Een goede ademcoach zijn? Dat vraagt méér dan een diploma

Anouk Smulders, ademtrainer en opleider, deelt haar visie op wat het betekent om een écht goede ademcoach te zijn.

Ademtrainer en opleider Anouk Smulders.

Ademwerk is in opmars – en met reden. Steeds meer mensen ontdekken de kracht van de adem en kiezen ervoor om zich te verdiepen via een opleiding tot ademcoach. Maar wie denkt dat het werk stopt zodra het certificaat binnen is, komt bedrogen uit. Ademcoach zijn is een voortdurend ontwikkelpad – zowel professioneel als persoonlijk.

Anouk Smulders, ademtrainer en opleider, deelt haar visie op wat het betekent om een écht goede ademcoach te zijn. Ze spreekt over groei, nederigheid en de kracht van blijven ademen – ook als begeleider.

Je bent als ademcoach zélf het instrument in de sessie – dat moet je blijven stemmen.
— Anouk Smulders

Het pad van ademcoach: van opleiding tot doorlopende groei

Anouk Smulders, ademtrainer en opleider, deelt haar visie op wat het betekent om een écht goede ademcoach te zijn.

Anouk: “Een goede ademcoach zijn draait niet alleen om wát je doet, maar vooral om wie je bént in het contact met de ander. Natuurlijk is het van essentieel belang dat je de juiste technieken kent en weet hoe je ademwerk effectief kunt toepassen. Dat leer je in een gedegen opleiding, waarin je alle achtergronden van ademwerk grondig leert kennen en zelf ook veel ademervaring opdoet. Maar dat is slechts de basis.

De echte kracht van een ademcoach komt voort uit hoe je jezelf kent en hoe je aanwezig kunt zijn voor je cliënten. Een goede ademcoach moet diep begrip hebben van ademfysiologie, het zenuwstelsel en de onderliggende processen die ademwerk teweegbrengt. Dit komt niet vanzelf, maar is iets wat je leert in een gedegen opleiding. Je moet leren hoe je de theorie kunt vertalen naar praktische sessies, en hoe je mensen echt op professionele wijze kunt begeleiden in hun ademproces, zodat zij zich veilig voelen om zich over te geven aan de krach van het ademwerk.

Maar net zo belangrijk als ademcoach is het dat je als mens blijft groeien. Als ademcoach begeleid je mensen in diepe processen. Het werk vraagt dat je je eigen processen continu onderzoekt. Want je kunt een ander alleen maar meenemen tot het niveau waarop jij jezelf kent. Je moet bereid zijn om door je eigen ongemak en blokkades heen te bewegen, zodat je stevig staat en echt kunt verbinden met de ander, ook in hun pijn of chaos. Ademcoach zijn vraagt om het commitment om jezelf te blijven ontwikkelen: blijven ademen, blijven helen, bijscholen, intervisie, open blijven staan. Je bent zélf het instrument in de sessie – en dat moet je blijven stemmen.”

Het worden van ademcoach stopt niet na je diploma – het begint daar pas echt.

De valkuilen van de startende ademcoach

“Wat ik vaak zie bij ademcoaches die net zijn afgestudeerd, is dat ze ontzettend enthousiast van start gaan – vol vuur om de adem te delen met anderen. En die passie, die kennen velen van ons zo goed! Ze geven 1-op-1 sessies, starten soms al snel met groepen en willen vooral dóen. En dat is prachtig om te zien. Maar er zit ook een keerzijde aan.

Regelmatig zie ik dat mensen, zodra ze hun diploma op zak hebben, onbewust een andere plek innemen. Alsof ze vanaf dat moment alleen nog degene zijn die de transformatie begeleidt en niet meer degene die zelf doorleeft, ademt en groeit. Terwijl het begeleiden van ademwerk juist vraagt dat jij als coach zélf in beweging blijft.

We vergeten soms dat wij zélf het instrument zijn in een ademsessie. Onze aanwezigheid en zuiverheid maken voor een groot deel uit hoe diep iemand durft te gaan en hoeveel veiligheid er wordt ervaren. Als jij je eigen stukken niet meer aankijkt of denkt dat je ‘er al bent’, heeft je ego je stiekem te pakken. Voor je het weet, ben je meer iets aan het doen vanuit je rol dan dat je met je zijn het proces goed ondersteunt. Het is een valkuil die vaak voorkomt, dus het is essentieel om je ervan bewust te zijn. Want hoe zuiverder jij bent, hoe krachtiger de bedding die je kunt bieden aan de mensen die je begeleidt.”

Waarom je eigen proces nooit stopt

“Als je als ademcoach stopt met jezelf voeden, verliest je werk langzaam aan kracht. Je gaat draaien op routine en verliest de zuiverheid en bezieling waarmee je ooit bent begonnen – en dat ga je voelen. Niet alleen in jezelf, maar ook in de sessies die je geeft. Het wordt steeds moeilijker om echt diep werk te begeleiden, omdat je bedding dunner wordt. Je bent dan vooral iets aan het ‘doen’, terwijl het werk juist vraagt dat je er bént – met volledige aandacht, in verbinding.

Ademwerk nodigt voortdurend uit tot innerlijk onderzoek en aanwezigheid. Het proces stopt nooit – en als je dat omarmt, blijf je een krachtige, heldere en authentieke begeleider voor anderen.”

Als je stopt met jezelf voeden, verliest je werk langzaam aan kracht.

Het belang van blijven leren, bijscholen en spiegelen

Anouk Smulders, ademtrainer en opleider, deelt haar visie op wat het betekent om een écht goede ademcoach te zijn.

“Als het gaat om bijscholing, raad ik elke ademcoach aan om zich te voeden met verschillende stromingen binnen het ademwerk. Laat je nieuwsgierigheid je leiden. Kijk ook eens in een andere keuken dan waarin je zelf bent opgeleid. Vaak kom je dan op bekende thema’s, maar via een andere ingang. Dat verrijkt je kennis, je techniek én je persoonlijke ontwikkeling.

Ook qua intervisie zijn er allerlei vormen mogelijk. Je kunt zelf intervisiegroepen opzetten, bijvoorbeeld met oud-studiegenoten. Ik moedig dit binnen mijn opleidingen altijd aan. Maar intervisie kan ook ontstaan door samen te werken met andere ademcoaches, liefst met iemand die een andere achtergrond heeft dan jij. Zoek elkaar op, werk samen, adem of spar met elkaar. Ook dat voedt. En durf hulp in te schakelen als je ergens op vastloopt. Vaak ligt daar je grootste groeikans.

Deelnemers aan mijn opleidingen weten dat het behalen van hun certificaat niet het eindstation is, maar het begin. Die reis wordt pas écht waardevol als je bereid bent te blijven investeren – in jezelf, je ontwikkeling als mens én als professional. In welke vorm dan ook. Want juist dat houdt je fris, scherp en in beweging als ademcoach.

Zorg ook dat je als ademcoach onderdeel blijft van het veld. Ademwerk doe je weliswaar vaak 1-op-1 of in groepen, maar je bent nooit alleen. Het veld waarin we samen werken – ademcoaches, trainers, begeleiders – voedt, inspireert en houdt ons scherp. Door je te blijven spiegelen aan anderen, jezelf te laten zien, samen te ademen en uit te wisselen, blijf je verbonden met het grotere geheel. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Juist die verbondenheid versterkt je bedding, je kennis en je aanwezigheid.

Kortom, mijn hoop is dat verse ademcoaches nieuwsgierig blijven en zichzelf blijven voeden met ademwerk. Niet alleen om hun sessies krachtiger te maken, maar ook om zelf in ontwikkeling te blijven. Je staat aan de vooravond om impact te maken in het leven van je cliënten. En die impact wordt het grootst als je goed voor jezelf zorgt en trouw blijft aan het proces.”

Geef jezelf net zoveel adem als je doorgeeft aan anderen.

Zelf blijven ademen voor groei én inspiratie

“Zelf doe ik ook nog regelmatig sessies bij anderen. Dat is voor mij cruciaal. Soms bij een ervaren ademcoach, soms bij iemand uit mijn eigen opleiding. Als het goed voelt, ga ik. Want ik weet: mijn eigen groei heeft directe invloed op de kwaliteit van wat ik doorgeef. Hoe zuiverder ik ben, hoe sterker mijn bedding. En die bedding is precies wat de deelnemers aan mijn retraites of opleidingen nodig hebben om zelf te kunnen groeien.

Daarnaast inspireert het ademen me enorm. Ook al lijkt het soms alsof er allemaal verschillende ‘adem-eilanden’ zijn met elk hun eigen techniek, uiteindelijk werken we allemaal met adem, energie en bewustzijn. Dan is het steeds weer inspirerend om te zien hoe iemand met zijn of haar unieke stijl iets losmaakt wat mij verder helpt.”

Tot slot: overweeg jij ademcoach te worden?

“Allereerst: je bent niet voor niets op dit pad beland. Als je voelt dat je iets hebt te brengen via de adem, als je die innerlijke roep herkent – volg die. Dan ben je precies het juiste aan het doen.

Als je nog oriënteert op een opleiding, kies dan bewust. Zorg dat er voldoende balans is tussen ervaring, oefening en kennis. Kies een opleiding waarin je zelf veel ademt, maar ook waar er ruimte is de theorie goed te gaan begrijpen. Verdiep je dus ook goed in de achtergrond van het ademwerk – hoe het werkt, waarom het werkt, en wat het teweegbrengt.

Wat ik je vooral wil meegeven: blijf onderdeel van het veld. Blijf zelf ademen. Blijf leren. Blijf jezelf voeden. Geef jezelf net zoveel adem als je doorgeeft aan anderen. Dan blijf je in beweging – en blijf je het vuur voelen waarmee je dit pad begon.”


Ademcoach opleidingen en verdiepingen van LifeBizz Academy

Ademcoach opleidingen en verdiepingen van LifeBizz Academy

Anouk Smulders is de oprichter van LifeBizz Academy, dé plek waar je leert levens te transformeren. De missie is om steengoede transformatieprofessionals op te leiden die tot in de puntjes weten wat ze doen, waarom ze dat doen en hoe ze dat doen.

Je kunt bij LifeBizz Academy terecht voor diverse opleidingen en nascholingen, waaronder:

Opleiding tot ademcoach

Deze zorgvuldig vormgegeven opleiding tot ademcoach is bedoeld voor wie ademhalingstechnieken wil leren toepassen in de begeleiding van anderen. In korte tijd ontwikkel je je tot allround ademcoach, met kennis en vaardigheden om bij te dragen aan fysieke, emotionele en mentale balans.

De eerstvolgende opleiding tot Ademcoach start op 4 november 2025!

Meer info: LifeBizz opleiding tot Ademcoach.

Zomeropleiding tot Ademcoach

Tijdens deze zomereditie van de LifeBizz ademcoach opleiding leer je alles wat je wilt -én moet- weten om impactvol met de adem te gaan werken. Normaal gezien is de ademcoach opleiding meer gespreid in de tijd, alleen tijdens de zomerperiode kan je hem in deze versnelde opzet volgen!

Start: Je gaat online leren op je eigen tempo, vanaf 1 maand voor de opleiding
Blok 1: Maandag 14 t/m vrijdag 18 juli 2025 (5 live dagen)
Blok 2: Woensdag 20 en donderdag 21 augustus 2025 (2 live dagen)
Online sessie: Vrijdag 21 november 2025 (ochtend)

Meer info: Zomeropleiding tot Ademcoach.

Masterclass Ademcirkels faciliteren

De tweedaagse Masterclass Ademcirkels Faciliteren is voor bestaande ademcoaches die zich verder willen verdiepen in het begeleiden van groepen. Deze training versterkt je vertrouwen en verfijnt je vaardigheden als facilitator in groepswerk.

Eerstvolgende mogelijkheid: dinsdag 3 juni en woensdag 4 juni 2025.

Meer info: Masterclass Ademcirkels faciliteren.

Opleiding Verbonden Ademhaling voor Professionals

De Opleiding Verbonden Ademhaling is een verdiepend leertraject specifiek voor artsen, therapeuten en coaches die hun kennis van ademhaling willen uitbreiden en de techniek van verbonden ademhaling willen inzetten in de begeleiding van persoonlijke ontwikkeling.

Eerstvolgende startdatum: woensdag 22 oktober 2025

Meer info: Opleiding Verbonden Ademhaling voor Professionals.

Kijk voor het volledige aanbod op LifeBizz Academy.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Ademwerk en ADHD: meer rust in een druk hoofd?

Volgende
Volgende

7 eenvoudige (én gratis) manieren om je nervus vagus te stimuleren