lichaam, PTSD, ADD, apneu, chronische vermoeidheid, OCD en nog veel meer.

De oorzaak van dit soort klachten is vaak te herleiden tot een verhoogde spanning in het zenuwstelsel. BBTRS helpt bij het loslaten van die verhoogde spanning, zodat je weer terug kan naar een normale en ontspannen toestand met blijvende positieve effecten.”

Lisanne van Niekerk - breathwork.jpg

Hoe ben je in aanraking gekomen met Biodynamic Breathwork?

“Tijdens mijn studie Bouwkunde in Delft kwam ik terecht in een burn-out, die ik toentertijd niet herkende. Ik had last van lage energie, voedselintoleranties, tintelingen en chronische spanning in mijn armen, nek en schouders.

Ik ben langs verschillende routes hulp gaan zoeken, maar niets leek te helpen. Uiteindelijk was het antwoord dat 'ik moest leren leven met de pijn'. Iets waar ik het niet bij wilde laten zitten, ik bleef zoeken. Ik kwam terecht bij yoga en ik heb toen zelfs een yoga-opleiding gedaan om meer te begrijpen van de filosofie en de verschillende technieken.

Het lukte om mezelf boven water te houden dankzij yoga, meditatie en wandelingen in het bos, maar met mijn gezondheid bleef het kwakkelen. Ik deed een traineeship bij de Rijksoverheid en dat vond ik leuk, maar tijdens het laatste half jaar zat ik weer op het randje van een burn-out. Alleen yoga hielp me niet meer, ik wist dat er meer nodig was en dat het anders moest.

Het was een ‘hell of a ride’, maar na twee weken voelde ik me compleet anders, veel meer in vertrouwen en in verbinding met mezelf.

Via de bedrijfsarts heb ik drie maanden onbetaald verlof kunnen regelen, die ik heb aangegrepen om naar Ubud, Indonesië te gaan. Ik wilde een training gaan doen vergelijkbaar met yoga, maar in mijn zoektocht kwam ik een video tegen over een 'Breathwork Facilitator' training. Iets in mij zei direct: 'doen!', terwijl ik het doodeng vond toen ik me daarvoor inschreef. Uiteindelijk was dit de beste keuze die ik had kunnen maken.

Het waren twee weken volledig gevuld met allerlei soorten innerlijk werk, waaronder transformational breathwork, rebirthing, The Work, Qi Gong, yoga en Biodynamic Breathwork and Trauma Release System. Het was een ‘hell of a ride', maar na die twee weken voelde ik me compleet anders dan daarvoor. Veel meer in vertrouwen en in verbinding met mezelf. Energiek, rustig en vrolijk. Ik voelde letterlijk meer ruimte in mijn lichaam, in mijn emoties en in mijn hoofd. Zo fijn!

Na elke training kwam ik opgeladen terug en had ik weer een nieuw stuk van mijzelf ontdekt.

Eenmaal weer thuis en begonnen met mijn nieuwe baan, vervaagde dit gevoel weer langzaam. Ik wilde meer en besloot de volledige Biodynamic Breathwork and Trauma Release System training te doen. Dit duurde twee jaar, met ieder half jaar een intensieve training en tussendoor tijd om te integreren en te oefenen met cliënten. Na elke training kwam ik opgeladen terug en had ik weer een nieuw stuk van mijzelf ontdekt, nieuwe thema's doorleefd en losgelaten wat daarin niet meer nodig was. Telkens voelde ik me weer een stukje vrijer.

Voor mij heeft ademwerk en ook het lichaamswerk wat in BBTRS geïntegreerd zit, zo veel gebracht en ik ben iedere dag dankbaar dat ik dit heb gevonden. Het werk, maar ook de community van hartverwarmende mensen die ik nu als vrienden over de hele wereld heb, zijn een verrijking van mijn leven. En de kennis en de ervaringen die ik heb opgedaan wil ik delen met mensen die daarvoor open staan en dat nodig hebben. Het is zo bijzonder wat er gebeurt in de sessies, iedere keer weer. Ik voel me dankbaar en bevoorrecht dat ik dit mag delen en getuige mag zijn van zo veel transformatie.”

Lees ook: Wat is Biodynamic Breathwork en hoe kan het je leven transformeren?

Lisanne van niekerk biodynamic breathwork.jpg

Kun je omschrijven wat Biodynamic Breathwork and Trauma Release System jou persoonlijk heeft gebracht?

“Breathwork en BBTRS in het bijzonder heeft mij bij mezelf gebracht. Ik ervaar fysiek, mentaal en emotioneel meer vrijheid om mezelf te zijn, alsof ik een jas heb uitgedaan. Dat is overigens ook letterlijk gebeurd: na het ademwerk ben ik stukje bij beetje natuurlijk afgevallen, iets wat daarvoor nooit lukte.

De pijnen in mijn lichaam die ik tijdens mijn burn-out ervaarde, zijn weg. Ik ben veel bewuster van mijn adem en van mijn lichaam en ik ben nóg gevoeliger geworden dan ik al was. Maar het verschil is dat ik er nu bewust van ben, en dat ik het steeds meer in kan zetten als kracht, zonder overdonderd te worden van alle indrukken en sensaties die ik voel.

Ademwerk geeft me vertrouwen. Mijn hart gaat iedere keer een stukje verder open en durf ik mezelf steeds kwetsbaarder op te stellen.

Ik heb in het ademwerk zo veel bijzondere dingen mogen voelen en ervaren, zowel in mijn eigen sessies als in het begeleiden van mensen. Tijdens de sessies in het bijzonder voel ik zo'n diepe verbinding met mezelf en met de mensen met wie ik samenwerk. Daardoor gaat mijn hart iedere keer een stukje verder open en durf ik ook mezelf steeds kwetsbaarder op te stellen.

Ademwerk geeft mij vertrouwen. In wie ik ben. In waarom ik hier ben. En in de verbinding met alles en iedereen om mij heen.”

Je hebt ook een online training ontwikkeld: Ademruimte in je werk. Hoe is deze ontstaan?

“Ik merkte na elke ademtraining die ik zelf deed, ik een enorme high ervaarde die vaak snel verdween of in een low veranderde zodra ik weer in mijn 'normale' leven stapte. Daarom ging ik op zoek naar manieren om de goede energie na een training langer vast te kunnen houden en hoe ik ademwerk goed en praktisch kon inbouwen in mijn dagelijkse leven. Ik onderzocht hoe ik dankzij ademwerk meer kon ontspannen tijdens stressvolle dagen (ik werkte destijds nog fulltime bij de Rijksoverheid), zodat ik met meer focus, effectiviteit en gemak mijn werk kon doen en 's avonds ook nog energie over te houden voor de dingen die ik graag wilde doen, zoals tijd doorbrengen met familie, sporten en sociale afspraken.

De tools die ik toen heb ontdekt en ontwikkeld werkten zo goed, dat ik ze heb gebundeld in de training Ademruimte in je werk. Het zijn laagdrempelige maar super effectieve ademoefeningen die je direct toe kunt passen in je dag én op je werk of in een professionele setting. De training is gericht op een werksetting, maar je leert hoe je met simpele ademtechnieken meer ontspanning, energie en focus kunt krijgen tijdens je dag, en dat hoeft natuurlijk niet alleen gerelateerd te zijn aan werk.

De training is online te volgen en duurt in zes weken, met elke week een ander thema. Je krijgt een stuk theorie en drie verschillende oefeningen om direct mee aan de slag te gaan. Je kunt hem volgen als beginner, maar ook als je al ervaring hebt met ademwerk biedt de training verdieping en tools om persoonlijke integratie en routine van ademwerk in jouw dag te creëren.”

Hoe ziet jouw eigen (adem)dag eruit?

“Voordat ik moeder werd, deed ik eerst een uur ademwerk, yoga en meditatie. Gewoon voelen wat ik op dat moment nodig had en daar een uur de tijd voor nemen voordat ik ging ontbijten en mijn dag starten.

Nu ik moeder ben, word ik vaak gewekt door mijn dochter. Als het lukt blijf ik nog even liggen en neem ik een moment om in te tunen op mijn hogere zelf. Dan vraag ik ‘wat mag vandaag mijn intentie zijn?’ of ‘wat mag ik meenemen vandaag?’. Vaak komt er dan een kort zinnetje of een woord zoals ‘vertrouwen’, ‘genieten van samen zijn’ of ‘ontspannen’. Gedurende de dag neem ik dit mee.

Ik heb geleerd dat tijd voor mezelf nemen het belangrijkste is. Doordenderen en pushen werkt averechts.

Overdag vind ik altijd ergens een moment voor mezelf om te mediteren, bewust te ademen of te tappen (EFT, Emotional Freedom Technique, red.). Ik voel steeds wat ik nodig heb en wanneer, de ene dag is dat meer dan de andere. Ik heb geleerd dat daarvoor de tijd nemen het belangrijkste is voor mij. Doordenderen en pushen werkt averechts.

Meditaties die voor mij goed werken zijn die van Joe Dispenza, OSHO en ook inquiry meditaties, die me helpen om antwoorden te krijgen op vragen die voor mij spelen. Ademwerk verwerk ik daar automatisch in voor mezelf.

Ik maak tijdens mijn dag ook vaak gebruik van de vertraagde adem (langer uitademen dan in), dit doe ik ook weleens wanneer ik buiten een rondje loop. Bijvoorbeeld vier stappen in, zes uit. Dit maakt mij rustiger en meer ontspannen om vervolgens wat relaxter door te werken.

's Avonds voordat ik ga slapen schrijf ik een zin op waar ik die dag dankbaar voor ben. Ik ben nu in het vijfde jaar dat ik dit doe, en kan ook iedere dag teruglezen, wat er allemaal is gebeurd. Dit is ontzettend fijn om te verbinden met de energie van dankbaarheid aan het eind van de dag.

Wanneer ik het echt nodig heb, plan ik voor mezelf een uur in om een ademsessie te doen met de verbonden ademhaling. Ik doe ook geregeld exchanges met collega’s. Het is echt een groot verschil of je het alleen doet of dat er iemand is er volledig voor jou is. Dan kan je vaak een stuk dieper gaan.”

Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Vertrouw erop dat jij precies het juiste krijgt uit je ademsessie, precies wat je nodig hebt. Als je wilt kun je een intentie zetten. Maar laat die ook weer los. Vertrouw. Het werkt echt zo!

Blijf open, blijf voelen en volg je hart. Je komt vanzelf iets tegen waarvan je voelt dat het klopt voor jou.

Start met gewoon proberen. Ga open een sessie of een workshop in en voel maar wat het voor jou doet. Het kan zijn dat het niet de juiste vorm is van ademwerk voor jou, of dat je niet in één keer de juiste begeleider hebt. Dat is prima, dan weet je dat ook weer en zoek je verder. Blijf open, blijf voelen wat voor jou klopt, oftewel: volg je hart. Je komt vanzelf iets tegen waarvan je voelt dat het klopt voor jou. En wanneer je dat gevonden hebt: geniet met volle teugen! En natuurlijk ook van de reis hiernaartoe.”

lisannevanniekerk-biodynamicbreathwork.jpg

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

The Way of Integrity, van Martha Beck. Dit is een heerlijk boek over de reis naar jezelf en hoe eerlijk zijn naar jezelf over alles wat je voelt een wereld van verschil maakt. Het boek is mega grappig, ik lag continu in een deuk, terwijl het ook hele diepe stof behandelt met een duidelijk actieplan dat je direct toe kunt passen. Super fijn om te lezen.

The Power of Now (De kracht van het Nu), van Eckhart Tolle. Een klassieker die ik iedere keer in kleine stukjes lees. Het heeft mij veel herkenning en ‘aha’-momenten gegeven. Wanneer ik het boek random open sla, staat er altijd wel iets dat ik in het moment kan gebruiken. Dit boek heeft mij geholpen bij het maken van een stap richting meer bewustzijn van mijn energetische lichamen, bijvoorbeeld het pijnlichaam, en hoe in het nu ook alles goed kan zijn.

Dare to Lead (Durf te Leiden), van Brené Brown. Een heerlijk boek over leiderschap, nieuwe leiders, persoonlijk leiderschap en hoe het ook anders kan in een maatschappij waarin tegenstellingen alleen maar uitvergroot worden. Hoe kan ik daarin de leider zijn die ik wil zijn, met het werk dat ik wil brengen naar de wereld en wat is daarvoor nodig? Ik ben enorm geïnspireerd door dit boek.

Feel to Heal van Giten Tonkov. Deze ‘moet’ ik natuurlijk noemen, want dit boek legt de basis uit van BBTRS. Super fijn voor mensen die meer over dit werk willen weten. Het boek kwam uit toen ik al gecertificeerd was, dus voor mij was het bekende stof, maar het is fijn om alle informatie terug te kunnen lezen.”


Lisanne van Niekerk - Biodynamic Breathwork and Trauma Release System facilitator

Meer weten over Lisanne en haar werk? Kijk op Lisannevanniekerk.com.
Volg Lisanne via Instagram of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.