Waarom is ademwerk als therapie zo krachtig? - Het verhaal van ademopleider Wilna Eenkhoorn

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademtherapeut en -opleider Wilna Eenkhoorn.

Ademwerk is echt het allermooiste wat mij in mijn leven is overkomen. Ik ben nog steeds zo verliefd op wat ademwerk teweeg brengt in mij en in alle mensen die ik hierin begeleiden mag.
— Wilna Eenkhoorn, Paradijs op Aarde

Wilna Eenkhoorn: ademtherapeut en -trainer

Ademtherapeut en -opleider Wilna Eenkhoorn vertelt over de helende kracht van bewust verbonden ademwerk.

Wilna Eenkhoorn - Narayana is een zeer ervaren ademwerker en een bekende naam in het vak. Al sinds 1984 heeft Wilna een praktijk in yoga en spirituele ontwikkeling. In 2002 is daar de adem bijgekomen, iets wat ervoor heeft gezorgd dat het een grote passie is geworden om ook anderen te begeleiden tot ademcoach.

Het is mooi om van Wilna’s bevlogenheid en liefde voor het vak en de medemens te kunnen proeven, want die is aan alle kanten voelbaar. Het is haar hoogste doel en liefste wens dat iedereen zijn eigen wijsheid herontdekt, zijn eigen innerlijke kracht aanboort en alles durft te omarmen wat op zijn/haar pad komt. Dit samen delen is de basis van haar werk.

Opleiding Bewust Verbonden Ademwerk

Wilna leidt dus al jaren mensen op, eerder als Transformational Breath® facilitator, maar sinds het voorjaar van 2020 heeft ze een hele nieuwe opleiding tot Bewust Verbonden Ademwerk neergezet met meer uitbreiding van andere ademtechnieken, pranayama en de mooiste yogatechnieken die zij in alle jaren heeft mogen ervaren en delen. De opleiding duurt ongeveer twee jaar en - samen met andere trainers - leidt Wilna je van A tot Z door het prachtige maar ook intense proces tot professioneel ademcoach / therapeut.

Privé ademsessies, worshops en retreats

Ademtherapeut en ademopleider Wilna Eenkhoorn en haar ‘Paradijs op Aarde’ (tevens de naam van haar bedrijf) van waaruit ze werkt in Creil.

Wilna’s ‘Paradijs op Aarde’ (tevens de naam van haar bedrijf) van waaruit ze werkt in Creil

Naast de opleiding geeft Wilna ook privé ademsessies, werkt ze met groepen, organiseert ze diverse retreats (yoga, ademwerk en familieopstellingen), dagworkshops en geeft ze maandelijks ademcirkels.

Wat voor mensen ze veel in haar praktijk ziet? Burn-outs en andere stressgerelateerde klachten, onverwerkte trauma's, PTSS of depressies zijn niet ongewoon, daar kan de adem ontzettend heilzaam bij zijn. Maar Wilna ziet ook veel mensen die de adem willen inzetten voor persoonlijke groei of zelfs als middel tot verlichting en meer vrijheid willen ervaren in hun leven. Wilna werkt met technieken die gebaseerd zijn op onder meer Transformational Breath®, Rebirthing en ademtechnieken van Dan Brulé.

Hoe is Wilna bij ademwerk gekomen en waarom is het volgens haar zo krachtig? Lees het hier, ontmoet Wilna Eenkhoorn.

Ademwerk is mijn JOB (Joy of Being) geworden.

Wilna, hoe heb je het ademwerk ‘ontdekt’?

“Tijdens een van mijn yogalessen in 2002, kwam er iemand op les die een workshop Transformational Breath® had gevolgd. Ze vroeg mij of ik haar wilde 'uittesten’ (middels kinesiologie, spiertesten) of het ademwerk goed voor haar was. Ik testte haar positief en de ‘aanbeveling’ die hieruit volgde was dat zij dit ademwerk elke week zou ‘moeten’ doen.

Na een week of zes merkte ik een dusdanig verschil in haar houding, dat ik geprikkeld raakte. Ze stond fier rechtop, zacht maar zelfverzekerd, vrolijk, lenig en ze had veel meer uithoudingsvermogen tijdens de yogalessen. Ik was zo blij verrast en nieuwsgierig dat ik zelf drie privésessies heb geboekt bij de ademwerker in kwestie.

De rest is historie. Ik was zo blij met deze ‘vondst’ dat ik dit ademwerk vervolgens aan al mijn yogaklanten ben gaan aanbieden. De prachtige veranderingen die ik zag bij mijn leerlingen, leidden ertoe dat ik de opleiding ben gaan volgen. Tot de dag van vandaag is het mijn JOB (Joy of Being) geworden. Ik geef inmiddels met al mijn liefde de tweejarige opleiding tot ademcoach. Dit is ook wat ik het allerliefste doe: mensen meenemen op reis naar de bron, god, liefde, vrede, hoe je het wil noemen.”

Ik noem ademwerk de kortste weg naar verlicht leven, want dat is het.

Wat heeft de adem jou persoonlijk gebracht?

Ademtherapeut en -opleider Wilna Eenkhoorn vertelt over de helende kracht van bewust verbonden ademwerk.

“Ademwerk heeft me een liefdeszetje gegeven om alles wat ik meemaak, voel en denk met behulp van ademsessies te doorvoelen en zo steeds weer in contact te komen met wie ik werkelijk ben.

Mijn levenspad is een spiritueel pad. Dat spirituele pad begon al op mijn 17e, eerst met yoga en later volgden diverse opleidingen in Psychosofie, Raja Yoga, Reading en Healing.

Ik geef al groepswerk sinds 1984, maar toen het bewust verbonden ademwerk in de vorm van Transformational Breath® op mijn pad kwam in 2002, werd ik er gelijk helemaal verliefd op. Het verbonden ademwerk levert me rust en energie op. Het geeft me vrijheid en vreugde, het zorgt ervoor dat ik alles aan durf te gaan en met alles durf te verbinden Net zolang totdat het in harmonie komt, in vrede. Ik noem ademwerk de kortste weg naar verlicht leven, want dat is het.

Ademwerk is echt het allermooiste wat mij in mijn leven is overkomen! Dat zeg ik omdat ik nog steeds zo verliefd ben op wat ademwerk teweeg kan brengen in mij en in alle mensen die ik hierin begeleiden mag. Wil je je leven, je liefde, je mind, je emoties en je hart een boost geven? Kies dan voor bewust verbonden ademwerk.”

Na zo’n dertig ‘Wim Hofjes’ draai ik de kraan zo koud mogelijk, zolang ik het aankan!

Hoe ziet jouw eigen dagelijkse ademritueel eruit?

“Mijn ochtend is heel sereen, bejaard bijna… Na mijn koffietje op bed kan ik heerlijk nog even mijmeren om vervolgens mijn dag te voorzien van een flinke dosis liefde plus een beetje ademwerk. Meditatie noem ik dat.

Hierna sta ik op en neem ik een warme douche met zo'n dertig ‘Wim Hofjes’ en draai ik de kraan zo koud mogelijk, zolang ik het aankan!

Dan komt, om ongeveer half elf, mijn eerste cliënt. Tijdens de ademsessie die volgt, meestal een bewust verbonden ademsessie, adem ik veel mee om te zien, om in te voelen en om te horen hoe mijn cliënt ademt. En om wanneer nodig is het adempatroon bij te sturen of zelfs te veranderen, wanneer het een niet-functioneel adempatroon betreft.

Voor mij werken de bewust verbonden ademtechnieken en de pranayama’s het allerbeste. Zo kom ik naar binnen, bij mijn gevoel, bij wat ik heb laten liggen in verwerking, bij waar ik nog niet helemaal senang mee ben…

Wij als trainers en coaches wisselen onderling ook vaak bewust verbonden ademsessies uit. Dat is heerlijk, er gaat niets boven een begeleide ademsessie.

Voor ik ga slapen, voel ik altijd even wat de dag me heeft gebracht. Dankbaar mijmer ik dan weg met zachte, verbonden neusademhalingen.”

Ademtherapeut en ademopleider Wilna Eenkhoorn en haar ‘Paradijs op Aarde’ (tevens de naam van haar bedrijf) van waaruit ze werkt in Creil.

Heb je een advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Jazeker: ga alsjeblieft naar een gecertificeerde ademcoach / ademwerker / ademtherapeut met ervaring. Neem als je het kunt betalen zes tot tien privésessies. Daarna ben je klaar om meer de diepte in te gaan, bijvoorbeeld tijdens ademwerk-weekenden.

Met ‘klaar’ bedoel ik dat dit betekent dat je meer uit dergelijke weekenden kunt halen, omdat je de diepte in durft te gaan met je adem, je de adem op waarde weet te schatten en je je helemaal over kunt geven aan de begeleiding en aanrakingen van je ademcoach of ademtherapeut.”

Welke boeken over ademwerk zouden we moeten lezen?

“De boeken van onder meer Judith Kravitz, Dan Brulé en Tilke Platteel-Deur zijn mijn lievelingsboeken op gebied van ademwerk.”

(NB. Op Bol staan alleen de Duitse versies van Judith Kravitz en Tilke Platteel-Deur, red.)


Wilna Eenkhoorn - Paradijs op Aarde

Kijk voor meer info over Wilna en de opleiding Bewust Verbonden Ademwerk op Paradijsopaarde.nu.


Bekijk ook: