Ontdek de helende kracht van Rebirthing Breathwork

Breathwork komt in vele soorten en smaken. Een daarvan is Rebirthing Breathwork. Wat houdt het in, en wat doet het met je? Dit artikel legt het je uit.

Aan het einde van een Rebirthing Breathwork sessie ervaren de meeste mensen diepe vrede, verbondenheid en helderheid.

Wat is Rebirthing Breathwork?

Rebirthing is een ademhalingstechniek waarbij je contact maakt met de levensenergie in jezelf. Door deze holistische, intuïtieve vorm van ademhalen ontstaat een diepe ontspanning. Rebirthing breathwork wordt ook wel ‘conscious connected breathing’ genoemd: bewust verbonden ademhalen.

Rebirthing is echter meer dan een ademhalingstechniek. Rebirthing maakt het namelijk mogelijk om de kracht van je eigen adem in te zetten om op zowel fysiek als mentaal, emotioneel en spiritueel niveau heling te brengen. Je ademhaling brengt je in contact met emoties en herinneringen, vooral wanneer deze onverwerkt of weggedrukt zijn, waardoor je deze kunt verwerken en loslaten.

Hoe je ademt zegt ontzettend veel over hoe het met je gaat.

Hoe werkt dat, emoties loslaten via je ademhaling?

Rebirthing Breathwork bestaat uit drie pijlers, waarvan de adem zelf (en het bevrijden van het ademmechanisme) er één is. De andere twee pijlers zijn spirituele psychologie – dat gaat over zaken zoals je mindset, je creatiekracht en traumaverwerking – en spirituele purificatie, waarbij de elementen water, vuur, aarde, lucht en spirit worden ingezet om je energielichaam te reinigen en te balanceren.

Je adem is onlosmakelijk verbonden met je leven: het is er altijd. Hoe je ademt zegt ontzettend veel (zo niet alles) over hoe het met je gaat. Als je bang bent of schrikt, houd je je adem in. Als je boos bent, versnelt je adem.

Je adem is direct verbonden met je gevoel; als mens controleren we onze gevoelens met onze adem. Emoties of gevoelens die we met onze adem onderdrukken, kunnen we niet verwerken. Met Rebirthing Breathwork kan je een gecontroleerd of geforceerd adempatroon op een liefdevolle en zachte manier doorbreken en daarmee ook de blokkades, verdrongen emoties of patronen die je niet langer dienen. Door te ‘leren’ ademhalen, en je veilig te voelen in de ademhaling, leer je (weer) vrij en ontspannen te leven.

Rebirthing Breathwork is een zachtere vorm van (verbonden) ademwerk, doordat enkel de neusademhaling gebruikt wordt.

Wat is er uniek aan Rebirthing Breathwork?

Toen Leonard Orr, de grondlegger van de Rebirthing Breathwork, de techniek ontwikkelde in de jaren ’60 en ’70, werden de sessies 1-op-1 in een warm bad gegeven. Een warm bad bootst de baarmoederervaring na, wat een veilig en ontspannen gevoel geeft.

Lees ook: Hoe werkt een ademsessie onder water? (ervaringsverhaal)

Tegenwoordig gebeurt Rebirthing meestal 'op het droge’, maar officieel is het nog steeds altijd 1-op-1. Bij Rebirthing duren de sessies langer dan bij de meeste andere technieken, namelijk minimaal 1 uur, maar vaak zelfs wel 1,5 tot 2 uur. Dat sessies zo lang kunnen duren, is omdat er rekening wordt gehouden met de energiecycli van de individu die de sessie ondergaat. Soms maak je meerdere cycli door tijdens één sessie, het is dan belangrijk deze allemaal te doorlopen van begin tot einde, totdat ze volledig geïntegreerd zijn.

Wat Rebirthing Breathwork verder uniek maakt ten opzichte van andere ademtechnieken is dat het een zachtere vorm is van verbonden ademwerk, doordat enkel de neusademhaling gebruikt wordt, waar andere technieken ook mondademhaling of een mix van beide, bijvoorbeeld in via de neus en uit via de mond, gebruiken. Het ademen via de neus zorgt ervoor dat de nadi’s gestimuleerd worden; dit zijn energiebanen die door je systeem lopen. De energie komt in beweging, waardoor alle sensaties en gevoelens getransformeerd kunnen worden. Aan het einde van de sessie ervaren de meeste mensen diepe vrede, verbondenheid en helderheid.

Juist doordat je zo ontspannen bent, komen de gevoelens van spanning en stress die je bij je draagt, naar de oppervlakte.

Wat kan je verwachten tijdens een Rebirthing Breathwork sessie?

Het overheersende kenmerk van Rebirthing Breathwork is eenvoud. Het begint met liggen, ontspannen en gewoon ademen. Rebirthing maakt gebruik van een gemakkelijk te volgen ademhalingstechniek genaamd 'bewuste verbonden circulaire ademhaling' die wordt begeleid door een getrainde en ervaren ademwerk begeleider. Je ademt gedurende de hele sessie verbonden door je neus, wat inhoudt dat er geen pauzes zijn tussen de in- en de uitademing.

De verbonden ademhaling voelt heel natuurlijk, waardoor je in een staat van ontspanning raakt. Juist doordat je zo ontspannen bent, komen de gevoelens van spanning en stress die je bij je draagt, naar de oppervlakte.

Wanneer je in het dagelijks leven je adem gebruikt om je emotionele reacties te controleren, blijven die emoties vastzitten in je adem. Tijdens de ademsessie komen die emoties weer naar de oppervlakte. Maar omdat je tijdens een sessie verbonden doorademt, en je systeem dus de boodschap krijgt dat het veilig is, kan je de spanning gemakkelijker loslaten. Je herprogrammeert als het ware de ervaring.

Meerdere energiecycli tijdens één Rebirthing sessie, hoe werkt dat?

Tijdens een sessie ga je dus door meerdere cycli, waardoor je steeds kleine stukjes kunt helen en integreren, zowel op fysiek, mentaal, emotioneel, als spiritueel niveau.

Op die verschillende niveaus kan je tijdens de sessie allerlei sensaties ervaren. Op fysiek niveau kunnen dat krampen of tintelingen zijn. Op mentaal niveau kan het zijn dat er bepaalde inzichten of overtuigingen naar de oppervlakte komen, of dat er herinneringen naar boven komen. Ook kunnen er uiteenlopende emoties naar boven komen, die je eerder onderdrukt had. Echter omdat je nu bewust verbonden doorademt, kan je die emoties tijdens zo’n sessie makkelijker laten komen en gaan; ze blijven niet hangen, maar stromen als energie in beweging gewoon weer door.

De spirituele ervaringen die je kan meemaken zijn heel uiteenlopend, sommige mensen maken contact met engelen of met overleden dierbaren. Het zijn vooral hele persoonlijke ervaringen.

Binnen Rebirthing Breathwork is de adem slechts één van de drie pijlers. De adem is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om het fysieke en emotionele lichaam te bevrijden van traumatische of onderdrukte ervaringen (zoals het geboortetrauma), en vooral ook om iemand contact te laten maken met zijn of haar innerlijke kracht - levensenergie, oftewel: de adem - om keuzes te maken die dienen.

Hoe ziet een Rebirthing Breathwork traject eruit?

Voor een volledig Rebirthing Breathwork traject worden tien van deze sessies geadviseerd. Dat heeft twee voordelen. Enerzijds zorgt dit voor een diepgaandere vertrouwensband met de begeleider, waardoor er ruimte ontstaat voor kwetsbaarheid. Anderzijds geeft dit de tijd om laagjes één voor één af te pellen.

Het gaat er dus niet om ‘quick-wins’ te halen, maar om een duurzame ontwikkeling, om juist nieuwe inzichten en ervaringen uit elke sessie ook echt te kunnen integreren. Daarnaast worden de verschillende onderwerpen uit de spirituele psychologie en spirituele purificatie onderdeel van het traject.

Omdat gedachten en gevoelens met elkaar samenhangen, helpt Rebirthing Breathwork je om de wereld en jezelf vanuit een ander, bewuster perspectief te bekijken.

Is Rebirthing Breathwork geschikt voor iedereen?

Iedereen kan iets hebben aan Rebirthing Breathwork. Het is een vrij toegankelijke techniek: met een goede “Rebirther” (begeleider) kan bijna iedereen in tien sessies worden geholpen naar een vrije ademhaling, zodat je zowel energie als zuurstof kunt ademen.

Daarbij is het een volledig veilig proces dat problemen alleen aan het licht brengt als je in de juiste mentaliteit en tijdsbestek bent om ze te erkennen en ze daarom los te laten. Je kunt Rebirthing Breathwork gebruiken voor angst, trauma, slaap, stress en depressie, of om je leven en realiteit te veranderen. Je gedachten bepalen je realiteit. Omdat gedachten en gevoelens met elkaar samenhangen, helpt Rebirthing Breathwork je om de wereld en jezelf vanuit een ander, bewuster perspectief te bekijken.

Wil je Rebirthing Breathwork ervaren?

Kijk in de ademcoach finder om een facilitator te vinden, filter hierbij op Rebirthing Breathwork.


Bekijk ook: