Hoe is het om in een ijsbad te zitten? Verslag van een Wim Hof Methode workshop

De ademhalingstechniek had ik jaren geleden al omarmd, de koude douche kwam er langzaam maar zeker bij, maar het ijsbad - als onderdeel van de Wim Hof Methode - dat was er nog niet van gekomen. Tot deze dag. Hier mijn ervaring.

Wim Hof Methode workshop: ademhaling, mindset en ijsbad

Op een grijze zondagmiddag in november toog ik richting IJburg in Amsterdam, waar Wim Hof instructor Bart van Stein zo gastvrij was om mij te ontvangen voor een privé Wim Hof Method workshop (voor mij en een vriend), met ijsbad. Een waanzinnige ervaring die ik iedereen kan aanraden.

Waarom is een ijsbad een toffe ervaring?

  1. Het is bijzonder én interessant om te ervaren, zowel fysiek als mentaal

  2. Je gaat ervaren dat je veel meer kunt dan je denkt

  3. Je voelt je superfris en energiek erna

  4. Het is hartstikke goed en gezond voor je (waarom, dat ontdek je tijdens zo’n workshop)

  5. Het smaakt naar meer

Tot zover deze spoiler alert. Een ijsbad valt dus reuze mee. Echt. Zelfs voor mij, iemand die eigenlijk niet goed tegen de kou kan, vanwege het fenomeen van Raynaud, een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer naar vingers en tenen niet altijd optimaal werkt.

Lees ook: Fenomeen van Raynaud en koud douchen: wel of niet doen?

Vrienden worden met de kou dankzij de koude douche

Dankzij de Wim Hof Methode ben ik me meer in de kou gaan verdiepen, en is ook mijn wens om beter met de kou te kunnen omgaan steeds groter geworden. Een aantal maanden voor deze ijsbad ervaring ben ik gestart met koud afdouchen. Iets was in het begin nog knap lastig was, werd al snel een makkie. Sterker nog: ik vind het inmiddels heerlijk. Een koude straal op je kop in de ochtend: het maakt blij en het geeft een stoot positieve energie.

Lees ook: Mijn ervaring met koud douchen

Die liefde voor de koude douche - waarbij ik overigens nooit (meer) last van Raynaud heb gehad - heeft me alle vertrouwen gegeven dat ik dat ijsbad ook aankan. Tijd voor een volledige Wim Hof Workshop.

NB. De Wim Hof Methode is veilig te beoefenen, tenzij je jouw eventuele contra-indicaties (zoals hartproblemen en zwangerschap) negeert of je de veiligheidsvoorschriften niet in acht neemt. Doe de ademhalingsoefeningen nooit in een zwembad, voordat je onder water gaat, onder de douche gaat of een voertuig bestuurt. Oefen altijd zittend of liggend, en in een veilige omgeving. Kijk voor meer info over het veilig beoefenen van de Wim Hof Methode op wimhofmethod.com.

Wim Hof Methode: adem, mindset & kou

Ademsessie voorafgaand het ijsbad

Ademsessie voorafgaand het ijsbad

Tijdens een Wim Hof workshop, die een halve dag in beslag neemt, loop je door alle onderdelen van de Wim Hof Methode heen: de ademhalingstechniek, mindset en uiteraard ook de kou. Je leert niet alleen hoe je de technieken kunt toepassen, maar ook wat er in je lichaam gebeurt en waarom dit alles zoveel (via onderzoek bewezen) positieve effecten heeft op lijf en geest. Dat de methode veel kan opleveren, was mij al duidelijk - zie ook: Mijn ervaring met de Wim Hof ademhaling.

De gezondheidsvoordelen van de techniek zijn eindeloos, denk aan een sterker immuunsysteem, remming van ontstekingen (bij bijvoorbeeld auto-immuunaandoeningen zoals Crohn), verhoogde slaapkwaliteit en de vermindering van stress. Wim Hof vat de impact zijn werk samen als “More health, strength and hapiness”, voor iedereen. Want het is mogelijk en we kunnen veel meer zelf beïnvloeden dan we vaak denken.

Verslag van een Wim Hof Methode workshop: hoe is het om in een ijsbad te zitten?

Hoe is het om in het ijsbad te zitten?

Na een diepgaande ademsessie, was het tijd voor… het met honderden ijsblokjes gevulde koude bad. De locatie van de workshop, de achtertuin van Bart, was hier perfect voor. Grenzend aan het water, een weids uitzicht in de natuur en een stevige frisse wind: helemaal één met de elementen. Daar sta je dan. Met je goede gedrag. Nakend in een badpak. Op een grijze novemberzondag. In de miezer. Klaar om in een ijsbad te stappen. Gaan we dit echt doen?

Ja, we hebben het gedaan. Tijdens de workshop gingen we twee keer ongeveer een minuut het ijsbad in. Dat is een voorzichtig begin. Eerst stap je er met beide benen in, en dan is het een kwestie van in één keer erin gaan zitten. En dan ademen. Heel langzaam doorademen. Ontspannen, niet verkrampen. Genieten vooral. Hoe vaak zit je nou in een ijsbad? Met volle bewustzijn wordt alles in het leven mooier en fascinerender.

Ik vond deze ervaring dus te gek, en de kou viel me alles mee. Als ik plek had op mijn balkon zou ik een bad in laten bouwen. Totdat ik verhuis naar een huis met een tuin, doet mijn koude douche ook prima zaken.

Ik dank Bart voor de te gekke en inspirerende middag. Het smaakte naar meer.

Update -> Een nieuwe verslaving is geboren, zo blijkt. De volgende ijsbadsessie volgde snel, lees hier hoe het is om een dag te ademen en ijsbadderen op Landgoed Bleijendijk in Vught.

PS. Zelf ervaren? Kijk in de Breathwork Agenda, hier komen ook regelmatig ijsbad workshops voorbij :)


Bekijk ook: