"De adem heeft me mijn leven teruggegeven." Ademcoach Jasper Heijster

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach Jasper Heijster, van Adem en Rust.

Alles wat de medische wereld voor me bedacht had, verwijderde me alleen maar verder van herstel. De adem heeft me mijn leven teruggegeven.

Jasper Heijster - Ademcoach en oprichter van Adem en Rust

Jasper Heijster is ademcoach en oprichter van praktijk Adem en Rust in Zutphen.

Toen een ernstige voetaandoening het leven van Jasper Heijster dusdanig verstoorde dat hij geen half uur meer kon lopen en zelfs de artsen in het ziekenhuis met hem geen raad wisten, wist hij dat hij een andere weg in te slaan had. Bij toeval kwam Jasper terecht bij een ademsessie, waarna alles voor hem veranderde.

Jasper: “Nadat ik de kracht van de adem had ervaren en in volle ontspanning lag na te genieten, wist ik: dit is mijn pad naar herstel.”

Jasper heeft de opleiding tot ademcoach gedaan, nadat hij zelf zo’n grote transformatie had doorgemaakt dankzij ademwerk. Inmiddels heeft hij een goedlopende praktijk in Zutphen. Hier vertelt Jasper zijn verhaal. Inclusief tips waar jij ook je voordeel uit kunt halen. Laat je inspireren.

Oude emoties die al lang worden meegedragen, kunnen niet altijd onder woorden gebracht worden. Maar door te ademen, lossen ze vanzelf op.

Hoe ziet jouw werk er in de praktijk uit?

Jasper: “Ik ben oprichter van Adem en Rust, een praktijk die ik heb opgericht om de kracht van de adem weer terug te geven aan een ieder. Ik ben opgeleid door Rob Koning (ook bekend als Mr. Breath, meer over zijn opleiding lees je hier, red.) en de rode draad van deze opleiding was de verbonden ademhaling. Dit is dan ook mijn specialisatie, maar hiernaast zijn er nog tal van prachtige technieken die ik ook maar al te graag gebruik in sessies met cliënten.

Tijdens de afgelopen jaren heb ik ook zelf intensief van alle ademhalingstechnieken en -methodes geproefd, zodat ik precies weet wat elke techniek doet met het lichaam en de geest. De verbonden ademhaling uiteraard, maar denk ook aan hartcoherentie en bijvoorbeeld technieken die je CO2-tolerantie flink verhogen. Daarnaast ben ik ook trainer in de Epiphora Methode, waarmee ik cliënten met onverklaard uitblijvend herstel help om de doorbloeding van hun brein te optimaliseren.

Wat er ook speelt: wanneer je er naartoe kunt ademen, kun je vaak meer oplossen dan je ooit had verwacht.

De mensen die bij mij in de praktijk komen zijn bijzonder divers, en hun klachten en hulpvragen ook. Wat zij met elkaar gemeen hebben is dat ze willen werken aan hun gezondheid. Ze willen zich energieker voelen en minder stress en kortademigheid ervaren. Beter slapen staat ook vaak in het rijtje van wensen. De oorzaak van deze klachten is dat zij vaak te lang hebben doorgelopen met veel stress en geen rust kunnen vinden in het leven. Het kan een opeenstapeling van gebeurtenissen zijn, of soms is er een duidelijke aanleiding waarom iemand tegen een specifiek probleem aanloopt. Wat er ook speelt: wanneer je er naartoe kunt ademen, kun je vaak meer oplossen dan je ooit had verwacht. Dat is prachtig om te zien, elke keer weer. Oude emoties die al lang worden meegedragen, kunnen niet altijd onder woorden gebracht worden. Maar door te ademen, lossen ze vanzelf op.

Ik begeleid voornamelijk via 1-op-1 sessies en trajecten. Door een traject van een aantal sessies aan te gaan, is er meer ruimte voor het persoonlijke verhaal en kan je tijdens het traject daarop sturen. Ik kijk tijdens een sessie wat iemand nodig heeft en geef vervolgens oefeningen mee voor thuis. Dit samen maakt dat je binnen een aantal weken enorme vooruitgang ziet bij cliënten. 

Daarnaast verzorg ik workshops voor bedrijven en organisaties. Er wordt een toenemende werkdruk gevoeld bij veel medewerkers en er daarom steeds meer aandacht voor ‘werk en vitaliteit’. Ik laat hen middels workshops graag zien hoe ademen kan helpen om rust, ontspanning en concentratie terug te brengen op de werkvloer.”

Jasper Heijster is ademcoach en oprichter van praktijk Adem en Rust in Zutphen.

Hoe ben je met ademwerk in aanraking gekomen?

“Ik ben opgegroeid in Vlaardingen als een vrij nuchter en praktisch persoon. Rond mijn dertigste ontwikkelde ik dusdanig ernstige voetklachten, dat mijn leven tot stilstand kwam. Alle denkbare fysiotherapeuten, chiropractors en podologen heb ik in die tijd gezien. Het vijftien paar steunzolen dat ik inmiddels had verzameld, wilde ik niet meer zien. Zelfs in het ziekenhuis wisten ze geen raad met me.

Door de spanning zaten inmiddels ook mijn rug en nek compleet vast, zodoende kreeg ik van de fysio de tip om mijn adem te verlagen naar mijn buik, waardoor de spanning zou afnemen. De vraag was: hoe dan? “Kijk maar op YouTube”, was het advies, maar deze filmpjes brachten me eerder in de buurt van een paniekaanval dan bij een gevoel van ontspanning. Ik besloot: dit is niet aan mij besteed.

Toen ik de kracht van de adem eenmaal had ervaren, wist ik: dit is mijn pad naar herstel.

Bij ‘toeval’ ontving ik een paar weken later een email van mijn yogastudio, waarin werd aangekondigd dat er een verbonden ademsessie zou worden gegeven door een ademcoach. Dit zou kunnen helpen bij vage lichamelijke klachten, somberheid, een onrustig gevoel, en nog een aantal punten waarvan ik de meeste inmiddels wel kon aanvinken. Ik besloot het een kans te geven, niet wetende wat me te wachten stond.

Die betreffende ademsessie was erg intens en bijzonder. Nadat ik de kracht van de adem had ervaren en in volle ontspanning lag na te genieten, wist ik: dit is mijn pad naar herstel. Ik ben tientallen boeken gaan lezen over bewuste ademhaling en bracht ik de opgedane kennis ook vooral veel in praktijk, door thuis te experimenteren."

Hoe heeft de ademhaling je geholpen met je gezondheid?

“Het viel me al snel op dat mijn hele denkpatroon veranderde: ik kon beter relativeren en kreeg een andere blik op het leven en wat nu echt belangrijk is. Daarnaast merkte ik dat mijn stressniveau daalde, waardoor er ook meer ruimte kwam in mijn hoofd.

Doordat ik weer in verbinding stond met mijn lichaam, begreep ik wat ik nodig had.

De kracht van de adem fascineerde me dusdanig, dat ik een traject van vijf individuele ademsessies bij een ademcoach ben gaan volgen. Hier vond ik zo’n helderheid: door weer in verbinding te komen met mijn lichaam, wist ik dat ik alle medici en steunzolen achter me kon gaan laten, ik moest terug naar de basis.

Mijn voetproblemen waren uiteraard niet binnen één dag opgelost, maar ik wist dat dit de juiste weg was. Mijn voeten zijn inmiddels sterker dan ooit. Doordat ik weer in verbinding stond met mijn lichaam, begreep ik wat ik nodig had.”

Je besloot om ademcoach te worden...

“Ja, er was nog zoveel meer te ontdekken en ademwerk had me volledig gegrepen. Zodoende ben ik de opleiding tot ademcoach gaan volgen. Naast mijn werk als vergunningverstrekker bij een grote corporate, een totaal andere wereld.

Het geeft grote voldoening om anderen te motiveren en te helpen om weer in verbinding te komen met zichzelf en te werken aan hun gezondheid.

De opleiding tot ademcoach heeft niet alleen mijn kennis over ademhalen en de fysiologie van ons lichaam uitgebreid, maar me ook veel praktijkervaring gebracht. Ik heb mijn pad gevonden, gegrepen door alle opgedane kennis, ervaring en de verbinding met mezelf.

Inmiddels werk ik alweer een paar jaar met veel enthousiasme als ademcoach, gedreven door de passie om een ieder te kunnen geven wat ik zelf heb ervaren. Adem en Rust is ontstaan met de intentie om de waardevolle kracht van de adem te delen. Het geeft grote voldoening om anderen te motiveren en te helpen om weer in verbinding te komen met zichzelf en te werken aan hun gezondheid.”

Ademwerk heeft me mijn leven teruggegeven.

Wat heeft ademwerk jou persoonlijk gebracht?

Jasper Heijster is ademcoach en oprichter van praktijk Adem en Rust in Zutphen.

“Toen ik op een lichamelijk dieptepunt zat en echt letterlijk geen half uur meer kon lopen, heeft ademwerk ervoor gezorgd dat ik ging luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Het werd mij ineens duidelijk dat alles wat de medische wereld voor me bedacht had, me alleen maar verder en verder van herstel verwijderde.

Door al het ademwerk kwam ik weer bij mijn gevoel. Dat gevoel ben ik gaan volgen, waardoor ik nu weer mijn ‘gewone’ leven kan leiden. Als je dus aan mij vraagt wat ademwerk voor me gedaan heeft, is daar maar één antwoord op: het heeft me mijn leven teruggegeven.

Daarnaast ben ik ook heel anders tegen het leven gaan aankijken. Hoe meer je leeft vanuit gevoel, hoe meer je begint in te zien wat echt belangrijk voor je is. Mijn waarden zijn veranderd, van materialisme naar vrijheid. Daarnaast pastte mijn leefomgeving ook niet meer bij mij en wat ik belangrijk vind. Dit heeft me doen besluiten om mijn vaste baan op te zeggen en met het gezin naar Zutphen te verhuizen. Hier hebben we veel natuur, rust en ruimte rondom om het huis wat mij en mijn gezin goed doet. Ook heb ik hiermee de kans gegrepen om Adem en Rust voort te zetten in een prachtige nieuwe praktijk die de ruimte en rust uitstraalt die ik mensen graag wil meegeven.

Ik voel me daarnaast gelukkiger dan ooit tevoren en ik kan veel beter met stress omgaan. Het leven is best druk. Maar wanneer de to-do lijst te lang is, dan kies ik er nu voor om even helemaal niks te doen en alleen maar even bewust te ademen. Door jezelf dat moment te geven, zie je weer helder wat belangrijk is. De to-do lijst is dan meestal meer dan gehalveerd.”

Door met liefde naar emoties toe te ademen en me eraan over te geven, is het gewicht dat ik al jaren op mijn schouders droeg als sneeuw voor de zon verdwenen.

Hierdoor komt ook de creativiteit weer tevoorschijn. Wanneer mijn hoofd vol zit, is het lastig om nieuwe dingen te bedenken. Maar wanneer ik even een adempauze neem en de rust of de natuur opzoek, begint ook mijn creativiteit weer te stromen.

Daarnaast heb ik ook vrede gesloten met mijn innerlijk kind. Mijn jeugd was best roerig, waarvan nog veel emoties in mijn lichaam zaten opgeslagen. Door hier met liefde naartoe te ademen en me eraan over te geven, is het gewicht dat ik al jaren op mijn schouders droeg als sneeuw voor de zon verdwenen. Nadat ik dit oude verdriet kon loslaten, voelde ik me een stuk lichter. Heel bijzonder is ook dat oude gewoontes dan ook automatisch verdwijnen.”

Heb je vaste ademhalingsoefeningen die je dagelijks doet?

“Mijn voornemen is om elke dag twee keer tijd voor mezelf te nemen. Meestal is dat aan het begin van de dag en tegen de avond nog een keer. Er zijn tijden geweest dat ik dagelijks een grote variatie aan oefeningen deed. Tegenwoordig voel ik liever waar ik op dat moment behoefte aan heb. In de ochtend begin ik wel altijd met een koude douche, hiermee zet ik mijn lichaam lekker aan. Hierna volgen meestal nog vijftien minuutjes verbonden ademhalen, zodat ik bewust en energiek de dag kan beginnen.

Naast ademwerk ben ik ook verliefd geworden op de kou, het is wonderlijk wat er mentaal met je gebeurt als je hier je rust in vindt.

Aan het eind van de werkdag voel ik wat mijn lichaam nodig heeft. Soms is dat ademen, soms mediteren of TRE (tension release exercises). In de winter spring ik regelmatig in het stalen bad wat in mijn tuin staat, of neem ik een duik in natuurwater in de buurt. Naast ademwerk ben ik ook verliefd geworden op de kou, het is wonderlijk wat er mentaal met je gebeurt als je hier je rust in kan vinden.

Door de dag heen ben ik me regelmatig even bewust van mijn adem en waar nodig stuur ik hem een beetje bij. Verlagen en vertragen is waar ik mij dan op focus, om mijn rust te bewaren.”

Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Ademwerk is echt voor iedereen. Of je nu op zoek bent naar meer adembewustzijn, ontspanning en rust, oud verdriet wil oplossen, of je sportprestaties wil verbeteren: ademwerk is bewezen effectief. Bij ademwerk gaat het echt om je gevoel, zoek dus altijd een coach waar je je goed, vertrouwd en veilig bij voelt.

De adem laat je genieten van de kleine dingen in het leven, en zal je zorgen verzachten.

Wanneer je meer vertrouwen krijgt in het bewust ademen, kan je de adem gaan zien als een speeltje. Je hebt het altijd bij je en kan je inzetten wanneer jij dat wil. Wanneer je je onrustig voelt zal hij je kalmeren, en wanneer je ergens lang moet wachten - denk aan een wachtkamer, file of stoplicht - laat hij je de tijd vergeten. De adem laat je genieten van de kleine dingen in het leven, en zal je zorgen verzachten. Grote problemen verdwijnen misschien niet direct, maar hoe je er tegenaan kijkt verandert wel.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Het Presence Proces heeft mij heel veel gebracht. Dit is een reis naar diep in het lichaam opgeslagen emoties. Als je nieuw bent met lichaams/ademwerk kan dit wel bijzonder pittig zijn.

Gewoon Ademen van Dan Brulé is heerlijk geschreven, hier staan heel veel oude wijsheden in en staat boordevol met technieken.

James Nestors Het Nieuwe Ademen is het meest toegankelijk als je helemaal nieuw bent met ademwerk. Wanneer je dit boek leest, wordt het je direct duidelijk hoeveel invloed ademen heeft op je gezondheid.”


Jasper Heijster - Adem en Rust

Meer weten over Jasper en zijn werk? Kijk op Ademenrust.nl.
Volg Jasper via Instagram of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: