Auto-immuunziekten en allergieën overwinnen met ademwerk en koudetraining - Het verhaal van Wim Hof / Oxygen Advantage instructor Sharon Mclaughlin

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van Wim Hof en Oxygen Advantage instructeur Sharon Mclaughlin, ook wel bekend als Coolcoach Sharon.

In al die jaren van ziekte en het medische circuit, heeft niemand me ooit voorgesteld om dagelijks ademhalingsoefeningen te doen.

Sharon Mclaughlin - Coolcoach Sharon

Wim Hof instructor Sharon Mclaughlin liep jaren in het medische circuit zonder antwoorden, maar dankzij de Wim Hof Methode gaat ze nu medicatievrij door het leven en heeft ze haar auto-immuunziektes en allergieën onder controle.

Sharon McLaughlin.

Sharon Mclaughlin is geboren en getogen in Schotland, maar inmiddels al heel wat jaren op Nederlandse bodem.

Als Level 2 Wim Hof instructeur, gecertificeerde leestijlcoach en Oxygen Advantage trainer geeft ze zowel groep workshops als individuele trainingen. Je kan Sharon, met of zonder haar mobiele ijsbad, boeken als gastspreker of workshop begeleider voor groepen en evenementen waaronder thema’s als leefstijl-interventies, ademhaling en koudetraining aan bod komen. De combinatie ademhaling, meditatie en het ijsbad werkt super als teambuildingevent of om het algemene welzijn te bevorderen.

Ook werkt Sharon bij een Nederlandse hogeschool in de Academie voor Integrale Veiligheidskunde en is ze lid van de taskforce studentenwelzijn - lesgeven en trainen zit duidelijk in haar bloed.

Sharon is gespecialiseerd in het helpen van mensen met angststoornissen en auto-immuunziekten en dat heeft alles te maken met haar eigen achtergrond. Lees hier haar indrukwekkende verhaal en ervaring, hoe de Wim Hof ademhaling - en kou - haar medicijn werd en waarom ze deze boodschap nu met veel enthousiasme met de rest van de wereld deelt.

Ik zal nooit mijn verbazing vergeten toen ik ontdekte dat je zelf in staat bent je auto-immuunsysteem te beïnvloeden.

Je zou kunnen zeggen dat de ademhaling jouw leven heeft gered.

Wim Hof instructeur Sharon Mclaughlin genas van haar auto-immunziekte dankzij de Wim Hof Methode.

Sharon op haar geboortegrond, Schotland.

“Dat kan je zeker. Mijn gezondheid is altijd een heikel punt geweest. Tijdens mijn jeugd in Schotland werd ik omringd door prachtige bergen, meren en natuur, maar helaas kon ik er niet voluit van genieten vanwege diverse auto-immuunziekten, allergieën en ademhalingscomplicaties.

Naarmate ik ouder werd, nam ook de ernst van de ziekten toe. Zelfs zo erg dat op mijn 34ste een anafylactische shock, een extreme allergische reactie, me bijna mijn leven en dat van mijn ongeboren kind kostte. Aangezien we in een levensbedreigende situatie terecht waren gekomen en ik bovendien zes weken te vroeg bevallen was van een baby via een spoedkeizersnede, trokken we alle aandacht van verschillende medische professionals. Het bleek een wonder dat we het allebei overleefd hadden, dit was nooit eerder voorgekomen.

Ik werd naar verschillende specialisten gestuurd voor allerlei tests om te onderzoeken hoe ze mijn allergische reacties konden verminderen, mijn auto-immuunsysteem konden temmen en de voortdurende bedreiging voor mijn gezondheid konden minimaliseren. Helaas was er geen arts die een antwoord vond waarmee ik geholpen was. Alle behandelingen werden stopgezet en ik werd uitbehandeld verklaard.”

Daar waar je je aandacht op richt, daar gaat de energie heen, ook extra zuurstof tijdens een intensieve ademhaling.

En hoe kwam je dan bij de adem uit?

“Aangezien geen arts me kon helpen, moest ik op zoek naar alternatieven om mezelf te genezen en mijn levenskwaliteit te kunnen verbeteren. Tijdens die zoektocht kwam ik onder meer de Wim Hof Methode tegen. Ik zal nooit mijn verbazing vergeten toen ik ontdekte dat deze man, en de mensen die hij heeft opgeleid, zelf hun auto-immuunsysteem konden beïnvloeden!

Ademen was voor mij tot die tijd een hulpmiddel voor tijdens noodgevallen. Reactief, niet proactief. Ik gebruikte de adem dus al wel. Als klein kind ben ik een aantal keer in het ziekenhuis opgenomen vanwege astma-aanvallen. Ik kreeg toen ademhalingsoefeningen die gericht waren op het omgaan met de aanvallen. Toen ik zwanger was, ging ik naar prenatale lessen waar we leerden hoe te ademen tijdens de bevalling. Tijdens mijn anafylactische shock wisten de dokters niet hoe ze mij moesten behandelen, alles kon namelijk levensbedreigend zijn voor de baby. Maar ik bleef me concentreren op de ademhaling en deed een interoceptieve meditatie, waarbij ik bewust mijn aandacht focuste op de gebieden die energie en healing nodig hadden, in dit geval de baby. Daar waar je je aandacht op richt, daar gaat de energie heen, dus ook extra zuurstof tijdens een intensieve ademhaling. Het was het enige wat ik kon doen, het was alles wat ik had. En het is wat ons heeft gered.

Maar het blijft gek, in al die jaren van ziekte en het medische circuit, heeft niemand me ooit voorgesteld om ademhalingsoefeningen in mijn dagelijks leven te integreren.”

Ik was bang om weer ziek te worden, bijna bang om te leven. Ik was aan het overleven, niet aan het leven.

En toen kwam je uit bij de Wim Hof Methode, wat deed dit voor je?

“Omdat we er niet achter kwamen wat de trigger was geweest voor die allergische aanval, kon bijna alles levensbedreigend zijn voor mij. De allergeloog vertelde me dat ik mijn onderbuikgevoel moest vertrouwen wat voedsel betreft, maar ik was bang om buitenhuis te eten, moest continu een epi-pen (adrenaline shot) bij me hebben, en binnen 15 minuten in het ziekenhuis zijn bij een aanval. Ik voelde me gevangen in m’n eigen leven.

Totdat ik het gevangen zijn zo beu was, en besloot weer te willen gaan leven. Ik kreeg de kans om de Kilimanjaro te beklimmen met mijn collega’s van de politieacademie waar ik destijds werkte als docent, en besloot direct mee te gaan. Wat een overwinning was dat! Ik durfde weer uit mijn comfortzone te stappen. Zo ben ik ook Wim Hof tegengekomen in nieuwsberichten en tijdschriften, waarin ik las over zijn reis op de Kilimanjaro in een korte broek. Ik was stomverbaasd. Wie was deze man? Hoe was dat mogelijk? Want ik had daar dik aangekleed gestaan in -15 graden, terwijl ik het vreselijk koud had.

Ik was altijd bang geweest voor de kou dus mijn strategie was om het zoveel mogelijk te vermijden. Maar ik was zo onder de indruk van de verhalen over Wim Hof, dat ik besloot een workshop te doen. Eenmaal in het ijsbad raakte ik in paniek, ik wilde er direct weer uit. Maar dankzij de goede begeleiding en de controle over mijn ademhaling, kreeg ik ook mijn angst onder controle. Ik bleef twee minuten zitten.

Dit gevoel was overweldigend, er kwamen veel emoties los en ik realiseerde me dat ik veel blokkades in mijn lichaam had. Het vertrouwen in mijn lichaam was volledig zoek, ik dacht dat mijn lot al besloten lag en dat ik daar geen invloed over had. Ik was elke dag aan het overleven, niet aan het leven. Maar ik had het zo enorm fout, besefte ik tijdens die workshop: je gezondheid is gekoppeld aan de input en jouw verwerking ervan (je mindset). Inmiddels ken ik het belang van voeding, slaap, beweging, ademhaling, kou en warmte, maar toen wist ik dat allemaal nog niet. De ademhaling bleek voor mij de sleutel om de deur te openen naar een gezond lichaam en gezonde geest. Om gezonde keuzes te maken in mijn leefstijl, maar ook hoe ik kan ingrijpen als iets me overkomt, als het mis gaat.”

NB. De Wim Hof Methode is veilig te beoefenen, tenzij je jouw eventuele contra-indicaties (zoals hartproblemen en zwangerschap) negeert of je de veiligheidsvoorschriften niet in acht neemt. Doe de ademhalingsoefeningen nooit in een zwembad, voordat je onder water gaat, onder de douche gaat of een voertuig bestuurt. Oefen altijd zittend of liggend, en in een veilige omgeving. Kijk voor meer info over het veilig beoefenen van de Wim Hof Methode op wimhofmethod.com.

De kou is een fantastisch medicijn dat alleen maar positieve bijwerkingen heeft.

Dat eerste ijsbad smaakte dus naar meer?

“Ja, ik was zo onder de indruk van die eerste workshop dat ik me inschreef ik me voor een weekend met Wim Hof, en daarna direct voor de instructeurstraining in Polen. Ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt tijdens het ademhalen, en ook tijdens de blootstelling aan de kou. Van de kou krijg ik een enorme kick, een boost, maar ik kan het niet aan zonder goed en bewust te ademen. Er zijn mensen die het een verslaving noemen - en het is ook zo dat hoe vaker je het doet, hoe meer je lichaam ernaar vraagt - maar dat is puur omdat je je zo enorm goed voelt erna. Ik ervaar de kou als een fantastisch medicijn dat alleen maar positieve bijwerkingen heeft. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. En, wat niet vaak benoemd wordt maar wat ook enorm heilzaam is, is de verbinding die je maakt met andere mensen. De ademhaling en kou brengt mensen samen. Tijdens workshops vormen mensen vriendschappen voor het leven, we delen zonder woorden onze emoties, dat brengt mensen samen.”

Ik heb zoveel voordelen ervaren van de Wim Hof Methode dat ik het nu als mijn ‘plicht’ voel de tools die mij zo geholpen hebben met anderen te delen.
Sharon tijdens een van haar Wim Hof workshops, lees ook het verslag: IJsbadderen op Landgoed Bleijendijk in Vught. Foto: Bas Muda.

Sharon tijdens een van haar Wim Hof workshops, lees ook het verslag: IJsbadderen op Landgoed Bleijendijk in Vught. Of deze reportage: adem & kou voor sportprestaties. Foto: Bas Muda.

Hoe staat het nu met jouw gezondheid?

“Na mijn positieve ervaringen met de Wim Hof methode, ben ik ook allerlei andere ademhalingstechnieken gaan onderzoeken en beoefenen, op zoek naar alle mogelijke manieren voor zelfheling en hoe dit in mijn dagelijkse routine op te nemen. Inmiddels zou ik niet meer anders kunnen en willen.

Dankzij dagelijks ademwerk heb ik veel meer grip gekregen op mijn gezondheid. Ik ben medicatievrij en heb mijn auto-immuunziektes onder controle. De epi-pennen draag ik ook niet meer bij me, ik ben niet meer bang voor een nieuwe aanval. Ik ben ook mentaal veel sterker geworden.

Ik heb inmiddels zoveel voordelen ervaren dat ik het als mijn ‘plicht’ voel om de tools die mij zo geholpen hebben met anderen te delen. Zodoende ben ik Wim Hof trainer geworden, en inmiddels ook Oxygen Advantage instructeur, zodat ik anderen kan helpen de kracht van dit werk te ontdekken voor een betere fysieke en mentale gezondheid.”

Wat doe jij effectief dagelijks aan ademwerk?

“Ik adem dagelijks op een moment waarop het nodig is of wanneer ik de rust heb, dat is meestal in de ochtend voordat ik opsta. Vaak zet ik de wekker uit en blijf dan liggen. Ik adem dan rustig in en uit om te voelen waar ik zit met mijn ademhaling: snel, hoog, waar in mijn lichaam? Ik breng hem vervolgens naar een rustig tempo en adem naar m’n buik.

Na een tijdje begin ik met Wim Hof ademhaling, zo’n drie rondes. Ik heb nooit zo’n ‘goede’ retentietijden gehad, dat komt waarschijnlijk door beschadigingen in mijn longen door diverse longontstekingen, maar dat maakt niet uit. Ik houd de tijd niet bij en forceer niets. Ik zoek mijn eigen grenzen hierin.

Daarnaast probeer ik tijdens de dag stress letterlijk van me af te blazen. Andere mensen vinden dat soms raar, het klinkt namelijk alsof ik aan het zuchten bent. Het is mijn manier om stress kwijt te raken: het letterlijk van me afblazen via ‘pursed lip breathing’. Je ademtempo wordt er rustiger van en je raakt meer ontspannen. Ik tuit mijn lippen bij het uitademen alsof ik een kaarsje uitblaas, terwijl ik mijn wangen bol maak. Hierdoor blijven de longblaasjes langer open, waardoor je meer afvalstoffen uit kunt blazen.”

Gratitude is key in het leven, maar hoe kan je dankbaar zijn voor warmte als je nooit de kou hebt gevoeld?

En de kou, hoe is die verweven in je dag?

ijsbad+wim+hof+breathing+ervaring.jpg

“Ik doe veel aan koudetherapie, zo zwem ik twee keer per week buiten en douche ik bijna elke dag koud (af). Het is een reset van lichaam en geest. Het ijswater geeft een stressreactie, die je onder controle brengt met een gecontroleerde ademhaling. Zo kom je tot een moment van vrede en rust in het water.

Het is extra mooi dit in de natuur te doen, omdat je je zo meer bewust wordt van je omgeving en alles beter en helderder kunt zien en voelen. Er ontstaat meer waardering voor de natuur, voor je tintelende lichaam, voor de kop thee en de warme sokken naderhand. Dan voel je je fantastisch, echt herboren en ‘revitalised’ voor de rest van de dag. Dankbaarheid is alles in het leven, maar hoe kunnen we dankbaar zijn voor warmte als we nooit de kou hebben gevoeld?”

Sharon begeleidt ook groepen in buitenzwemmen/dippen in natuurwater in ’s-Hertogenbosch. Deelname is gratis, voor info kijk op haar Instagram, @coolcoach.sharon.

Je gaat toch ook naar yogasessies of spinninglessen in de sportschool, waarom zou je dan geen wekelijkse ademhalingssessie bijwonen?

Wat is jouw advies aan mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Je ziet vaak ‘ademhalingsuitdagingen’ van dertig dagen en daar is een goede reden voor. Het kost tijd en herhaling om een nieuwe gewoonte te vormen. Sommige mensen zweren bij de regel van 21/90: 21 dagen om de gewoonte te vormen en 90 dagen daarna om het tot automatisme te maken.

Mijn advies is om in het begin verschillende dingen uit te proberen: plaats, tijd, techniek, totdat je vindt wat het beste bij je past. Daarna kun je beginnen met het vormen van de nieuwe gewoonte, maar doe dit zonder druk en zelfoordeel. Als je een dag overslaat, begin dan gewoon opnieuw en zie het vooral als een cadeau voor jezelf.

Mindset is belangrijk. Verander je interne dialoog om jezelf te bedanken voor dit geschenk en de tijd die je voor jezelf neemt, zet jezelf niet onder druk maar nodig jezelf uit. Ik zeg vaak: “Je toekomstige zelf bedankt je hiervoor”. Vaak, als we iets veranderen, verwachten we onmiddellijke resultaten, maar je hebt geduld nodig. Hoe groter de verandering, hoe moeilijker het is om te integreren en vol te houden, dus doe het stap voor stap.

Wat ik ook nog zou willen toevoegen: de meeste mensen zien ademwerk nog steeds als iets wat je thuis alleen doet, maar ik heb juist veel kracht ervaren in groepssessies. De energie en verbinding met de groep kunnen de ervaring versterken en je dieper brengen dan wanneer je alleen bent. Het is belangrijk om thuis dagelijks te oefenen, maar wanneer we het ook regelmatig beoefenen als een teamsport, worden we samen sterker. We gaan toch ook naar yogasessies of spinninglessen in de sportschool, waarom zou je dan geen wekelijkse ademhalingssessie bijwonen?”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd?

“Ik heb niet per se veel boeken gelezen over de ademhaling, maar ik deel graag drie boeken die mijn perspectief hebben veranderd. Winterzwemmen van Susanna Søberg, Jij bent de placebo van Joe Dispenza en Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz.”


Sharon Mclaughlin – Coolcoach.Sharon

Volg Sharon via haar pagina’s op Instagram en Facebook. Meer info over Sharons werk vind je op thecoldtherapycommunity.com. Kijk op de website van Wim Hof voor meer actuele events en Wim Hof workshops met Sharon.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: