Waarom ademwerk vaak zoveel krachtiger werkt dan praattherapie - Het verhaal van ademcoach en lichaamsgericht psychotherapeut Natasja de Lange

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van ademcoach en -trainer en lichaamsgericht psychotherapeut Natasja de Lange.

Met alleen praattherapie los je de kern van het probleem niet op.
— Natasja de Lange

Natasja de Lange - Lichaamsgericht psychotherapeut, ademcoach en ademopleider

Natasja de Lange - Ademcoach - Ademopleiding

Via de adem kan je patronen transformeren die je belemmeren om te leven vanuit je hart. Ademcoach, -trainer en lichaamsgericht psychotherapeut Natasja de Lange weet dit als geen ander. Hier komt ook haar grote passie en drive vandaan om anderen hierin te begeleiden.

Natasja heeft een prachtige rugzak vol aan ervaring die ze in de loop der jaren heeft opgedaan. Denk aan vele vormen van yoga, Vipassana meditatie, NLP, traumaheling, schaduwwerk, lichaamswerk, karakterstructuren, transpersoonlijke coaching, en uiteraard ook bewust verbonden ademwerk. Dit alles combineert ze in haar praktijk voor adem- en lichaamsgerichte psychotherapie. Daarnaast werkt Natasja als ademopleider, en verzorgt ze diverse ademopleidingen in het land.

Hier vertelt Natasja haar persoonlijke verhaal. Laat je inspireren door alle ervaringen die ze heeft opgedaan, en de lessen en tips die ze hier uit heeft weten te destilleren.

Als ik moeilijke perioden in mijn leven ervaar, kan ik door een verbonden ademsessie weer de balans in mezelf terugvinden.

Kan je meer vertellen over het werk dat je doet?

“Ik heb een praktijk voor adem- en lichaamsgerichte psychotherapie. Want, met alleen praattherapie los je de kern van het probleem niet op, weet ik inmiddels uit ervaring. Ik heb me daarom door de jaren heen verdiept in diverse methoden en technieken, en ben zelf ook door de nodige transformaties gegaan.

Tijdens 1-op-1 sessies en groepssessies (ademcirkels) begeleid ik mensen in bewust verbonden ademen, om zo patronen te transformeren die hen belemmeren om te leven vanuit hun hart. Daarnaast deel ik mijn kennis op het gebied van de adem, NLP, traumaheling, meditatie, schaduwwerk en lichaamswerk ook in de opleidingen Karakterstructuren, NLP en Transpersoonlijke Coaching bij Smara Opleidingen.

Doordat ik steeds meer vraag kreeg van trainers, coaches, therapeuten en yogadocenten naar mijn manier van werken met de adem, is er ook een 8-daagse ademopleiding ontstaan. Hierin gaan deelnemers zelf door een persoonlijk transformatieproces van vier maanden, leren ze de tools en krijgen ze de ervaring om zelf op een veilige manier transformerende ademsessies te kunnen begeleiden. Naast opleidingen, 1-op-1 sessies en ademcirkels in de buurt van Rotterdam, Oss en Nijmegen geef ik ook trainingen en workshops voor diverse groepen, organisaties en bedrijven door het hele land.”

Door middel van de adem kun je echt in een andere staat van zijn komen. High, op een natuurlijke manier.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de kracht van de adem?

“De kracht van de adem is al vroeg via vele wegen op mijn pad gekomen. In eerste instantie via dans: ik zat als kind in een jazz-dance groep en leerde daar de adem al in te zetten bij beweging. Ook leerde ik vroeger van mijn vader, tijdens het hardlopen, al allerlei ademtechnieken.

Daarna kwam ik via de traditionele yoga in aanraking met verschillende pranayama’s: ademoefeningen. Ik had het geluk dat er een hele goede yogaschool was tegenover het huis in Rotterdam waar ik destijds woonde. Toen ik op mijn 24e aan Kundalini yoga begon, ervaarde ik dat je door middel van de adem echt in een andere staat van zijn kunt komen. High, op een natuurlijke manier. Bij Tulku Lobsang, een Tibetaanse monnik vanuit de Tantrayana traditie, leerde ik een techniek die Tsa Lung heet en werkt met onder andere ademretentie, beweging en visualisatie.

De connectie van de mind, emoties en de adem begon ik echter pas echt door te krijgen tijdens mijn eerste 10-daagse vipassana retraite, waarbij je de eerste vier dagen alleen maar je adem aan het observeren bent, hoe die via je neusgaten in- en uitstroomt. Ik was toen 28.”

Ik ontdekte dat wat ik had ervaren tijdens de 10-daagse Vipassana ook bereikt kon worden met bewust verbonden ademwerk, maar dan in een veel kortere tijd.
Natasja de Lange - Ademcoach - Ademopleiding

Wat gebeurde er tijdens de vipassana retraite dat zoveel impact op je maakte?

“Op de derde dag, waarop ik me voorgenomen had tijdens de meditatie een uur lang echt niet te bewegen of te gaan verzitten, gebeurde er iets wat mijn leven veranderd heeft. Het was op den duur zo pijnlijk, maar ik moest stil blijven zitten van mezelf. Ik ben toen afgeweken van de oefening van anapana (het enkel en aandachtig observeren van de adem in- en uitstroom via de neus, red.), wat natuurlijk niet mag, en ook gevaarlijk kan zijn. Maar ik deed het toch.

Ik was in die tijd intensief bezig met Kundalini yoga. Om te kunnen dealen met die pijn die ik voelde, ben ik mijn adem en aandacht op mijn staartbeen gaan richten. Ik voelde vervolgens de energie omhoog kruipen langs mijn ruggengraat, om bij mijn hart de strakke band die ik daar ervaarde als het ware ‘los te branden’. Een gevoel van bliss doorstroomde mijn hele lichaam. Ik voelde ineens geen pijn meer, het leek alsof ik zweefde. Ik had het gevoel dat dit de verlichting was waar ze het over hadden.

De volgende dag was die staat van zijn weer verdwenen, en begon ook pas de werkelijke techniek waar het daar om draaide: Vipassana, het scannen van je lichaam. Ik was zo onrustig, dacht dat ik gek werd, en ben toen in de pauze ten einde raad tegen een boom gaan zitten. Dit heeft mij gered.

Door de gewortelde, standvastige energie van die boom kon ik weer stil zitten. Het echte werk kon beginnen en ik leerde de techniek die van onschatbare waarde bleek: Vipassana. Het observeren van de dingen zoals ze werkelijk zijn. Door deze techniek ga je op een heel diep niveau ervaren dat iedere gedachte of emotie die opkomt zich fysiek vertaalt in een verandering in de adem en een sensatie in het lichaam. Tijdens die eerste tien dagen stilte is ook mijn hele jeugd in mijn gedachten langsgekomen. Waar ik eerst vanuit een soort slachtofferrol hiernaar keek, besefte ik ineens dat er veel meer liefde voor mijn beschikbaar was.

Toen we op de tiende dag weer mochten praten, ontmoette ik Ursula Aerts. Jaren later zou zij mijn eerste bewust verbonden ademwerk teacher worden. Zij vertelde mij dat wat ik ervaren had ook bereikt kon worden met bewust verbonden ademwerk, maar dan in een veel kortere tijd. Omdat ik zo’n enorme transformerende ervaring had door Vipassana, ging ik op dat moment verder niet in op haar uitnodiging.”

Hoe zagen de jaren na die eerste Vipassana-ervaring eruit?

“Vipassana had ervoor gezorgd dat ik veel meer ging leven vanuit mijn hart. Natuurlijk bleef ik ook nog mijn uitdagingen tegenkomen, maar ik was niet meer bang om mijn hart te volgen. Ik zegde mijn leuke baan en huis op en vertrok voor onbepaalde tijd samen met mijn lief naar de Himalaya vlakbij de Dalai Lama. Daar heb ik een jaar lang vijf dagen per week in stilte een diepgaande lichaamswerk performance art opleiding gevolgd (Butoh) waarin ik via beweging van het lichaam contact maakte met al mijn weggestopte delen, mijn schaduwkanten. Na dat jaar heb ik daar ook een yoga teacher training gevold en zijn we een tijd in New York en op Ibiza gaan wonen. Dit was het begin van ‘Natasja Moves’, waar ik mijn werk toen nog onder schaarde.

Toen ik na twee jaar weer in Nederland was, ben ik allerlei trainingen en workshops gaan geven op het gebied van yoga en lichaamswerk (onder andere Karakterstructuren). Ook startte ik als NLP-trainer bij Smara Opleidingen. Ik werd moeder van onze eerste dochter, dit was de meest transformerende ervaring ooit. Vipassana was nog steeds in mijn leven, maar met een dochter wist ik dat ik geen 10-daagse meer zou gaan volgen. Ik had me inmiddels ook geschoold tot familieopsteller en had daardoor ook een stuk geheeld met betrekking tot mijn voorouderveld. Toch miste ik nog iets ook in het werken met cliënten in mijn praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie.”

Bewust verbonden ademwerk bleek een techniek waarmee cliënten veel sneller tot de kern van het probleem konden komen, en het ook op dat niveau konden oplossen.

En toen kwam het ademwerk (terug) op je pad?

“Precies. Dat was het moment dat ik de ingeving kreeg om weer contact op te nemen met Ursula Aerts. Ik ontdekte dankzij haar de kracht van het bewust verbonden ademwerk en deed naast ademsessies bij Ursula ook vele ademsessies bij Willem J. Overvliet, een man van toen al bijna 80, met veel ervaring.

Ik ervaarde hoe mijn karakterstuctuur, waar ik toen ook al les in gaf, zichtbaar werd in de spierspanningspatronen tijdens het ademen. Je ontwikkelt één of twee karakterstructuren in de eerste zes jaar van je leven als beschermingsmechanisme tegen de (onveilige) buitenwereld. Ik ervaarde hoe ik daar, door middel van mijn adem, ruimte in kon aanbrengen. Ik ging hierdoor ook ruimer leven en ervaarde meer rust. Je leeft immers zoals je ademt.

Ik had - naast dat het me veel zelfheling bracht - in bewust verbonden ademwerk de techniek gevonden waarmee ik voortaan mijn cliënten kon helpen om veel sneller tot de kern van het probleem te komen, en het op dat niveau op te lossen. De afgelopen tien jaar heb ik allerlei trainingen gevolgd bij diverse ademwerk teachers, en is het een vast onderdeel geworden in mijn werk als trainer en therapeut. En ik leer nog steeds bij, ook door het werken met de mensen die nu bij mij hun ademopleiding volgen. De beste manier om iets écht te leren is toch wel door er les in te gaan geven vind ik!”

De adem heeft je veel zelfheling gebracht geef je aan, in welk opzicht?

“Door ademwerk voel ik meer balans in mezelf en is er een verbinding gekomen tussen mijn wilskracht en hartsverlangen. Deze split was ook zichtbaar in mijn adempatroon. Hierdoor leef ik nu veel meer het leven waar mijn hart naar verlangt.

Als ik moeilijke perioden in mijn leven ervaar, dan kan ik door een verbonden ademsessie de balans weer in mezelf terugvinden. Emoties kan ik laten stromen, ik krijg weer helderheid van geest, en voel dan weer de verbinding met wie ik in essentie ben.”

Ga zonder omwegen direct naar de kern met bewust verbonden ademwerk: Feel to Heal!

Heb je een dagelijks ademwerk ritueel?

“Sinds kort doe ik dagelijks de Sudharshan Kriaya, die ik geleerd heb van Swami Purnachaitanya, van de Art of Living. Ik zit nu in de 40 dagen challenge. Maar door de vele technieken die ik in mijn leven heb geleerd, verschilt wat ik doe normaal gesproken per dag, en ga ik heel intuïtief te werk.

Na wat yoga-oefeningen geef ik mijn lichaam de ruimte om te bepalen welke ademoefeningen mogen volgen. Bijvoorbeeld 100 verbonden ademhalingen, waarna ik een intentie zet voor de dag. Dat laatste doe ik trouwens altijd. Ik ga invoelen hoe ik me wil voelen en roep dit gevoel op via een inademing.

Ook doe ik een Concious Creator Proces, oftewel een soort ‘future pace’, voor de NLP’ers onder ons. Dit is de langere versie van een intentie zetten. Dit doe ik aan het einde van mijn (adem)oefeningen en korte meditatie: ik stel mezelf voor dat het al het einde van de dag is en ik in mijn bed lig. Ik roep dan een gevoel van dankbaarheid op en laat dit gevoel met een inademing helemaal binnenkomen. Dan ga ik stap voor stap de dag langs alsof het al gebeurd is met daarbij hoe ik me zou willen voelen. Dus ik zeg zoiets als: ‘het is nu twaalf uur, ik lig in bed en wat voel ik me dankbaar voor vandaag. Vanmorgen ben ik heerlijk opgestaan en voelde ik zoveel verbinding met Stanley, mijn man, en onze kinderen. Na mijn oefeningen en ontbijt met de kinderen, bracht Stanley de kinderen naar school en heb ik eerst heerlijk het huis opgeruimd met een muziekje aan. Dit bracht zoveel rust en ruimte in mezelf, waardoor ik heel ontspannen daarna achter de computer ben gaan zitten om…’, enzovoort. Daarna laat ik het los, in alle vertrouwen dat ik een fijne dag zal hebben.

Dit helpt mij tevens in te voelen wat een goede planning voor de dag is. Natuurlijk loopt de dag niet altijd precies zo, en doe ik het globaal, maar ik merk wel het verschil op de dagen dat ik het een keer niet doe. Het zet toch echt de energie neer voor de dag. Ook tijdens de dagen dat ik training geef, zet ik met de assistenten altijd de trainingsdag op deze manier neer. En het werkt: ik start daardoor veel meer ontspannen, en vol vertrouwen de dag. Doordat we het met elkaar doen, lijkt het nog meer kracht te hebben. Wij zijn tot zoveel meer in staat dan we denken!”

Een inademing is activerend, een uitademing ontspannend. Langer uitademen geeft dan ook verlichting bij stress.

Heb je advies aan mensen voor wie ademwerk nieuw is?

“Er zijn vele technieken en oefeningen met betrekking tot ademwerk. Ademwerk kan je helpen in de juiste staat te komen, dus zorg dat je de basis ervan snapt. Een inademing is activerend, een uitademing ontspannend. Langer uitademen kan dan ook bij stress ontspanning geven. Voel je je daarentegen wat zwaar of depressief, zorg dan dat je dieper en voller inademt. En ademen met aandacht naar het hartgebied waarbij je de in- en uitademing even lang maakt en iets verlengt, geeft een rustgevend en helend effect. Doe bij deze oefeningen de inademing wel altijd via de neus.

Wil je verder, dieper en ook echt naar de kern van de problemen waar je tegenaan loopt, ga dan naar een goede ademcoach of therapeut. Geef daarbij ook het bewust verbonden ademwerk een kans, waarbij je zonder pauzes blijft ademen en de adem weer volledig kan gaan toelaten. Bij deze, trauma-loslatende techniek adem je (zeker) in het begin wel in via de mond. Dit zorgt namelijk voor een ontspannen bekkengebied. Ook worden hiermee de (onbewuste) adempatronen die jou in het leven verhinderen om voluit te leven, sneller zichtbaar.

Met een ademcoach kan je hier tijdens 1-op-1 sessies aan werken. En om een ademcoach of ademtherapeut te leren kennen, kan je eerst een keer een ademcirkel bij die persoon doen. Er worden er veel aangeboden tegenwoordig, waarbij je het bewust verbonden ademwerk in een groep doet. Je merkt dan ook meteen of er een klik is met de ademcoach, want je moet je wel veilig genoeg voelen.”

Welke (adem)boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“Op het gebied van ademwerk zijn dit de boeken van James Nestor: Breath - the new science of a lost art (Het Nieuwe Ademen), en Gewoon ademhalen van Dan Brulé.


Natasja de Lange - Hartmissie

Kijk voor meer informatie over Natasja en haar werk op www.hartmissie.nl.
En volg de laatste updates via haar Instagram, Facebook of Linkedin.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: