Hoe is het om in een ijsbad te stappen? Verslag van een dag ademen en ijsbadderen in Vught

Hoe gaat het eraan toe tijdens een Wim Hof Workshop? Dit is een verslag van een dag ademen met ijsbad op Landgoed Bleijendijk in Vught, onder leiding van Wies van Beek (Breathcomany) en Wim Hof Instructor Sharon McLaughlin.

Wim Hof Workshop: Ademen en ijsbadderen

Wim Hof instructeur Sharon Mclaughlin (links) en Wies van Beek van Breathcompany bij een ijsbad tijdens hun Wim Hof Workshop.

Sharon Mclaughlin (links) en Wies van Beek - Foto: Bas Muda

Op een zondag in november organiseerde ademexpert en -trainer Wies van Beek, van Breathcompany.nl, samen met Wim Hof instructor Sharon Mclaughlin een tot in de puntjes verzorgde Wim Hof workshopdag die volledig in het teken stond van de adem, met als kers op de taart: een dip in een ijsbad.

Het was mijn tweede ijsbad-ervaring, en dat nog wel in één maand tijd. Over de eerste ervaring, bij Wim Hof instructeur Bart van Steijn, schreef ik eerder een verslag. Het viel me die eerste keer alles, maar dan ook alles mee. Dat ijsbadje was prima te doen. Het gaf ook een kick - yes I can! Iets wat me alle goede moed gaf om het nog een keer te gaan doen.

Zie ook: Mijn ervaring met de Wim Hof methode, inclusief ijsbad

Hoe verloopt een Workshop Adem & IJs?

Verslag van een Wim Hof Workshop Adem & IJs.

Foto: Bas Muda

Het mooie aan deze workshop georganiseerd Wies en Sharon, was dat ze het samen deden en hun beider achtergronden, kennis en methoden in de dag hadden verweven. De meeste Wim Hof workshops draaien - logischerwijs - volledig om de techniek van Wim Hof; deze adem- en ijsworkshop had een veel bredere focus.

De dag begon om 10:00 met koffie, koek en een warm welkom op een te gekke en rustgevende locatie op Landgoed Bleijendijk in Vught. De workshopruimte lag midden in een bos en had een grote glazen pui met een prachtig weids uitzicht, je kon de hertjes zo voorbij zien huppelen.

Wies nam het eerste gedeelte van de dag voor haar rekening, met een stuk kennis en achtergrond, maar vooral veel ervaring. De dag begon kalm en zacht, met diverse ademoefeningen en een korte sessie verbonden ademhaling, die voor rust, ontspanning en bij sommigen ook voor ontlading zorgde.

Na een lekkere lunch was het tijd voor de Wim Hof techniek. Instructeur Sharon inspireert door het vertellen over de methode, maar vooral ook door het delen van haar eigen heftige verhaal. Al vanaf haar geboorte kampt zij met diverse auto-immuunziekten, iets wat haar leven flink heeft beïnvloed. Niets leek te kunnen helpen, totdat de Wim Hof methode op haar pad kwam. De adem bleek het beste medicijn om haar immuunsysteem onder controle te kunnen krijgen. De kou daarbij ook, niet te vergeten.

De kou trotseren in het ijsbad: het geeft een kick

De kou trotseren in het ijsbad: het geeft een kick. Wim Hof instructor Sharon McLaughlin begeleidt mensen in een ijsbad.

Foto: Bas Muda

Nu was de beurt aan ons. We waren met een klein clubje en inmiddels hadden we al vele levensverhalen met elkaar gedeeld. Mooi hoe de adem werkt als ingang naar jezelf, maar ook naar anderen. De adem verbindt, dat bleek maar weer. Van ADD-klachten tot een burn-out en tinnitus, ieder had zo zijn verhaal en reden om deel te nemen aan de workshop.

Waar aan het begin van de dag ik nog geluiden hoorde als: “Nou…. ik moet nog maar zien of ik dat ijsbad in ga!”, stapte toen het moment eenmaal daar was iedereen direct en resoluut het koude water in. En iedereen, zonder uitzondering, stapte er met een grote glimlach na een paar minuten weer uit. Dit bewijst maar weer: iedereen kan dit, de truc is: gewoon doen. En langzaam blijven ademen. Door kalm te blijven ademen heb je in feite grip op elke emotie en situatie in je leven.

Twijfel je nog? Ik zeg: doen. Het is oprecht een ervaring die je niet wilt missen.

De kou trotseren in het ijsbad: het geeft een kick. Wim Hof instructor Sharon McLaughlin begeleidt mensen in een ijsbad.

Foto: Bas Muda

De Wim Hof Methode en de vele voordelen

Meer lezen over de gezondheidsvoordelen in het algemeen en specifiek met mijn positieve ervaringen met de Wim Hof Methode? Lees dan ook deze artikelen:

Adem & IJsbad Workshop - ook ervaren?

Kijk in de agenda voor meer mooie events.


Bekijk ook: