Persoonlijke ervaringen met ademen volgens de Wim Hof Methode

Beeld: wimhofmethod.com

Er bestaan oneindig veel ademhalingstechnieken met stuk voor stuk een andere uitwerking. Zo heb je technieken om een boost energie in je lijf te pompen, technieken om je in slaap je snoozen, technieken die je lichaam een reset geven en in balans brengen en zelfs technieken waarbij een sessie net zo krachtig kan werken als jaren psychotherapie.

En je hebt de ademhalingstechniek van Wim Hof, die veel van deze effecten in zich kan hebben. Let wel: ieders persoonlijke ervaring is anders. De fysiologische (en bewezen) effecten van de Wim Hof techniek staan desalniettemin als een paal boven water. Er gebeurt van alles in je lichaam wanneer je de ademhalingstechniek (regelmatig) toepast en het heeft over het algemeen een positieve impact op je lichaam en geest.

Wim Hof Methode: verschillende ervaringen en meningen

Er wordt veel gezegd over de Wim Hof Methode. Er is hierbij geen goed of fout, jouw eigen ervaring telt, elk lichaam werkt anders. Het gaat erom dat je goed begrijpt wat ademwerk met je kan doen, dat je jouw lichaam kent, en weet wat jouw lichaam op dat moment aankan.

Lees ook: veiligheid en contra-indicaties bij ademwerk

Laat jezelf goed informeren, maar neem ook niet klakkeloos alles aan wat je op internet leest. Het is zonde als er onvolledige of ongenuanceerde informatie rondzwerft die je wellicht kan weerhouden de techniek te proberen. Hieronder vind je - naast de onderbouwde feiten - persoonlijke ervaringen en observaties. De jouwe mag je zelf gaan creëren.

1. Is ademhalen volgens de Wim Hof Methode veilig?

Veiligheid staat uiteraard altijd voorop. De Wim Hof Methode is veilig te beoefenen, tenzij je jouw eventuele contra-indicaties (zoals hartproblemen en zwangerschap) negeert of je de veiligheidsvoorschriften niet in acht neemt. Doe de ademhalingsoefeningen nooit in een zwembad, voordat je onder water gaat, onder de douche gaat of een voertuig bestuurt. Oefen altijd zittend of liggend, en in een veilige omgeving. Kijk voor meer info over het veilig beoefenen van de Wim Hof Methode op wimhofmethod.com.

Berichten die claimen dat de Wim Hof Methode onveilig zou zijn, verdienen nuance. Het heeft namelijk alles te maken met het veilig toepassen en opvolgen van adviezen rondom de Wim Hof Methode. Onverantwoord gedrag kan serieuze gevolgen hebben en wanneer je de veiligheidsvoorschriften niet opvolgt of op eigen houtje gaat stunten, is dat natuurlijk alles behalve handig. 

Het advies van Wim Hof Methode zelf is dus: doe de ademhalingsoefening nooit in het water, of vlak voordat je erin gaat. Je kunt licht in je hoofd worden van de ademhalingsoefening. Zorg dus dat je de ademhalingsoefening altijd veilig doet en niet op een plek waar flauwvallen slecht kan aflopen (zoals in water). De ademhalingstechniek van Wim Hof kan je het beste ook los zien van het ijsbad. In het ijsbad wil je juist je ademhaling zoveel mogelijk vertragen, zodat je tot ontspanning komt in deze ‘stressvolle’ situatie.

Getrainde, gecertificeerde Wim Hof Methode instructeurs weten exact wat wel en niet verantwoord en veilig is en zorgen ervoor dat alles wat jij doet en ervaart volledig veilig is. Wil je de krachtige effecten van een ijsbad of koud natuurwater ervaren? Doe dat dan altijd (in eerste instantie) onder goede begeleiding. 

Lees ook: zo werkt ademen volgens de Wim Hof methode

2. Wim Hof ademhaling: wat is het beste tijdstip op de dag?

De Wim Hof ademhaling is een intense, stimulerende ademhaling. Je zet je systeem volledig ‘aan’, om vervolgens in de retentie (adempauze) weer tot diepe ontspanning te komen. Elk lichaam reageert echter anders op deze manier van ademhalen.

De Wim Hof Methode ademhaling is een ideale techniek voor in de ochtend: het maakt je over het algemeen scherp en energiek. Er zijn mensen die zullen zeggen dat je dit vooral niet in de avond moet doen, en ja, dat is over het algemeen ook zo. Heftig ademhalen is niet geschikt vlak voor bedtijd. Maar je avond starten met Wim Hof, als reset na een lange drukke werkdag: kan zeker goed werken.

Probeer het zelf uit en kijk hoe jouw lichaam reageert, dat is altijd het advies.

Ik kon juist eindelijk tot ontspanning en innerlijke rust komen dankzij de Wim Hof ademhaling.

Mijn persoonlijke ervaring met de Wim Hof ademhaling

Ik heb lange tijd geworsteld met een hersenschudding / post-commotioneel syndroom (PCS), in deze stressvolle periode heb ik de Wim Hof methode ook ontdekt. Het heeft me niets dan goeds gebracht.

Ik ademde met name elke ochtend volgens de Wim Hof Methode, ging in de middag vaak naar een groepsles Wim Hof ademhalen in de yogastudio, maar kon dankzij het doen van deze ademhalingstechniek ‘s avonds in bed ook juist eindelijk een beetje ontspannen en tot innerlijke rust komen. Ik zat in die tijd zo vast in mijn sympathische zenuwstelsel (dit was chronisch ‘aan’ en geactiveerd door pijn, angst en spanning) dat deze techniek me hielp om diep ontspannen en gedachteloos te worden. Iets wat ik juist zo hard nodig had voor een beetje acceptabele nachtrust.

Lees ook: Hoe de adem me heeft helpen genezen van PCS, post-commotioneel syndroom

Ik zou niet per se aanraden de Wim Hof Methode ademhaling vlak voor het slapengaan te doen, en zou het zelf nu ook niet meer doen, maar destijds diende het voor mij een doel. Dit is dus voor iedereen anders, en verschilt van moment tot moment. Luister dus altijd goed naar je eigen lichaam, en geloof niet alles wat je op internet leest ;)

Inmiddels heb ik het tijdstip van beoefening dus verplaatst naar de ochtend. Het maakt me kalm, sterk, energiek en happy. Kortom, de Wim Hof Methode is - bij juiste toepassing - veilig en heilzaam. De exacte invulling laat ik aan jou.


Bekijk ook: