Dit is hoe je je ademhaling kunt inzetten om je beter te voelen, op elk gewenst moment - Het verhaal van ademcoach Annemijn Scheen

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach Annemijn Scheen.

Je adem is zo’n krachtig instrument, dat je op elk moment kunt inzetten om je beter te voelen.

Annemijn Scheen, Ademcoach

Annemijn Scheen is ademcoach in Aalsmeer.

Annemijn Scheen is ademcoach in Aalsmeer. Vanuit haar fijne praktijkruimte aan huis geeft ze individuele ademsessies, fysiek maar ook online. Verder organiseert Annemijn ademcirkels op fijne locaties binnen en, wanneer het weer het toelaat, in de natuur. Ook geeft ze wekelijks online ademsessies aan groepen.

De eerste ervaring van Annemijn met breathwork was zo anders, bijzonder en transformatief dat dit heeft gezorgd voor een nieuwe richting in haar leven: werken als ademcoach en anderen begeleiden om meer vanuit gevoel te leven. Dit is haar verhaal.

Ik zag kleuren, voelde emoties... mijn eerste breathwork sessie was een magische ervaring waarbij ik eindelijk uit mijn hoofd en in mijn lichaam kon zakken.

Hoe is breathwork op jouw pad gekomen?

“Mijn eerste ervaring met ademwerk was tijdens een retreat in Malaga, met veel yoga, ademwerk en persoonlijke ontwikkeling. Dat was een fijne en goede week om tot rust te komen en meer over mezelf te leren. Ik had het destijds erg druk met mijn werk en het gezin, het stressniveau in mijn lichaam was hoog.

Tijdens dit retreat had ik mijn eerste ervaring met ademwerk. Ik zag kleuren, voelde emoties.. het was een magische ervaring waarbij ik eindelijk uit mijn hoofd en in mijn lichaam kon zakken. Die eerste ervaring heeft de deur geopend naar een nieuwe richting in mijn leven.

Ademwerk is zo krachtig en kan op fysiek, mentaal, emotioneel & spiritueel vlak heling bieden. Je gebruikt je eigen ademhaling om de energie in je lichaam in beweging te brengen, waardoor je emoties, herinneringen of sensaties kunt ervaren. Iedere ademsessie is uniek en niet te voorspellen. Maar één ding is zeker, elke sessie is helend voor lichaam en geest. Super mooi en waardevol, toch?

Inmiddels gebruik ik mijn kennis over de adem niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn gezin en voor mijn klanten. Wat een gift om mensen te kunnen helpen met iets wat ze zelf altijd bij zich hebben, de eigen adem. Je adem is een fantastisch instrument om in te zetten om je beter te voelen.”

Ik ben veel meer vanuit mijn hart gaan leven en luister veel meer naar mijn intuïtie.

Wat heeft ademwerk jou persoonlijk gebracht?

“Eigenlijk wist ik al heel lang dat ik meer vanuit mijn hart wilde leven, minder vanuit het hoofd. Naast mijn baan in de uitzendbranche deed ik daarom verschillende cursussen als voedingsconsulent, REIKI I & II, de training om AromaTouch massages te kunnen geven en verdiepte ik mij in de wereld van de essentiële oliën.

Annemijn Scheen is ademcoach in Aalsmeer met een achtergrond in REIKI I & II, AromaTouch massage, essentiële oliën en voeding.

Allemaal super mooie en waardevolle dingen, toch was het niet waar ik naar op zoek was. Ik voelde dat er meer was. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met ademwerk, tijdens dat retreat, veranderde dat alles. Ik wist direct dat ik daar meer mee wilde doen en voelde ik dat het roer om mocht.

Thuis ben ik op onderzoek uitgegaan naar mogelijkheden tot ademcoaching. Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij Heleen Ytsma, van Herleva, bij haar heb ik de opleiding tot holistisch ademcoach mogen volgen.

Tijdens de opleiding werd ik steeds enthousiaster en voelde ik een diep verlangen om dit verder uit te dragen naar de wereld. Ik merkte dat het bewust bezig zijn met mijn eigen adem me meer rust en ruimte gaf. Geen stress meer, maar een ontspannen lijf. Juist in een tijd als deze, is dit super krachtig voor velen.

Ik kwam veel meer in mijn lichaam in plaats van in mijn hoofd, leerde beter luisteren naar mijn hart en intuïtie en kreeg letterlijk veel meer ademruimte. Dit alles heeft de doorslag gegeven dat ik mijn baan in loondienst wilde verruilen voor een eigen onderneming als ademcoach. Ik heb met mezelf afgesproken dat ademwerk onderdeel zou blijven van mijn eigen dagelijkse routine én dat ik mensen wilde gaan begeleiden om hen de kracht van de adem te laten ontdekken. En daar ben ik nog iedere dag dankbaar voor.

Een ieder die ademwerk toepast, zal de kracht van de adem ervaren.

Veel van mijn klanten hebben te maken met burn-out gerelateerde klachten. Door ze bewust te maken van hun adem en ze verschillende ademtechnieken te laten ontdekken, zie ik nu zelf ook bij anderen de verandering plaatsvinden. Naar rustig en kalm in plaats van gehaast en opgejaagd. Heel mooi om anderen hierin te kunnen coachen. De adem is zo'n krachtig instrument, dat je altijd bij je hebt, en op ieder moment kunt inzetten om je beter te voelen.”

Voor ik ga slapen doe ik standaard drie of vier rondjes van de Wim Hof Methode.

Hoe ziet jouw dagelijkse ademritueel eruit?

“Mijn dagen beginnen vaak vroeg, omdat de kids vroeg wakker zijn. Wanneer ik dan ‘s ochtends wakker word, begeleid ik eerst de kindjes bij het ochtendritueel. Aankleden, tanden poetsen en ontbijten. Daarna ga ik douchen. Iedere ochtend douche ik koud af. Ik vind dat inmiddels zelfs lekker en het zorgt ervoor dat ik wakker ben en me helder voel.

Idealiter zet ik daarna een aantal favoriete nummers op en doe dan de verbonden ademhaling, om daarna nog even in diepe ontspanning te zakken en te mediteren. Ik vind het heel fijn om op deze manier mijn dag te starten. Voor ik ga slapen doe ik standaard drie of vier rondjes van de Wim Hof Methode. Dit werkt voor mij heel fijn om mijn hoofd leeg te maken, aan mijn immuunsysteem te werken en ik slaap er bovendien heerlijk door.”

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Ademwerk kan voor iedereen heel waardevol zijn. Ze zeggen niet voor niets: ‘ademen is leven en je leeft zoals je ademt’. Een ieder die ademwerk toepast, zal de kracht van de adem ervaren.

Er zijn veel verschillende vormen van ademwerk, en ik denk dat je door te ervaren kunt voelen welke vorm het beste bij je past. Mijn advies zou dan ook zijn om een individuele ademsessie te doen bij een ademcoach waar je een connectie mee voelt, waar je je veilig bij voelt. Zo kun je ervaren wat ademwerk voor jou kan betekenen. Vanuit daar kun je dan verschillende vormen uitproberen en kijken wat het beste bij je past.

Verder is een mooi begin om je bewust te worden van je adem. In de ochtend even de tijd nemen om te kijken hoe je je op dat moment voelt en waar je ademhaling zit. Een mooie oefening voor thuis, wanneer je spanning in je lijf ervaart, vind ik deze: adem in vier tellen door de neus in, houd vier tellen vast, adem in vier tellen uit en houd vier tellen vast. Als je deze oefening tien a vijftien keer achter elkaar doet, zul je voelen dat het opgejaagde gevoel heeft plaatsgemaakt voor ontspanning. Het is een hele krachtige oefening, in al zijn eenvoud.”


Annemijn Scheen - Ademcoaching

Wil je meer weten over Annemijn en haar werk, zie: Annemijnscheen.nl.
Volg Anemijn via Instagram en Facebook voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: