Hoe je dankzij ademwerk spanning uit je lichaam kunt ademen - Het verhaal van Rob Koning, Mr. Breath

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach en ademopleider Rob Koning, oprichter van Mr. Breath.

Door bewust ademen heb ik mezelf weer gevonden na een turbulente tijd van veel uitgaan. In die periode in mijn leven ging ik óf sky high óf deep down.

Rob Koning, Mister Breath - Ademcoach en ademopleider

Rob Koning, Mister Breath - Ademcoach en ademopleider

Rob Koning - oprichter van Mr. Breath - is toch wel de adempionier van Nederland die als eerste ademwerk groot op de kaart heeft gezet.

Rob werkt al jaren als ademcoach vanuit zijn praktijk in Amsterdam, heeft een boek geschreven, Ontdek de Kracht van Ademen, en is inmiddels ook anderen aan het opleiden tot ademcoach.

Waarom is Rob zo gefascineerd door de adem? En wat heeft het voor hem persoonlijk gedaan? Dit is zijn verhaal.

Wie is Rob Koning, oftewel: Mr. Breath?

Rob: “Samen met mijn vrouw en twee dochters woon ik op een schip in het centrum van Amsterdam. Daarnaast ben ik oprichter van Mr. Breath, een praktijk in ademcoaching.

De praktijk is de basis en daar geven we vooral een-op-een ademcoaching, waarbij we werken met verschillende ademhalingstechnieken, afhankelijk van de hulpvraag en behoefte van een cliënt.”

Dankzij ademwerk maken we mensen bewuster en helpen we ze op weg om orde te scheppen in de hectiek van alledag, waardoor er meer ontspanning komt en vooral ook meer lol in het leven.

Wat voor soort mensen komen bij jou in de ademcoach praktijk?

Ademcoach Rob Koning, Mister Breath, aan het werk in zijn ademcoach praktijk in Amsterdam.

Rob aan het werk in zijn praktijk in Amsterdam.

“Onze cliënten zijn een goede afspiegeling van de samenleving, het is heel divers. Het zijn sowieso allemaal mensen die bereid zijn om te investeren in zichzelf, vanuit het gevoel: 'het is tijd voor verandering'.

De meeste mensen die ik zie in de praktijk, kennen een druk bestaan en bevinden zich op posities met veel verantwoordelijkheid. Wij maken mensen bewuster en helpen ze op weg om orde te scheppen in de hectiek van alledag, waardoor er meer ontspanning komt en vooral ook meer lol in het leven.

Daarnaast organiseren we ademweekenden. Dit doen we altijd op een mooie plek, met fijne mensen en liefdevol begeleid door een topteam, waardoor het een groot cadeau aan jezelf is. Voor ons het meest dankbare werk om te doen als je ziet wat er gebeurt in slechts een weekend tijd. Grote verandering en inzichten: dat is echt prachtig.”

Je hebt inmiddels ook een opleiding tot ademcoach ontwikkeld.

Deep Dive Ademweekend van Rob Koning, Mister Breath, in een prachtige boerderij in de kop van Noord-Holland.

Deep Dive Ademweekend in een prachtige boerderij in de kop van Noord-Holland.

“Klopt. Al sinds lange tijd werd me gevraagd om ook anderen op te leiden tot ademcoach. Het afgelopen jaar heb ik al mijn kennis en ervaring bijeen proberen te brengen en inmiddels is de eerste lichting een paar maanden onderweg. Het is fantastisch om te zien wat daar gebeurt, echt te gek. Mensen begeleiden in hun eigen proces en ze daarbij het vak te leren is het meest dankbare werk om te doen.

We proberen deelnemers op te leiden om vanuit vertrouwen een eigen praktijk op te zetten. Zo bouwen we aan een steeds groter wordende community van professionele ademcoaches en dat geeft nu al enorm veel voldoening”.

The Breathwork Movement heeft zo’n weekend mogen meemaken, zie ook: "WAANZINNIG EN EYE-OPENING" - VERSLAG VAN HET DEEP DIVE ADEMWEEKEND VAN MR. BREATH

Stap voor stap verdween de spanning en kwam ik thuis bij mezelf.

Hoe ben jij zo in de ban van ademhalen geraakt?

“In eerste instantie begon ik met het doen van ademsessies om van spanning in m'n lijf af te komen. Samen met twee partners had ik in Amsterdam een distilleerderij met een proeflokaal, waar we jenevers en likeuren stookten. Een leuk en ambachtelijk bedrijf, maar het gaf me ook veel stress en dat was voelbaar als een blok beton op m’n buik, iets wat me erg in de weg zat. Een oude vriend uit Zandvoort, Tom, bleek ademcoach te zijn en hij vertelde dat je dat kon ‘weg ademen'. En zo geschiedde.

Bij hem begon ik met verbonden ademsessies. De eerste sessie was superzwaar, ik verkrampte volledig, maar de sessie liet me heel duidelijk zien hoe ik mezelf had vastgezet, het was een openbaring voor me. Stap voor stap verdween de spanning en kwam ik thuis bij mezelf. Het voelde letterlijk als een enorme bevrijding en smaakte meteen naar meer. Een ademweek volgde en de opleiding tot ademcoach Transformational Breath® al snel daarna. Vanuit het gevoel: ‘Dit moet iedereen weten!’.

Precies na mijn opleiding, die ik deed naast m’n andere werk, speelde er van alles privé dat zorgde voor spanning en onrust, ik kreeg een burn-out. Drie maanden zat ik thuis om te doen wat onvermijdelijk was en wat ik van binnen natuurlijk al wel wist. Ik stapte uit het bedrijf en werd ademcoach, iets wat super spannend en onzeker was. Toch voelde ik aan alles dat dit de toekomst was en zo werd Mr. Breath geboren. Het was pionieren en vooral ervaring opdoen. Om rustig te bouwen aan de praktijk werkte ik ook een paar dagen per week met veel plezier bij Huize Frankendael. Stap voor stap kreeg Mr. Breath de vorm die ik wilde en de ‘doorbraak' kwam in 2016.”

Wat zorgde voor de doorbraak van Mr. Breath?

Interview met Rob Koning (Mister Breath) over de kracht van ademhalen in Het Parool: de PS van de week, 2016.

Interview met Rob in de PS van de week, 2016.

“Ik stuurde een mail aan Het Parool, met hierin wie ik was en dat ademen erg goed is voor alles! Een uur later kreeg ik mail terug van de redacteur gezondheid, ze wilden een stuk met plaatsen in de PS op dinsdag, ik kon m’n geluk niet op. De dag voor het stuk zou verschijnen, kreeg ik te horen dat het werd uitgesteld, Johan Cruijff was overleden en de krant draaide natuurlijk om hem.

Baby’s doen het vanzelf, maar wij zijn het verleerd.
— Rob Koning in PS Magazine van Het Parool

Mijn stuk werd verplaatst naar de het PS Magazine op zaterdag, zes pagina’s met foto’s! ‘Elk nadeel heeft z’n voordeel’, want dat ging helemaal los, ik werd overspoeld met aandacht en allerlei aanvragen. Ik kon het haast niet aan, maar dit was precies het duwtje in de rug dat ik nodig had om eindelijk fulltime ademcoach te worden.

Inmiddels is bewust ademen ‘hot’ en is een revolutie gaande, eindelijk! Nu nog meer onderzoek naar de adem en dan kan het standaard in het zorgvergoedingenpakket!”

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen de tools te geven voor meer ontspanning, energie en levensgeluk.

Wat heeft de adem jou persoonlijk gebracht?

“Door bewust ademen heb ik mezelf weer gevonden na een turbulente tijd van veel uitgaan. In die periode in mijn leven ging ik óf sky high óf deep down.

Dankzij het werken met de adem is er nu een fijne balans in mijn leven waarbij ik me over het algemeen fit, weerbaar en geaard voel. Ik voel me erg goed en ben een tevreden mens.”

Hoe zie jij de toekomst van ademwerk?

Rob Koning, Mister Breath, en zijn boek: Ontdek de kracht van ademen.

Rob en zijn boek: Ontdek de kracht van ademen.

“Bewust ademen is ontzettend krachtig en heeft een grote toekomst voor zich. Ik heb er met Mr. Breath mijn missie van gemaakt om zo veel mogelijk mensen de tools te geven voor meer ontspanning, energie en levensgeluk. Zoals het mij dit ook heeft gebracht. Het is hard nodig in de wereld waarin we leven en tegelijkertijd kan iedereen het heel makkelijk doen en leren.

Zeker in deze tijd is het actueel om preventief te zorgen voor een sterk immuunsysteem maar ook bij het herstel van bijvoorbeeld corona kan ademtraining enorm helpen. Ik hoop een inspirator te zijn voor de mensen die hiermee nog niet bekend zijn en de wereld daarmee een beetje mooier te maken.”

Wat doe jij zelf dagelijks aan ademwerk?

“In de ochtend doe ik een van de actieve ademtechnieken, zoals verbonden ademen, de ademhaling van Wim Hof of een beetje free flowen om in te checken en te connecten met mezelf en de dag die komen gaat. Daarnaast start ik mijn dag met een koude duik in het open water. Dat leert me veel is voor mij de beste manier om wakker te worden en meteen helemaal ‘aan’ te gaan.

Overdag spiegelt mijn ademhaling me af en toe om te ervaren hoe ik me voel. Of ik gespannen ben en waar dat voelbaar is in m’n lijf. Dat gaat een beetje vanzelf.”

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

Rob Koning, Mr. Breath in zijn ademcoach opleiding.

“Er zijn erg veel ademtechnieken, dus kijk vooral waar je behoefte ligt en probeer dingen uit. Heb je een (medische) hulpvraag of zoek je ontspanning voor meer welzijn?

Mijn advies zou zijn om eens een introductieworkshop ergens te volgen, om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden die er zijn. Zorg vooral ook dat je een goed gevoel hebt over de ademcoach die je kiest, dat is belangrijk om jezelf te kunnen ontspannen. Vooral veel doen dus en zelf ervaren.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“Ik lees toch wel alles wat er verschijnt op dit gebied en ondanks dat er al veel is geschreven, verschijnen nog steeds goede boeken over ademhaling. Een kundig en interessant boek wat ik net heb gelezen is Ademen van Jessica Braun, maar het recente boek van Wim Hof, De Wim Hof Methode, is wat mij betreft de must read van dit moment.

Daarnaast is mijn eigen boek ‘Ontdek de kracht van ademen’ een optekening uit tien jaar ervaring en werken met de bewuste ademhaling. Ik hoop vooral dat dit anderen kan inspireren om aan de slag te gaan.”


Rob Koning - Mr. Breath

Wil je meer weten over Rob en zijn werk, zie: Mrbreath.nl.
Volg Rob via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: