Waarom ademwerk werkt op zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel niveau - Het verhaal van breathwork coach Peter Vermeiren

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van Peter Vermeiren, founder van Breath & Energy in Amsterdam.

Breathwork Facilitator Peter Vermeiren

peter-vermeiren-breath-of-freedom-3.png

Peter Vermeiren, founder van Breath & Energy in Amsterdam, geeft samen met zijn vrouw, Nicole Riviere bijzondere groeps-, individuele en partnersessies. Ze maken hierbij gebruik van een combinatie van verschillende methodes: van zeer subtiele pranayama tot diepe, intense breathwork technieken. Welke precies, hangt af van het doel. Daarnaast traint Peter managementteams op mental skills zoals focus en creativiteit door middel van adem- en meditatietechnieken.

Peters achtergrond ligt in de gezondheidszorg, als fysiotherapeut en in digital health. Ook is hij altijd geïnteresseerd geweest in neuro-science, in de werking van ons brein en ons bewustzijn. Hoe is hij op het spoor van ademwerk gekomen en waarom deelt hij dit nu met de rest van de wereld als breathwork coach?

Wat maakt dat de één een gezond en gelukkig leven leidt en de ander zo worstelt?

Het pad naar Breath & Energy, hoe is dat ontstaan?

Peter en zijn vrouw Nicole tijdens een van hun mooie parksessies

Peter en zijn vrouw Nicole tijdens een van hun mooie parksessies

“Mijn eerste ademsessie was een zeer helende ervaring waarbij ik veel oude pijn los kon laten. In slechts 40 minuten bereikte ik zo’n diepe meditatieve staat, die ik alleen kende van langdurige retraites.

Na jarenlange meditatie-ervaring was ik verrast door de intensiteit en diepte van de ervaring. Ik ben onmiddellijk cursussen gaan doen en in de literatuur gedoken van breathwork, waarbij vooral in het werk van prof. Stan Grof, de bedenker van Holotropic Breathwork, veel antwoorden vond. Ook zijn onderzoek naar psychedelica aan o.a Imperial College heeft veel raakvlakken met ademwerk.

Het geven van ademwerk was in eerste instantie iets wat we met een kleine vriendengroep begonnen zijn, dit is uitgegroeid tot wat Breath of Freedom nu is. Het is het mooiste en meest transformatieve werk dat ik ooit heb gedaan. Ik ben iedere keer geraakt door de kracht van de adem en de ervaringen die iedereen heeft. We leren nog iedere keer en zijn continu bezig met de vragen: Hoe maken we de sessies nog effectiever? En hoe zorgen we ervoor dat de sessies blijvende verandering teweegbrengen? Of eigenlijk: Hoe leer je je eigen lichaam en geest zó goed kennen dat je vrij door het leven kan gaan?

Ademwerk werkt op vele niveaus en stelt je in staat echt vrij te worden.

De breathwork sessies die wij geven zijn dan ook primair gericht op het ontwikkelen van het bewustzijn. Het mooie van ademwerk is dat het op vele niveaus werkt: lichamelijk, mentaal, psychologisch, en ons onderbewuste diepere bewustzijn. De adem verbindt en opent al deze niveaus en het ervaren van al die lagen van je bewustzijn stelt je in staat om echt vrij te worden. Vandaar ook dat we onze methode Breath of Freedom hebben genoemd. De adem als vehicle op het pad naar vrijheid in lichaam, geest en ziel.

Ik ben sterk beïnvloed door mijn boeddhistische leraren (onder meer Dilgo Khyentse en Sogyal Rinpoche) en de laatste tien jaar ook door de leraren uit de non-dualiteit (Ram Dass, Krishna Das en Baghavan Das). Recent ben ik de klassieke Tantra Sutras aan het bestuderen en aan het vergelijken met mijn boeddhistische kennis. Het mooie is dat ook in deze prachtige 4000 jaar oude traditie pranayama (het beheersen van de adem) een belangrijke rol speelt.”

Wat heeft de adem jou persoonlijk gebracht?

Breath of Freedom-sessie in het Vondelpark

Breath of Freedom-sessie in het Vondelpark

“Voor mij heeft ademwerk een versnelling gegeven aan mijn persoonlijke groei. Ik deed al veel aan meditatie, en nog steeds, daarnaast ben ik altijd veel met sport en yoga bezig geweest. Ademwerk bracht dit samen.

Ik heb echt ervaren dat het bewust gebruiken van de adem op drie niveaus werkt. Ten eerste op lichamelijk niveau: oude blessures die ik had zijn hersteld bijvoorbeeld, ik loop de marathon sneller dan ooit en voel me heel energiek. Ten tweede op mentaal niveau: ik kan makkelijker mijn gedachtenstroom loslaten, ik pieker minder (iets waar ik goed in was) en ben creatiever.

Dankzij bewust ademwerk kan ik beter en dieper contact maken met de onderbewuste lagen van mijn geest.

Last but not least: op spiritueel niveau. Ik kan beter en dieper contact maken met de onderbewuste lagen van mijn geest en hier diepe, meditatieve stilte ervaren. Vanuit die stilte is er veel meer overzicht, rust en creativiteit.”

Hoe is de adem verweven in jouw dag?

“Het vaste ochtendritueel bestaat uit mindfulnessmeditatie, yogaflow op de adem, kort ademwerk (3 x 30 diep ademen met ademretenties of pranayama) en een eindmeditatie op open gewaarzijn. Dit is het uitgebreide ritueel, als ik weinig tijd heb, kort ik hem in.

Gedurende de dag gebruik ik mijn adem om connectie te maken met met mijn gevoel, vooral met mijn hart en buik. Ik gebruik de adem ook tijdens het lopen en hardlopen als meditatie en energiegever. Een andere methode is mijzelf met de adem in een geconcentreerde flow state brengen, voor een bepaalde taak.”

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

Peter en zijn vrouw Nicole

Peter en zijn vrouw Nicole

“Breathwork is voor iedereen. Het is een vergeten skill (geschriften van duizenden jaren oud spraken al over de ademtechnieken) die we nu aan het herontdekken zijn. Ademwerk is ook heel breed en kent vele methodes. Welke methode ik gebruik, hangt af van de persoonskenmerken en doelen van iemand.

Ik gebruik hiervoor onder andere recente theorieën over de hersenen: The Entropic Brain Theory en de Default Mode Network. Deze theorieën geven aan dat we ons zenuwstelsel kunnen bewegen tussen creativiteit en focus. Een gezond stel hersenen kan bewust laveren tussen deze twee mind-states.

Met breathwork train je je aanpassingsvermogen, je flexibiliteit en je vermogen om het leven te nemen zoals het komt.

Als je te veel je in je ‘Default Mode Network’ zit, heb je vaak dezelfde gedachten en maakt je ego overuren. Het is goed om te leren dit los te laten en hieruit te stappen, met bepaalde diepe ademhalingsoefeningen. Als je te veel in de creativiteit en chaos zit en het moeilijk vindt om je te concentreren, kun je weer andere meer gefocuste ademmethodes gebruiken. Op den duur train je met breathwork zodoende je aanpassingsvermogen, je flexibiliteit en je vermogen om het leven te nemen zoals het komt.”

Wat wil jij meegeven aan de wereld?

“Ik wens dat iedereen gelukkig is. Geluk betekent voor mij niet dat alles altijd mee moet zitten, maar dat je tevreden kunt zijn en blij, ongeacht de omstandigheden. Dat je betekenis vindt in zowel de ups als downs. We zijn op aarde om ons vrij te voelen, om voluit te leven. Zonder oordeel, met liefde en open naar elkaar.

De adem is daarvoor een mooie metafoor: hoe voller je het leven durft in te ademen hoe meer je er ook aan over kunt geven. Ik hoop dat ik hier mijn bescheiden steentje aan kan bijdragen en mezelf hierin blijf ontwikkelen. Er is zoveel te ontdekken als we naar binnen gaan, een mooie reis.”


Peter Vermeiren - Breath & Energy
Wil je meer weten over Peter Vermeiren en Breath & Energy, zie: Breathandenergy.com.
Verder is Breath & Energy uiteraard te volgen via de socials, zodat je altijd up-to-date bent van de actuele breathwork sessies.
Facebook↛ BreathandEnergy
Instagram↛ breathandenergy