Wat doet een ademcoach en hoe vind je een goede?

Je hebt coaches in alle soorten en maten, maar wat doet precies een ademcoach? En waarom is het voor iedereen een goed idee er eens een op te zoeken, ook al is er niets ‘mis’ met je ademhaling?

Jouw adem verdient een ademcoach

De effecten van ademwerk waren duizenden jaren geleden al bekend, het is nu pas dat we massaal ontdekken dat we met onze eigen ademhaling een krachtig middel in handen hebben om ons welzijn te beïnvloeden. Ademhaling is een essentieel onderdeel van een goede gezondheid. Een lichaam kan simpelweg niet optimaal functioneren, wanneer het niet goed ademt.

Een ademcoach schijnt een licht op jouw veelal onbewuste (adem)patronen en helpt ze je te doorbreken en veranderen. De manier waarop je ademt weerspiegelt de manier waarop je leeft, en omgekeerd geldt dit ook zo. Een goede ademcoach kan jou een spiegel voorhouden en inzicht geven in jouw onbewuste patronen en reacties, en je daarnaast begeleiden naar nieuwe patronen, een andere manier van leven, een verbeterd contact met jezelf en je lichaam. Ademcoaching helpt je om je van binnen en buiten beter te gaan voelen, en met name ook om beter te worden in voelen, wat weer helpt om betere, bewustere keuzes voor jezelf te maken. Een goede ademcoach helpt je hierbij, en is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Wat doet een ademcoach?

De begrippen ‘ademwerk’ en ‘ademcoach’ zullen eerst moeten worden uitgelegd, het zijn namelijk brede termen.

In feite staat ademwerk voor elke vorm van het bewust beïnvloeden van je anders spontane ademhaling, om een bepaald doel te bewerkstelligen. Dit kan van alles inhouden: van ademhalingsoefeningen die je gedurende de dag kunt doen om je gezondheid te optimaliseren, te kalmeren, je concentratie te verbeteren, nieuwe energie op te doen of stress los te laten, tot diepgaand (zogeheten ‘verbonden’) ademwerk dat therapeutisch en transformatief in te zetten is en helpt bij het doorbreken van patronen en het verwerken van (onbewuste, vastgezette) emoties.

Een ademcoach helpt je om meer bewustzijn te krijgen van jouw ademhaling in relatie tot jouw lichaam en geest en leert je hoe je je ademhaling kunt sturen, om je beter te voelen.

Aangezien er veel verschillende vormen van ademwerk zijn, zijn er dus ook veel verschillende soorten ademcoaches. Over het algemeen ga je naar een ademcoach om meer bewustzijn te krijgen van jouw ademhaling in relatie tot jouw lichaam en geest en te leren hoe je je ademhaling kunt sturen zodat je je beter kunt voelen en een beter contact krijgt met jezelf en je lichaam. En zodat je ook beter leert voelen in het algemeen, iets wat veel mensen verleerd zijn (we zijn met name goed in in ons hoofd leven).

Je hebt ademcoaches waar je heen gaat om praktische oefeningen aan te leren voor meer ontspanning, gezondheidswinst en zelfheling, je hebt daarnaast ook ademcoaches die jou meenemen in diepgaande ademsessies (‘verbonden ademwerk’) waarbij de adem wordt ingezet als tool om je te helpen bevrijden van vastgezette emoties, overtuigingen en trauma. En dan is er nog van alles tussenin.

Hoe kies je de juiste ademcoach?

Het is enerzijds een mooie beweging dat de populariteit van ademwerk een enorme vlucht neemt (want: meer potentie voor zelfheling en levensgeluk), maar ook geldt dat hoe groter het veld groeit, hoe lastiger het te overzien is. ‘Ademcoach’ is een rekbaar begrip en bovendien een vrij beroep. Iedereen die de roeping voelt kan zichzelf in principe ademcoach noemen, een website de lucht in slingeren en aan de slag gaan. Hoe weet je dan of iemand goed is?

Als een ademcoach zich wil aanmelden op The Breathwork Movement (hier vind je een uitgebreid overzicht van goed opgeleide ademcoaches), wordt altijd gevraagd welke opleiding (tot het einde) is doorlopen. Dat geeft een beeld van de achtergrond en de ervaring van een persoon, al zegt dit toch niet alles. Iemand kan veel ervaring hebben en een (of meer) gedegen opleiding(en) hebben gedaan, maar toch niet de juiste persoon zijn voor jou. De keuze voor een ademcoach is immers altijd zeer persoonlijk en valt of staat bij jouw gevoel van veiligheid.

Er zijn een aantal zaken om op te letten, inclusief vragen die je jezelf kunt stellen om jouw keuzeproces te vergemakkelijken.

1. Welk doel wil je bereiken met ademwerk?

Het begint met de vraag aan jezelf waarom je iets met ademwerk wilt gaan doen. Heb je specifieke problemen met je ademhaling, zoals astma of chronische hyperventilatie, en wil je hier functionele hulp bij? Wil je minder stress en chronische spanningsklachten ervaren? Wil je beter slapen? Loop je tegen emotionele blokkades aan? Wil je belemmerende patronen leren doorbreken? Wil je je fysieke prestaties en conditie verbeteren? Ben je gewoon nieuwsgierig?

Ademwerk heeft voor veel hulpvragen een toepassing. Bovendien is het niet zo zwart-wit: sommige technieken kunnen je op alle niveaus helpen: fysiek, mentaal, emotioneel. Denk goed na over jouw beweegredenen en stel vervolgens jouw hulpvraag aan verschillende ademcoaches om te zien wat zij jou adviseren in jouw situatie, en welke aanpak ze jou voorstellen. Voel of dit antwoord bij je past. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor het beoefenen van ademwerk, en mag je niet verwachten dat jouw begeleider jou gaat ‘fiksen’. Zorg dus dat je van tevoren helder hebt waarom je het doet en wat je wel en niet kunt verwachten. En dan: ga het ervaren; probeer het uit.

2. Welke ervaring heeft de ademcoach?

Dit is iets wat vaak lastig te zien is aan de buitenkant. Maar waar je wel achter kunt komen als je wat verder kijkt. Doordat de vraag naar ademwerk zo exponentieel groeit, groeit de vraag naar ademcoaches automatisch mee. Al die coaches moeten worden opgeleid, dus ook het aantal opleidingen neemt toe. Maar hier zit veel verschil tussen. Iemand kan zich al ademcoach noemen na een opleiding van één weekend. Maar dit wil niet zeggen dat iemand dan ook meteen een goede, doorleefde ademcoach is. Zeker wanneer het type verbonden ademwerk wordt aangeboden, wat diepgaand werk is.

Een goede ademcoach is iemand bij wie het ‘ademvak’ echt onder de huid zit. Die zijn of haar eigen proces heeft doorlopen. Die voldoende vlieguren heeft gemaakt. Die veel verstand heeft van het menselijk lichaam, het ademhalingsstelsel, het zenuwstelsel en alle potentiële effecten van elke manier van ademen. Die heel goed aanvoelt wat een cliënt nodig heeft, en dit ook kan begeleiden. Die veiligheid vooropstelt, zowel gezondheidstechnische veiligheid als het gevoel van veiligheid bij de cliënt. Die mensenkennis heeft. Die oordeelloos is. Die voorbij de technieken kijkt. Die nooit een standaardprogramma afwerkt. Die goed luistert. Die maatwerk biedt. Dit zijn allemaal zaken om in je achterhoofd te houden.

3. Welke ademcoach past bij jou?

Vervolgens is het belangrijk om heel goed aan te voelen wie bij jou past. Ademwerk (met name verbonden ademwerk) valt of staat bij je veilig en op je gemak voelen, het is dan ook belangrijk dat je een ademcoach kiest bij wie je een vertrouwd en veilig gevoel hebt. Wanneer je met je adem gaat werken, gaat het om jouw emoties, en jouw ervaringen, en dat is een kwetsbaar proces. Jouw gevoel van veiligheid moet hierbij vooropstaan.

Je kunt in de ademcoach finder op The Breathwork Movement kijken om het aanbod aan ademcoaches te ontdekken, te zien wat er zoal wordt aangeboden en een eerste gevoel te krijgen bij de betreffende ademcoaches. Ook raadzaam is te bladeren door de vele interviews die je op dit platform vindt, zo krijg je een goed beeld bij diverse ademcoaches en hun persoonlijke ervaringen en achtergronden. Klik vervolgens door naar de website van de coach, lees alle woorden, bekijk alle afbeeldingen, kijk of je reviews kunt vinden, scrol door socialmediaprofielen. En check bij jezelf in of deze persoon met jou resoneert. Neem de ruimte om vragen te stellen, mail of bel, knoop een gesprek aan. Onderzoek de klik, want het is super belangrijk als je het maximale uit jouw sessie(s) wilt halen.

4. Stelt de ademcoach jou de juiste vragen?

Jij wilt de ademcoach van tevoren vragen stellen, maar let ook op of jou wel de juiste vragen worden gesteld. Vraagt de ademcoach goed door naar jouw beweegredenen? Checkt hij of zij of je in goede gezondheid bent en het geschikt is om een bepaald type ademwerk te beoefenen (zie: contra-indicaties)? Is deze persoon eerlijk genoeg om nee tegen jou te zeggen en wellicht iets anders aan te raden, in geval van twijfel? Hoe zuiver zijn de intenties?

5. Welke nazorg biedt de ademcoach?

Ademwerk kan van alles in je losmaken. Hier wil je vooraf en tijdens een ademsessie goed in begeleid worden, maar zeker ook erna. Welke nazorg biedt jouw ademcoach? Denk hierbij aan goede uitleg, tips en oefeningen die je meekrijgt voor in de periode na jouw sessie (of tussen twee sessies), maar ook de ruimte en beschikbaarheid om bij twijfel te kunnen vragen en reflecteren. Een ademsessie eindigt niet wanneer je de deur uit loopt.

Zie ook: het belang van en tips bij goede integratie na ademwerk.

Kortom: jezelf een goede ademcoach gunnen kan een van de grootste cadeaus zijn van je leven. Maak de keuze zorgvuldig, je zult jezelf dankbaar zijn. Begin jouw zoektocht in de ademcoach finder.

Jouw adem, jouw medicijn

Dit artikel is gebaseerd op een deel van Jouw adem, jouw medicijn (hoofdstuk 7) . Lees het boek voor nog veel meer inzichten en tips over ademwerk.

Neem daarnaast ook een kijkje bij de online Masterclass Ademwerk. Hiermee krijg je helder antwoord op de 20 meest gestelde vragen over de adem (ik leg het je uit in 20 video’s) en kun jij vandaag nog met praktische tips en tools aan de slag voor een gezonder, fijner en energieker leven.

Hulp bij het vinden van een ademcoach?

Wil je persoonlijk advies van mij bij het vinden van de voor jou juiste techniek en een goede ademcoach? Plan dan een 1-op-1 ademconsult in. Ik help je graag persoonlijk op weg.


Bekijk ook: