Waarom kleine aanpassingen in je ademhaling een wereld van verschil kunnen maken - Het verhaal van ademcoach Jos Derksen

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het verhaal van ademcoach Jos Derksen.

Niemand wil de hele dag bewust ademhalen, je wil die kleine veranderingen vinden die voor jou werken.
— Jos Derksen

Jos Derksen - Ademcoach, Breathwork Biohacker

Jos Derksen is expert op het gebied van breathwork en transformatie.

Jos Derksen is expert op het gebied van breathwork en transformatie. Zijn thuisbasis is in het oosten van Nederland, Elst Gelderland. Toen Jos in 2020 ‘bij toeval’ een ademoefening deed tijdens een paniekaanval, bleef hij sprakeloos achter. Het was precies deze ‘kleine’ oefening die een groot proces van transformatie in gang zette. Het bleek een oefening die zijn leven op alle fronten zou veranderen.

Inmiddels is Jos ademcoach en helpt hij mensen vanuit zijn bedrijf ‘Adembaas’ om de regie over het leven terug te pakken. Door zijn mooie aanpak laat Jos zien dat grote verandering - iets waar veel mensen naar op zoek zijn - niet altijd komt door radicaal het roer om te gooien. Het zijn juist de kleine interventies die je dagelijks kunt toepassen en die voor jou goed voelen, die voor grote transformatie kunnen zorgen. Lees hier zijn verhaal.

Ik combineer ademwerk graag met rauwe cacao, microdoseren, bodywork en sound. Dit geeft een totaal nieuwe diepte aan ademsessies en coaching.

Wat is de drijfveer in jouw werk als ademcoach?

“Ik houd ervan om met mensen samen te werken die verder willen kijken dan de gebruikelijke weg. Hiervoor bekijk ik de wereld en mensen om mij heen altijd met een geïnteresseerde blik, om zo een ingang te vinden waarbij je een kleine aanpassing kunt maken die zorgt voor een zo groot mogelijke uitwerking - oftewel een minimum effective dose. Nieuwe manieren ontdekken voor het optimaliseren van een (nog betere) dag is voor mij een missie geworden.

Verbinding is voor mij de sleutel voor een goede samenwerking tussen coach en cliënt. Mede daarom spreek ik het liefst fysiek af met mijn cliënten. Zodat we samen kunnen verbinden en tot een plan van aanpak kunnen komen, want dat is altijd persoonlijk en in het moment.

De afgelopen jaren heb ik enorm veel geëxperimenteerd wat het beste bij mij en mijn cliënten werkt. Ik maak gebruik van verschillende soorten ademwerk, van downregulerend tot diep ademwerk en alles daartussen. Daarbij combineer ik ademwerk graag met rauwe cacao, microdoseren, bodywork en sound. Deze combinaties geven een totaal nieuwe diepte aan ademsessies en coaching.

Mijn ademsessies in groepen worden iedere maand georganiseerd op mooie, bijzondere plekken. Daarnaast zijn er diverse evenementen te volgen die gaan over breathwork en transformatie. Alles voor een leven vol energie en focus.”

Hoe ben je zelf met ademwerk in aanraking gekomen?

“Voorheen was ik docent en event manager en lag mijn focus op werk, prestatie en aanzien. Juist hierdoor verslechterde mijn prestatie, mijn relatie en mijn lichamelijk gezondheid, ik zat jaren lang vast in patronen die niet goed voor me waren. Uiteindelijk resulteerde dit in een burn-out en paniekaanvallen.

Na drie rondes Wim Hof zat ik voor mij uit te staren met het gevoel: “Wat was dat?!”.

Vooral deze paniekaanvallen waren killing. Het enige wat ik nog kon was naar buiten toe met mijn labrador James, totdat ik zelfs ook tijdens het wandelen paniekaanvallen kreeg. Daar zat ik dan, op de stoep met mijn hoofd tussen mijn benen, James rustig naast me wachtend tot we verder gingen. Ik had het gevoel dat alles me werd afgenomen. Want ik belandde thuis binnen als een ‘gezonde jonge vent van dertig jaar’.

Ik bezocht de hele medische wereld, zonder medicijnen te willen gebruiken. Allerlei behandelingen volgden, maar niets bood mij een oplossing. Dit frustreerde. De medische professionals hielden vol dat ik beter zou zijn na alle behandelingen, maar ik voelde me slechter dan ooit. Uiteindelijk bleek deze burn-out mijn grootste raadgever te zijn, maar dat kon ik toen nog niet zien.

De oplossing bleek uiteindelijk dichterbij te liggen dan ik dacht. Ademwerk kwam op mijn pad op het moment dat ik de ergste paniekaanval beleefde. Ik herinnerde me een ademoefening op YouTube die genoemd werd in het boek van Wim Hof. Achteraf gezien is de Wim Hof Methode niet het beste om te doen tijdens een paniekaanval, maar hé: ik zat drie rondes later voor mij uit te staren en ik dacht "Wat was dat?!".

Vanaf dat moment begon ik alles wat ik maar kon vinden over ademwerk te lezen, kijken en bestuderen. En in tegenstelling tot alles wat ik eerder had geprobeerd, werkte het werken met mijn adem direct in op mijn staat van zijn. Mijn paniekaanvallen verdwenen en ik kreeg rust in mijn hoofd en lijf. Vervolgens kon ik bewuste keuzes maken over de invulling van mijn werk, relatie en lichaam. Hiervoor waren geen lange coachtrajecten nodig, het ging simpelweg om de beheersing van mijn ademhaling.”

Ademwerk heeft mijn bewustzijn de afgelopen jaren enorm doen ontwikkelen.

Kan je uitleggen hoe breathwork jou heeft geholpen bij het maken van bewustere keuzes?

“Toen ik erachter kwam wat breathwork mij bracht, begon mijn zoektocht naar de optimalisatie van mijn dagen. Met alles wat ik nu uitdraag heb ik uitgebreid geëxperimenteerd om te ondervinden wat het kan brengen. Ik zoek altijd naar de juiste effectieve dosis om geweldige dagen mee te creëren. Soms is dat een ademinterventie van twee minuten, soms het microdoseren van plantmedicijnen en soms is dat bodywork. Of simpelweg de indeling van mijn dag: sporten, vasten, muziek maken, lopen met mijn hond of meditatie.

Als je innerlijk werk gaat doen en oude beperkende verhalen opruimt, dan kan je vervolgens alles doen om een geweldig leven te leiden! Ademwerk heeft mijn bewustzijn de afgelopen jaren enorm doen ontwikkelen. Het bewustzijn rondom mijn fysieke, emotionele, mentale en spirituele staat. Maar ook het bewustzijn over de wereld, relaties, intimiteit, en de verbinding met het ‘alles’.”

Rondom eetmomenten gebruik ik ademwerk om in de juiste staat te komen voor het verteren van mijn maaltijd.

Doe je zelf elke dag aan ademwerk, heb je een vast ritueel?

“Ik vind dit een prachtige vraag, omdat ik smul van alle antwoorden die alle ‘professionals’ altijd geven in interviews en podcast. Mijn antwoord... er is geen eenzijdig antwoord. Iedere dag is voor mij anders en dat maakt de kennis die ik heb over de oorsprong van breathwork zo waardevol.

's Ochtends check ik in hoe mijn nacht was, en wat mijn energielevel is. Dit doe ik door simpelweg te voelen, en soms ook door mijn ademfrequentie te checken in de vorm van een snelle ademtest. Daarna zoek ik zo snel mogelijk zonlicht op, met een halve liter water. Ik doe altijd aan beweging voor mijn eerste maaltijd, bijvoorbeeld lopen met James of een crossfit workout waarbij ik breathwork inzet. Ik drink rauwe cacao in plaats van koffie en kies de juiste microdosering passend bij het karakter van de dag.

Je mond dichtplakken met tape voor het slapengaan zorgt dat je 's nachts door je neus ademt. Het levert je veel gezondheidsvoordelen op en voor mondademhalers is het de oplossing is voor een betere nachtrust.

Jos met mondtape.

Rondom eetmomenten gebruik ik ademwerk om in de juiste staat te komen voor het verteren van mijn maaltijd. Ik houd van diepe ademsessies en release tools als mijn lichaam en mentale staat hierom vragen, we hebben hier thuis zelfs een speciale ruimte voor ingericht. Daar kunnen we helemaal los gaan!

Tot slot gebruik ik 's avonds diverse tools om de kwaliteit van mijn slaap zo hoog mogelijk te krijgen, waaronder rood licht blockers, IMF (intermittent fasting), mond tapen en een down regulerende adem interventie in bed. Geen vast ritueel dus, maar altijd kijken naar wat er in het moment nodig is voor mijn staat van zijn. En hier wederom: minimale inzet, maximale uitwerking.”

Laat jezelf begeleiden door een goede coach, deze kan je blinde vlekken spiegelen.

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?

“Zie alles als een experiment, probeer verschillende dingen en bekijk bij welke minimale inzet je het meeste resultaat behaalt. Niemand wilt de hele dag bewust ademhalen, je wil die kleine veranderingen vinden die voor jou werken.

Door middel van een goede coach met de juiste kennis kan je dit in een stroomversnelling onderzoeken en aanleren. Een coach kan namelijk je blinde vlekken spiegelen, waardoor het voelt alsof je het zelf ontdekt en je extreem gemotiveerd raakt. Ik laat mijzelf om die reden nog steeds coachen door verschillende coaches.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op jouw pad?

“In het begin van mijn ‘transformatietijd’ las ik deze twee boeken, die me veel hebben gebracht:

Ik (k)en mijn ikken van Karin Brugman. Dit boek kreeg ik aangereikt tijdens mijn burn-out door mijn haptonoom, die mij geweldig geholpen heeft met het spiegelen van mijn blinde vlekken. Het boek gaat over voice dialogue. Op een tamelijk humoristische manier word je uitgenodigd om anders naar jezelf te kijken. Op het moment dat ik het boek las, was het die kleine verandering die op de lange termijn voor een totaal ander zelfbeeld heeft gezorgd.

The body keeps the score van Bessel van der Kolk (in het Nederlands vertaald als Traumasporen). De verschillende theorieën die beschreven worden in dit boek vind ik zo inspirerend. Het duikt in de verschillende onderzoeken die gedaan worden over trauma. Het legt uit hoe trauma opgeslagen wordt in het lichaam en hoe ‘alternatieve’ manieren van therapie en coaching hier wellicht veel beter bij werken.”


Jos Derksen - Adembaas

Meer weten over Jos en zijn werk, kijk op www.adembaas.nl.
Volg Jos via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: