Reportage: Ontdek de kracht van boksen, ademwerk én ijsbaden

Deze reportage is gemaakt door Luuk Brummans, coach en trainer bij Brummans Breathwork and Balance in Meijel

Datum & tijd: Zaterdag 13 april 2024, 14.30-17.30 uur
Locatie: LEAN Gent, Overzet 16, 9000 Gent
Event: Workshop “Boks, Adem & IJs” van Nina Kalnay en Marissa van Meenen

Vanuit warmte en vertrouwen laten Nina en Marissa ons zien hoe je je zenuwstelsel op plekken brengt die je kracht en weerbaarheid naar een hoger niveau tillen.
— Ademreporter Luuk Brummans

Ontdek de kracht van boksen, ademwerk én ijsbaden

Nina Kalnay en Marissa van Meenen bij LEAN Gent - boksen, ademwerk, ijsbad workshop

Marissa van Meenen (l) en Nina Kalnay bij LEAN Gent.

Luuk: Het zal je niet ontgaan zijn dat de weerbaarheid en flexibiliteit van de westerse mens in het algemeen afnemen. Door een overvloed aan comfort wordt ons lichaam steeds luier, en door een stortvloed aan prikkels loopt ons brein over, met alle gevolgen van dien.

Dit is ook direct de reden waarom de combinatie boksen, adem en ijs perfect aansluit bij wat de mens op dit moment nodig heeft. Dat blijkt, want de workshop “boksen-adem-ijs” van Nina Kalnay en Marissa van Meenen bij LEAN Gent waaraan ik ga deelnemen, zit helemaal vol. Twaalf Belgen (waarvan 75% vrouw) en één Nederlander (ja, die Nederlander was ik). Via Connected Space geven Nina en Marissa geregeld workshops en retreats. Beiden hebben ze een opleiding tot ademcoach gevolgd bij Kasper van der Meulen. Daarnaast besteedt Nina veel tijd in de yogaschool, en Marissa is yogadocent en klinisch psychologe van achtergrond.

Na een rustige rit van 2,5 uur word ik heerlijk warm ontvangen door een paar knuffels en een Belgische groet (blijkbaar doen ze dat met een kus op de wang). De deelnemers druppelen langzaam binnen. Veel mensen kennen elkaar, en toch hangt er een licht gespannen sfeer. Eigenlijk ook niet gek, als je kijkt naar het feit dat we een drietal stressprikkels moeten ondergaan waar zelfs een Nederlander ‘U’ tegen zegt - en dat gebeurt niet vaak meer tegenwoordig. De locatie leent zich perfect voor deze workshop; de goed bereikbare sportschool LEAN aan de rand van Gent.

In tijden van chronische stress is wat we nodig hebben enerzijds rust, maar anderzijds ook een verhoogde capaciteit om met stressoren om te kunnen gaan.

Wat maakt de combinatie boksen, adem en ijs zo speciaal?

Workshop boksen, ademwerk en ijsbad in Gent (LEAN).

Deze gouden combinatie heeft zijn oorsprong in het belangrijkste communicatiesysteem van ons lichaam: het zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel eindigt steeds vaker in een staat van chronische stress, waardoor welvaartsziektes zoals burn-out, depressie, hartklachten en diabetes op de loer liggen. Wat we nodig hebben is enerzijds rust, maar anderzijds ook een verhoogde capaciteit om met stressoren om te kunnen gaan.

‘Alle wegen leiden naar Rome’ is wat een wijs persoon ooit zei. Dat geldt ook voor deze dag, waar een activatie van het zenuwstelsel in rap tempo wordt afgewisseld met periodes van rust. Of het nu boksen, ademhaling of een ijsbad is; al deze wegen leiden naar een verhoogde lichamelijke flexibiliteit en geestelijke kracht. Dit is de intentie van vandaag; wat volgt is een prachtig proces van strijd, twijfel en overwinning.

Boksen laat het intieme samenspel tussen lichaam, geest en gedrag open en bloot zien.

Een mooie opbouw naar een absolute boksclimax!

We beginnen gelijk met de warming-up. Het boksen zelf wordt uitgevoerd door een gekwalificeerd personal trainer die trainingen geeft vanuit sportschool LEAN. De opbouw is passend en speels; we beginnen rustig met het oefenen van de bokstechniek. Vanuit daar breiden we ons arsenaal aan slagen uit en eindigen we met een potje afzien. Zelf heb ik niet vaak gebokst, en ik ervaar dat deze initiatie een goed overzicht geeft van wat er van je gevraagd wordt bij boksen: een combinatie van techniek, uithoudingsvermogen en een portie lef.  

Ik mag zelf ook nog even wat klappen ontvangen, terwijl ik een kussen vasthoud waarop ik trappen te verwerken krijg. Voor mij is de ‘front-kick’ misschien wel de grootste stressor van de dag. Het is mooi om te ervaren hoe het zenuwstelsel zich schrap zet als het anticipeert op een inkomende fysieke klap. Vechten, vluchten of bevriezen, dat zijn de opties. Boksen laat het intieme samenspel tussen lichaam, geest en gedrag open en bloot zien.

Iedereen doet lekker mee en raakt steeds meer in verbinding met het lichaam. Eindresultaat: lekker gezweet en gespeeld, maar nog niet kapot. Op naar de rest!

Op een kundige en veilige manier worden we blootgesteld aan verschillende manieren van ademhalen, waardoor we op ervaringsniveau kennismaken met het concept zenuwstelselregulatie.

De kunst van het reguleren van je zenuwstelsel, via je ademhaling

Vanuit de fitnesszaal vertrekken we naar een grote ademruimte, waar 13 matjes klaarliggen. We ontvangen een duidelijke uitleg over de voordelen van ademhaling en een ijsbad. Nina en Marissa delen om de beurt hun kennis over het lichaam en geest. Vragen als ‘wat voor gezondheidsvoordelen heeft een ijsbad’ en ‘wat is de invloed van de ademhaling op het zenuwstelsel’ worden op een rustige en duidelijke manier uitgelegd. Van daaruit ontvangen we als deelnemers handvatten die we kunnen gebruiken tijdens het vervolg van de sessie. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker voor een dag met zoveel intense stressoren wordt de waarde van deze achtergrondinformatie niet lichtelijk opgevat.

De ademsessie is een perfecte toevoeging op de dag. Op een kundige en veilige manier worden we blootgesteld aan verschillende manieren van ademhalen, waardoor we op ervaringsniveau kennismaken met het concept zenuwstelselregulatie. Ook hier worden we aan interne stressoren blootgesteld, iets wat bij de meest primaire functie van ons lichaam vrij intens kan aanvoelen. We kunnen deze ervaring met ademhaling goed gebruiken bij de volgende horde die we gaan overwinnen: het ijsbad.

De persoonlijke aandacht rondom het ijsbad zorgt ervoor dat dit voor mij echt het hoogtepunt van de dag is.

Het ijsbad: vechten is een optie, maar overgave is de oplossing

Veiligheid staat elk moment centraal, dat kun je bij Nina en Marissa prachtig ervaren. Dit valt vooral op tijdens het laatste onderdeel van dit driekamp, iets waar veel van ons tegenop kijken. Logisch ook, aangezien het voor 75% de eerste keer blijkt te zijn… 

Wat ik prachtig vind is dat Nina en Marissa besluiten om iedereen één voor één het ijsbad in te laten gaan, terwijl de rest rustig op gepaste afstand afwacht. Dit geeft iedereen voldoende ruimte om dit lastige proces op zijn of haar eigen manier aan te gaan. Iets wat ik erg waardeer, zeker gezien het feit dat het toch om een groepsworkshop gaat.

We gaan naar buiten. 25 graden, midden april, een mooi aluminium bad en de zon op je hoofd. Wat wil je nog meer? Oh ja, ijs. We mogen nog even het universum bedanken, het ijs wordt namelijk echt nét op tijd geleverd. 

IJsbad workshop in Gent: reguleer je zenuwstelsel en leer beter omgaan met stress.

De grote kracht van Nina en Marissa ligt echt in de kalmte, warmte en het vertrouwen dat ze uitstralen naar alle deelnemers. De nuance en aanwezigheid waarmee ze elke stap begeleiden is van hoog niveau. Van intentie zetten, visualisatie, vertrouwen uitstralen en meehelpen veilig het ijsbad in te stappen, alles was inbegrepen.

Ik kan merken dat het niet hun eerste keer is, zelfs wanneer één van de deelneemsters het echt lastig krijgt, blijven ze enorm sterk staan. De dunne lijn tussen een zetje in de rug en de verantwoordelijkheid bij deelnemers neerleggen, wordt tot in de puntjes verzorgd. Een stopwatch wordt niet gebruikt, het lichaam mag zelf bepalen wat het nodig heeft.

Zelf sta ik, als ademreporter van deze dag, met gepaste afstand aan de zijlijn mee te kijken terwijl anderen in het bad stappen (ik besluit zelf als laatste het bad in te gaan). Het raakt me diep, al wat ik zie gebeuren. De emoties komen ineens binnen. Je kan het bijna vergeten, maar ik realiseer me ineens weer hoe moeilijk het ijsbad voor de eerste keer kan zijn. De spanning op de koppies, de tranen, het innerlijke gevecht, en dan toch die ene stap… De moedige stap in het ijswater, daar waar geen andere wetten gelden dan die van de natuur. Vechten is een optie, maar overgave is de oplossing.

Nina en Marissa blijven benadrukken hoeveel kracht wij in onszelf bezitten. Voelbare woorden, die vaak nét dat zetje geven om de strijd aan te gaan. Angst is in deze een slechte raadgever, een les die ieder moedig mens deze dag meeneemt.

De voelbare vrieskou in het bad is één van de krachtigste manieren om te leren hoe je tijdens stressvolle situaties in je lichaam aanwezig kunt blijven.

Nieuwsgierig trekt uiteindelijk iedereen het koude water in

Luuk Brummans - Ademcoaching - Koudetraining - Ijsbad.

Ademreporter Luuk Brummans in het ijsbad.

Nina en Marissa wisselden elkaar af in de begeleiding. Nadat de klus van het ijsbad geklaard is, neemt de andere persoon deelnemers mee in een ‘horse stance’ om het lichaam weer op temperatuur te brengen. Wederom staat persoonlijke aandacht centraal.

Als laatste - alle Belgen zijn inmiddels geweest, nu de Hollander nog ;) - stap ook ik het ijsbad in. Met een flinke portie nieuwsgierigheid, dat is zoals vrijwel iedere dag mijn intentie. Het is altijd weer interessant hoe de nervositeit voor zo’n koude prikkel blijft opspelen. Het lichaam spreekt de waarheid, de kracht van de natuur is enorm.

Een ijsbad is voor mij telkens weer een prachtige manier om meer balans te vinden tussen mijn mannelijke en vrouwelijke energie, tussen mindset en gevoel. De weerstand voor die ene stap, blijft altijd aanwezig. Jezelf over dat muurtje tillen is een geweldige beoefening van daadkracht. De kou in het bad zelf is één van de krachtigste manieren om te leren hoe je tijdens stressvolle situaties in je lichaam aanwezig kunt blijven. Een beoefening van volledige overgave, diepe observatie en loskoppeling van de pijn.

Eenmaal allemaal uit het koude water, doet de zon snel zijn werk; we warmen op, praten nog even na en pakken uiteindelijk onze spullen. Fier gaan de Belgen (en ik) weer naar huis, met een lach op het gezicht en een krachtig verhaal rijker.

Ook een ‘boks, adem, ijs’ workshop ervaren?

Zaterdag 11 mei 2024 is de volgende editie, waarvoor je jezelf op de wachtlijst kunt plaatsen (want, vol), of boek direct je plek voor 12 oktober 2024. Op www.yina.be vind je alle info!


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: