Waarom je ademhaling dé tool is voor meer ontspanning en emotionele en mentale groei - Het verhaal van ademopleider Heleen Ytsma

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademexpert en ademtrainer Heleen Ytsma.

De adem heeft me geleerd dat ik mag voelen wat ik voel en mag zijn wie ik ben - een groot geschenk.

Ademcoach en -trainer Heleen Ytsma, Herleva

Ademcoach en -trainer Heleen Ytsma van Herleva is al ruim 18 jaar actief als ademcoach en ademopleider.

Heleen is al jaren actief als ademcoach en docent. Al meer dan 18 jaar wijst ze anderen de weg naar meer ontspanning en emotionele en mentale groei. Heleen geeft als ademexpert diverse trainingen die je kunt volgen via haar bedrijf Herleva - bijvoorbeeld de online Basiscursus Holistisch Ademen en Chronische Hyperventilatie Voorbij - zie onderaan het artikel voor meer info (en een kortingscode).

Daarnaast traint ze vanuit haar Holistic Breathing Academy anderen op tot holistisch ademcoach. De Youtubekijkers onder ons die wel eens naar ademhaling-gerelateerde onderwerpen hebben gezocht, hebben Heleen ook ongetwijfeld voorbij zien komen, regelmatig post ze video’s op haar kanaal over alles wat maar met ademhalen en alle gerelateerde technieken en inzichten te maken heeft.

Wie is Heleen, wat drijft haar in het leven en wat fascineert haar zo aan de ademhaling? Het leverde een mooi gesprek op! Ontmoet Heleen Ytsma.

Pas toen ik daar lag te ademen, werd ik ineens wakker. Ik vooral gefocust op de emotioneel mentale kant van zelfontwikkeling, maar moest ook naar het lijf zelf gaan.

Heleen, ademen, jouw drive. Hoe is dit ontstaan?

Ademcoach en -trainer Heleen Ytsma van Herleva is al ruim 18 jaar actief als ademcoach en ademopleider.

“In 2002 kwam ik per toeval met de verbonden ademhaling in aanraking. Ik was in die tijd hongerig op zoek naar alles om me te ontwikkelen en beter te voelen. Dat zullen veel mensen herkennen: veel ontdekken, trainingen bijwonen, boeken lezen… Ik was een spons. Zo kwam ik ook terecht bij een seminar dat ging over coaching en NLP. De co-trainer van dat seminar was volledig in de ban van ademwerk, dan met name de stijl van Judith Kravitz, Transformational Breathing.

Daar zat ik dan, op de eerste dag liet hij ons - een groep van zo’n 120 man - verbonden ademen. Hij gaf al aan dat er van alles kon gebeuren, en dat was ook zo. Ik raakte totaal verkrampt, moest huilen, ik vond het echt vreselijk.

De volgende dag gingen we echter weer ademen. Het was deze keer in een zwembad, we werkten in paren. Doordat we met een oneven aantal waren, kwam ik bij toeval terecht bij de trainer. Hij hield me onder water, ik lag letterlijk in zijn armen. Die ervaring was compleet anders, ik was tot in m’n ziel geraakt. Ik voelde dat ik licht en liefde was en dat wij dat allemaal zijn, iets wat we vaak vergeten zijn. Het was een geweldige, spirituele ervaring. Ik zag een beeld voor me van een leeuw in een circuskooi, in mijn buik. Hij hoefde alleen maar tegen het deurtje aan te trappen om vrij te zijn, de deur zat niet op slot. De leeuw in me is toen naar buiten gekomen, en hoe.

Het mooie is, ik was in die tijd dus erg bezig met persoonlijke ontwikkeling en manieren en methoden om me beter te voelen, maar was hierbij vooral gefocust op de emotioneel mentale kant. Het lichaam zelf had ik compleet over het hoofd gezien. Totdat ik daar lag te ademen, ineens was ik wakker. Ik moest ook naar het lijf zelf gaan, het lijf letterlijk laten ademen.”

Het verbonden ademen heeft mij spiritueel doen ontwaken.

Wat gebeurde er met je na deze ademsessie?

“Na die ervaring volgde een jarenlange ontdekkingstocht naar de adem en manieren om hiermee te coachen. Bewustwording, er echt zijn, is wat mij altijd aansprak. Dat ik 'gewoon' mijn eigen zelf mocht zijn van mezelf, dat leerde ik via de ademhaling. En nog steeds, elke dag opnieuw. De adem stelt me in staat om te zijn met wat er is.

Ademcoach en -trainer Heleen Ytsma van Herleva is al ruim 18 jaar actief als ademcoach en ademopleider.

Mijn drive om die ademkennis te delen komt van diep in mij, er zit een enorm sterke wil en motivatie in om te delen, moeiteloos, als tweede natuur. De verbonden ademhaling was de techniek die mij in eerste instantie diep raakte, maar ik ontdekte gaandeweg dat er meer mogelijk was en dat er meer ademtechnieken bestaan die elk op hun eigen unieke manier heel waardevol zijn.

Meer en meer ontstond tijdens mijn werk de vraag van mensen of ik hen ook kon opleiden, zodoende startte ik in 2013 met de eerste groep van de Holistic Breathing Ademcoach opleiding. Met hart en ziel geef ik hier les, dankbaar dat ik dit mooie werk mag doen.”

De adem stelt me in staat om te zijn met wat er is.

Wat heeft ademwerk jou persoonlijk gebracht?

“Het verbonden ademen heeft mij spiritueel doen ontwaken. Ik heb flink wat spirituele ervaringen gehad, die kwamen altijd tijdens of na het ademen. Oké, ook een paar keer dankzij meditatie ook, maar toch was het de adem die met name dit soort ervaringen bracht.

Ik heb daardoor hele andere inzichten in mijzelf gekregen. Die kennis en inzichten hebben me vertrouwen gegeven in de geestelijke wereld, ik weet dat ik het niet alleen hoef te doen. Ik leerde dat ik mocht voelen wat ik ook maar voelde. Emotioneel en mentaal gaf mij dat enorm veel lucht. Dit is het grootste geschenk dat de adem mij heeft gegeven: dat ik mag voelen wat ik voel en mag zijn wie ik ben, dat ik echt helemaal oké ben precies zoals ik ben. En het mooie is, omdat ik mezelf kan en mag zijn, kan ik ook zo veel meer compassie naar andere mensen voelen.

Fysiek ben ik vooral fitter geworden door de Wim Hof ademtechniek. Meer fysieke vitaliteit is iets wat ik mijn leven lang al graag wilde. Het is dus heel fijn dat de adem mij daarbij helpt. De adem laat mij connecten met mijzelf en voelen hoe het echt met mij gaat.”

Hoe ziet jouw dagelijkse ademritueel eruit?

Ademcoach en -trainer Heleen Ytsma van Herleva is al ruim 18 jaar actief als ademcoach en ademopleider.

“Ik sta langzaam op, het duurt even voordat ik echt wakker ben. Dan doe ik mijn raam open en voor het open raam, of in de zomer voor de balkondeur, doe ik mijn ademoefeningen.

In de ochtend is dat altijd wat ik van Wim Hof leerde, zijn ademhalingstechniek. Daarna mediteer ik en doe ik een zonnegroetje. Eigenlijk ben ik best lui en vanzelf gaat het nooit bij mij (nog niet), maar ik doe het wel, omdat het goed voor mij is en ik me er goed bij voel. Het is net als krachttraining: dat is ook niet mijn hobby, maar doe het wel want ik weet en voel dat het goed is.

Wandelen doe ik daarnaast graag, het Amsterdamse bos is bij mij om de hoek en ik voel me zeer gezegend dat ik daar zoveel kan wandelen. Ik hou van de natuur, die laadt mij op op alle levels, zodoende doe ik elke dag mijn best om buiten te zijn.”

Adem door als het moeilijk is, je bent niet je emoties, je lichaam of je gedachten. Je bent zoveel meer.

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Ik zou mensen mee willen geven dat ze vooral gaan doen en volgen wat ze leuk vinden. Ik geloof nooit in streng iets doen, als het eigenlijk niet goed voelt. Volg waar je nieuwsgierig naar bent en doe en ervaar daar meer van.

Ik geloof ook niet in één perfecte ademtechniek. Op mijn 'adempad’ ben ik vele technieken tegengekomen en sommige zijn of werden heel rigide. Er is altijd meer dan je denkt en probeer daarom uit wat bij jou past. Is het niet bij die ene persoon, dan wellicht wel bij een ander.

De verbonden adem kun je op zó (!) veel manieren doen en dat is juist ook de schoonheid ervan. Adem laat zich niet in één methode stoppen, onderzoek dus wat je goed doet. Wel is het slim om er meer over te lezen, qua informatie over de werking van ons lichaam en de fysiologie. Ik hoop dat mensen steeds meer gaan begrijpen dat ademwerk niet iets is waar je in hoeft te geloven, maar dat het feitelijk heel fysiek is. En daar vanuit en door met de adem te werken, raak je je emoties, je gevoelens, je gedachten en je spirituele ikje, als je wilt.”

Welke boodschap zou je de lezer nog willen meegeven?

“Lief mens, als jij dit leest: je bent geweldig, echt waar. Durf op je pad, op jouw ware pad te lopen en vertrouw dat je altijd het juiste doet. Adem door als het moeilijk is, je bent niet je emoties, je lichaam of je gedachten. Je bent zoveel meer. Elke dag zijn er uitdagingen, stijg erboven uit, dat kan.

Zelf heb ik het geluk gehad dat in 2012 veel met Wim Hof heb kunnen doen, van ijsbaden en wakzitten via abseilen en bergbeklimmen tot van hoge bruggen springen, ik heb het allemaal gedaan. Door die fysieke uitdagingen aan te gaan, heb ik diep ervaren dat ik veel meer kan dan ik dacht. Zowel mentaal als emotioneel heb ik daar veel aan gehad.

Dus fysiek jezelf trainen, iets leren wat je nog niet kan of eerder hebt gedaan, kan je enorm helpen. Ik leer mijzelf nu de split, ik hoop dat het ooit lukt. Het hoeft nergens voor, maar ik zie het gewoon als uitdaging voor mezelf en dat maakt het ook leuk. Elke stap is er een en na tien jaar zijn het er een heleboel. Go for it, je bent de moeite zeer waard! ♡”


Drie boekentips van Heleen Ytsma

Drie boeken die Heleen hebben geïnspireerd op haar pad:


Volg een online ademcursus van Heleen Ytsma

heleen-ytsma-herleva-ademcoach-7.jpg

Heleen heeft twee online ademcursussen ontwikkeld die je in je eigen tijd en tempo vanuit huis kunt volgen.

De basiscursus Holistisch Ademen leert je verschillende ademtechnieken en drukpunten, zodat je ademhaling weer soepel en prettig kan stromen. Je brengt jezelf daarmee naar een next level van persoonlijke groei en ontwikkeling. Met de code Herleva50 krijg je €50 korting.

In Chronische Hyperventilatie Voorbij leer je hoe je ontspanning, energie en vertrouwen in je leven kunt terugwinnen wanneer je chronisch teveel of ongunstig ademt. Met de code Herleva10 krijg je €10 korting.


Heleen Ytsma - Herleva

Wil je meer weten over Heleen en haar werk, zie: Herleva.nl. Volg Heleen via Youtube voor al haar informatieve video’s. Ze is daarnaast te vinden op Instagram en Facebook.


Bekijk ook: