Meet je stress met de Inner Balance Trainer van HeartMath Institute

De Inner Balance Trainer van HeartMath Institute is een slim apparaat waarmee je op een simpele en effectieve manier jouw HRV en hartcoherentie kunt meten en verbeteren.

Dit artikel gaat in op het belang van een kalme, regelmatige ademhaling en positieve emoties en laat zien hoe je de effecten hiervan kunt meten en verbeteren, met de Inner Balance Trainer van HeartMath Institute.

Je adem is de afstandsbediening van je lichaam

De adem is, naast dat hij automatisch verloopt, ook actief te sturen. Door dit te doen, kan je zelf invloed uitoefenen op essentiële lichaamsprocessen, om te beginnen de werking van je hart.

Je kunt de adem zien als de afstandsbediening van je lichaam: de manier waarop je ademt heeft direct invloed op je hartritme, je bloeddruk en je spijsvertering maar ook welke emoties je ervaart en hoe je op bepaalde situaties reageert.

De link tussen je ademhaling en je hartritme

Hartcoherentie lijkt een simpele, maar is een zeer krachtige ademhalingstechniek. Bij hartcoherentie gebruik je je ademhaling in combinatie met positieve emoties als tool om je hartritmevariabiliteit (HRV) te beïnvloeden.

Je hart reageert direct op je ademhaling. Is deze kalm en regelmatig, dan zal je hart ook zo gaan kloppen. Wanneer je ademhaling oppervlakkig en gestrest is, zal dit ook zijn weerspiegeling hebben in je hartslag. Je hart zendt met de manier waarop het klopt ook continu signalen uit naar ‘boven’: je hersenen zijn contant je ademhaling en hartritmepatronen aan het monitoren en interpreteren, om zo te beslissen wat te doen en welke gedachte, emotie of handeling gepast is.

Wanneer je hartritme in een mooi, vloeiend, samenhangend patroon verloopt (dankzij een regelmatige rustige ademhaling en fijne emoties), en goed meebeweegt met elke in- en uitademing, spreekt men van hartcoherentie. Alle belangrijke lichaamsprocessen zijn op elkaar zijn afgestemd en functioneren optimaal samen. Als een coherent systeem.

Hartcoherentie werkt erg krachtig bij stress(klachten) en burn-out

Hartcoherentie is een zeer krachtige techniek wanneer je te maken hebt met stress en stressgerelateerde klachten.

Dankzij hartcoherentie komt je lichaam in rust en herstel. Je zenuwstelsel komt in een veilige modus. Dit zorgt ervoor dat lichaamsfuncties die bij rust horen (denk aan slaap, spijsvertering, ontspanning) de ruimte krijgen om goed te werken. Ook wordt het zelfherstellend en zelfhelend vermogen van het lichaam verbeterd.

Bovendien ben je bij hartcoherentie bewust positieve emoties aan het opwekken en voelen, waardoor je bewuster en gelukkiger in het leven komt te staan. Wat weer goed is voor je algeheel welzijn.

Door slechts vijf minuten gevoelens van liefde en compassie te ervaren, versterk je je immuunsysteem tot wel zes uur lang. Terwijl vijf minuten boos zijn het immuunsysteem wel zes uur kan verzwakken en onderdrukken. Liefde maakt ontzettend krachtige en heilzame chemicaliën vrij in het lichaam.
— HeartMath Institute

De Inner Balance Trainer van HeartMath Institute

HeartMath is een onderzoeksinstituut dat in 1991 in de USA is ontstaan vanuit de nobele wens om beter te zorgen voor mens en planeet. HeartMath werkt hiervoor aan structureel wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast hebben ze biofeedback-apparatuur ontwikkeld, zodat je zelf thuis de effecten van hartcoherentie kunt meten en ervaren.

Een van de HeartMath-tools is de Inner Balance Trainer: een tool die je aan je oorlel hangt en aan een app koppelt, zodat je ademhalingsoefeningen kunt doen en tegelijkertijd nauwkeurig jouw HRV en coherentie kunt volgen.

Hoe weet je of je ‘goed’ ademt en of je hart gezond is? Er is een simpele tool die het exact kan meten: de Inner Balance trainer van HeartMath Institute: meet jouw hartcoherentie.

De Inner Balance Trainer meet jouw hartcoherentie

De Inner Balance Trainer bestaat uit een klipje dat je aan je oorlel hangt, en een app, die aangeeft hoe je moet ademen zodat jouw lichaam in coherente staat kan komen - en dus optimaal gezond kan werken. De app brengt ook jouw hartritmevariabiliteit (HRV) in kaart, en de mate waarin jij ‘hartcoherent’ bent. De tool geeft dus live biofeedback over hoe jouw lichaam reageert op een kalme, regelmatige ademhaling in combinatie met positieve emoties.

De app staat vol met informatie en video’s, waarin je leert hoe de Inner Balance Trainer werkt, en waarom het dagelijks doen van dit soort ademhalingsoefeningen zo belangrijk is voor een goede gezondheid, van je hart, van je hersenen en van je zenuwstelsel.

Je kunt de ademhalingssessies in elke gewenste lengte doen: dus zo kort of lang maken als je zelf wilt. Al je sessies en je voortgang wordt opgeslagen in de app, zodat je altijd je resultaten kunt terugkijken. Er zijn verschillende instellingen waarmee je kunt variëren, zoals de ademfrequentie per minuut, het geluid, en het ‘level’ (beginner / gevorderde) waarin je wilt ademen.

Waarom zou je willen ademen met de Inner Balance Trainer?

De app staat vol met informatie en video’s, waarin je leert hoe de Inner Balance Trainer werkt, en waarom het dagelijks doen van dit soort ademhalingsoefeningen zo belangrijk is voor een goede gezondheid, van hart, hersenen en zenuwstelsel.

De Inner Balance Trainer werkt erg eenvoudig. Als je aan een betere gezondheid wilt werken met behulp van je ademhaling en je de resultaten (biofeedback) wilt inzien en volgen, dan is deze tool een aanrader.

Waarom het ook een prettig apparaat is:

  1. De Inner Balance Trainer kan meten, en meten is weten

    Door te meten weet je wat er gaande is in je lichaam en leer je hoe je hier zelf meer invloed op uit kunt oefenen.

  2. De Inner Balance Trainer herinnert je aan het doen van ademhalingsoefeningen

    De tool biedt een stok achter de deur. Door te werken met de Inner Balance Trainer ben je eerder en vaker geneigd met je ademhaling aan de slag te gaan, iets wat positief resultaat zal opleveren.

  3. De Inner Balance Trainer is een ademcoach in je broekzak

    Je hoeft alleen maar te doen wat er op je scherm staat, de rest gaat vanzelf. Nadenken is overbodig.

Aan de slag met hartcoherentie en de Inner Balance Trainer

Goed te weten: als lezer van The Breathwork Movement krijg je 5% korting in de Benelux shop van HeartMath Institute, met de code breathworkmovement. Klik hier voor meer info:


Bekijk ook: