De Wim Hof Methode: is die vrieskou nu wel gezond?

Elke dag de vrieskou in: is dat geschift of gezond? Lees dit artikel in het AD / De Morgen over de methode van Wim Hof. De Belgische journalist Jorn Lelong deelt zijn eigen ervaringen met de ademhalingstechniek en koudetraining, waarbij ook Wim Hofs verhaal, de wetenschap, ervaringsdeskundigen als ook de sceptische vragen aan bod komen.

De koude tintelt nog uren na en is het best te omschrijven als Popeye die net spinazie heeft gegeten. Het is de meest vreemde ervaring die ik heb gehad, maar het is zo verslavend.
— Tom Helsen

De populariteit van de Wim Hof Methode blijft groeien

Wim Hof te gast bij Beau van Erven Dorens in de uitzending. Beau stapt in een ijsbad.

Wim Hof te gast bij Beau in de uitzending

De Wim Hof Methode verovert steeds meer harten. Ook richting het grote publiek. Zo konden we op TV Beau van Erven Dorens in een ijsbad zien stappen, heeft Gwyneth Palthrow een aflevering van haar Netflix serie The Goop Lab aan Wim Hof gewijd en zweren celebs als Oprah en Joe Rogan bij de methode. Waarom? Omdat het ontzettend heilzaam en krachtig blijkt voor een betere fysieke en mentale gezondheid.

Ondertussen vliegt Wim Hofs boek: De Wim Hof Methode over de toonbank, in ruim twintig talen tegelijk. Ook het levensverhaal van ‘the iceman’ wordt momenteel verfilmd in een hollywoodproductie.

Elke dag de vrieskou in net als Wim Hof: is dat geschift of gezond?

Wim Hof instructeur Tom Stijven met Wim Hof.

Wim Hof instructeur Tom Stijven met Wim Hof

In een artikel in De Morgen gaat journalist Jorn Lelong op bezoek bij de eerste Belgische Wim Hof Methode instructeur Tom Stijven, en ervaart zo de ademtechniek, inclusief het ijsbad.

Veel mensen komen al dan niet bij toeval terecht bij de Wim Hof techniek door crisis in hun leven, zo ook Tom Stijven. In 2008 kreeg Tom last van vermoeidheid en heftige pijnen in zijn benen. Jarenlang ging hij ziekenhuis in en ziekenhuis uit, moest hij zijn klusbedrijf sluiten en was hij amper nog mobiel. Diagnose: fibromyalgie. Het was een lijdensweg, totdat hij kennis maakte met de Wim Hof methode.

De benoemde effecten leken hem in eerste instantie ongeloofwaardig, maar hij had niets te verliezen. Na de adem en de kou te hebben omarmd, is alles omgedraaid: “Binnen drie maanden kon ik weer werken. Mijn chronische pijn is nooit teruggekeerd.” Hierbij geeft hij overigens wel aan dat hij nooit zal verkondigen dat het een wondermiddel is - ondanks dat de methode bij hem een ongelooflijk effect heeft gehad.

Tom Stijven was ook een van de sprekers tijdens Het Adem Event, van Giel Beelen / Kukuru, Nikki van The Breathwork Movement, en Kasper van der Meulen. Je kunt alle sessies hier terugkijken, een aanrader.

“Ik geloof dat mensen te veel leven in hun hoofd en vervreemd zijn van hun lichaam. We moeten weer rust leren nemen; kou en ­ademhaling kunnen daarbij helpen.”
— Wim Hof instructeur Tom Stijven

Verder lezen? Het hele artikel is hier te vinden: “Elke dag de vrieskou in: geschift of gezond?

Wil je je verder verdiepen in de Wim Hof Methode? Lees dan zijn boek.

NB. De Wim Hof Methode is veilig te beoefenen, tenzij je jouw eventuele contra-indicaties (zoals hartproblemen en zwangerschap) negeert of je de veiligheidsvoorschriften niet in acht neemt.

Doe de ademhalingsoefeningen nooit in een zwembad, voordat je onder water gaat, onder de douche gaat of een voertuig bestuurt. Oefen altijd zittend of liggend, en in een veilige omgeving. Kijk voor meer info over het veilig beoefenen van de Wim Hof Methode op wimhofmethod.com.


Bekijk ook: