6 redenen om meer te neuriën: neuriën maakt gezond!

Zou je je van neuriën gelukkiger gaan voelen of zouden gelukkige mensen simpelweg meer neuriën? Ontdek waarom neuriën zo krachtig werkt voor het verbeteren van je humeur en je gezondheid en daarom misschien wel de leukste ademhalingsoefening is die bestaat.

De gezondheidsvoordelen van neuriën

Ontdek zes redenen waarom vaker neuriën een super goed idee is voor het verbeteren van je humeur en je gezondheid.

Als kind konden we er hele dagen mee vullen, in het volwassen leven lijken we het bijna te zijn verleerd: een uitgebreid potje neuriën.

Neuriën is een van de makkelijkste en leukste manieren om een ademhalingsoefening te doen. Iedereen kan het, altijd en overal, en je wordt er vrolijk van. Maar neuriën doet meer dan vrolijk maken alleen. Onderzoek laat zien dat neuriën barst van de voordelen en super effectief is voor een betere mood en gezondheid.

Zes goede redenen om meer te neuriën

  1. Minder stress

    Door te neuriën vertraag je je ademhaling, wat leidt tot een lagere hartslag en lagere bloeddruk. Regelmatig een liedje neuriën helpt zo om je stresslevels beter te managen.

  2. Blijer gevoel

    Je maakt krachtige neurochemicaliën aan waaronder oxytocine, oftewel het love-hormoon. En het is altijd goed om daar meer van aan te maken.

  3. Meer ontspanning

    Drukke of stressvolle dag? Probeer een paar minuten te neuriën en kijk hoe je je erna voelt, vast meer ontspannen. Je stimuleert door te neuriën je nervus vagus, een belangrijke zenuw die verantwoordelijk is voor je parasympathische zenuwstelsel, oftewel de rust-en-herstelmodus in je lichaam.

  4. Boost voor immuunsysteem dankzij 15 x meer stikstofoxide

    Stikstofoxide wordt aangemaakt in je neus en is extreem nuttig en goed voor je, het helpt onder meer om luchtwegen, bloedvaten en bronchiën te openen en ziekteverwekkers (virussen en bacteriën) te doden. Wanneer we neuriën komt er vijftien keer meer stikstofoxide vrij dan wanneer we normaal (neus)ademen.

  5. Beter slapen

    Door stress en drukte kan je hormoonhuishouding uit balans raken, wat kan zorgen voor slaapproblemen. Neuriën stimuleert het slaaphormoon melatonine, wat ervoor kan zorgen dat je een betere nacht slaap krijgt. Bovendien werkt melatonine als antioxidant en opruimer van vrije radicalen, dus het versterkt  zo ook je immuunsysteem.

  6. Gezonde hersenen

    Door regelmatig te neuriën creëer je nieuwe neurale verbindingen in je hersenen, het houdt je hersenen soepel en gezond. Net als ons lichaam is het brein ook aan slijtage onderhevig, dus voldoende rust en onderhoud is van levensbelang. Neuriën helpt daarbij.

Er zijn uiteraard veel meer manieren om te werken aan een betere, gezonde levensstijl, maar neuriën kan je altijd toevoegen aan je routine. Je wordt er vrolijk van en je hoofd kalmer. Bijkomend voordeel - het is makkelijk in te passen tijdens vele dagelijkse activiteiten: schrijven, wandelen, fietsen, opruimen, douchen, lezen, e-mailen… Win-win.

Meer weten over humming? Lees dan het boek The Humming Effect van Jonathan en Andi Goldman.


Bekijk ook: