"Als iedereen bewust zou gaan ademen, zou de wereld er een stuk mooier uitzien." Ademcoach Marloes van Houtert

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het verhaal van adem- en presentatiecoach Marloes van Houtert.

Dankzij je ademhaling kun je de verbinding maken met jezelf waardoor je krachtiger in het leven staat en jezelf meer durft te laten zien.

Marloes van Houtert, adem- en presentatiecoach

Marloes van Houtert Ademcoach

Vanuit haar praktijk in Den Bosch verzorgt Marloes van Houtert individuele ademsessies aan volwassenen én kinderen. Door haar jarenlange ervaring in het muziekonderwijs, was de stap om naast met volwassen ook met kinderen te gaan werken met de adem een logische en leuke!

Marloes geeft graag de kracht van de adem door aan mensen die het roer van hun leven (weer) zelf willen pakken. Haar praktijk heet niet voor niets Op jouw podium; Marloes helpt je om jouw podium in je leven weer te vinden en het vol kracht en trots te beklimmen. Dat doet ze via individuele sessies maar ook via ademcirkels, in groepen. Daarnaast traint Marloes professionals, met name over het inzetten van ademhaling bij kinderen. Naast ademcoaching kun je bij Marloes ook terecht voor presentatietrainingen, waarbij mensen letterlijk leren hun podium te pakken.

Nadat Marloes leerde om dagelijks haar adem in te zetten voor het beheersen van haar persoonlijke energie, heeft dit haar leven volledig veranderd. Hoe precies, en wat jij hiervan kunt leren, lees je in dit interview.

Het is voor iedereen mogelijk om een ontspannen, gezond en gelukkig leven te leiden.

Wat betekent ademwerk voor jou?

“Als adem- en presentatiecoach ga ik er vanuit dat het voor iedereen mogelijk is om een ontspannen, gezond en gelukkig leven te leiden. Een leven waarin je jezelf op jouw podium durft te zetten en je eigen keuzes maakt vanuit vrijheid, vertrouwen en verbinding met jezelf en met anderen. Ik heb zelf absoluut ervaren dat het kan.

Mijn leven kent vele hoogtepunten, maar ook periodes van ziekte, verdriet en de laatste jaren van chronische pijn. Ik heb geleerd om dagelijks mijn adem in te zetten voor het beheersen van mijn persoonlijke energie en kracht. Dit heeft mijn leven compleet veranderd. Als je je ademhaling durft toe te laten, voel je een immense ruimte in jezelf. Die stelt je in staat om verbinding met jezelf te maken waardoor je krachtiger in het leven staat en jezelf durft te laten zien. Je pakt jóuw podium.

Ik heb inmiddels veel mensen mogen begeleiden en hoe dat podium er uitziet is voor iedereen verschillend. We ontwikkelen als mens patronen in ons leven die beïnvloed zijn door verschillende factoren. Dat kunnen culturele, spirituele, sociale, fysieke en psychische factoren zijn. Vaak kom je er in de loop van je leven achter dat deze patronen niet meer bij je passen, dat je dingen wilt veranderen. Door je adem heel bewust in te zetten en daardoor dichter bij je kern te komen, kun je samen met mij als begeleidende ademcoach voelen wat er wél bij je past. En hoe meer je leeft vanuit je authentieke ik, hoe gelukkiger je je zult voelen.”

Hoe is de adem op jouw pad gekomen?

“Als klein meisje pakte ik al graag ‘mijn podium’, ik speelde toneelstukjes in huis - letterlijk tussen de glas-in-lood-schuifdeuren in ons jaren-30-huis - en zong de hele dag. Op mijn zevende kreeg ik een blokfluit en begon mijn passie voor dat instrument. Dit werd gevoed door mijn vader, die ook musicus is. Het was dan ook een logische stap dat ik een studie aan het conservatorium ging doen.

Het was voor mij altijd makkelijk en vanzelfsprekend om het podium te beklimmen, maar ik zag dat dit voor anderen vaak niet zo was.

Ik ben jaren actief geweest als blokfluitist, zangeres en muziekdocent. Later bewoog ik naar managementfuncties en hield ik me bezig met het beleid en organisatie binnen Centra voor de Kunsten. Waar het voor mij altijd makkelijk en vanzelfsprekend was het podium te beklimmen, zag ik dat dit voor anderen vaak niet zo was.

Ik verdiepte me in de rode draad die hierbij een grote rol speelt: de ademhaling. Zonder een goede beheersing van je ademhaling kun je geen blaasinstrument bespelen of zingen, dus ik was beroepsmatig altijd veel met ademhaling bezig. Daarnaast moet je tijdens een concert ook goed in staat zijn je adem te beheersen, niet in de laatste plaats om je zenuwen onder controle te houden.

Ik vond het een dusdanig boeiend onderwerp dat ik in 2016 besloot me op te laten leiden tot ademcoach. Alles viel op zijn plek. De opleiding en trainingen die ik heb gevolgd voor de adem hebben er, in combinatie met mijn ervaring als musicus en spreker, voor gezorgd dat ik een eigen methode heb ontwikkeld die ik inzet in de ademsessies.

Door mijn jarenlange ervaring in het muziekonderwijs was voor mij de stap om naast met volwassenen ook met kinderen te gaan werken met de adem een logische. En een hele leuke! Ik voel me in mijn praktijk als een vis in het water. Iedere ademcliënt raakt iets in mij, het past bij wie ik ben en wat goed voor mij voelt.”

Marloes van Houtert - Ademcoach

Je hebt een eigen methode ontwikkeld zeg je, hoe ga jij als ademcoach te werk?

“Met iedere cliënt houd ik een intake waarbij ik eerst graag het verhaal hoor waarmee iemand komt. We doen direct ook een ademsessie. Soms is het voor iemand genoeg om een hartcoherentie-meditatie te doen, soms volgt meteen een verbonden ademsessie. Samen bepalen we het doel wat iemand wil bereiken.

Ik zing en speel live piano tijdens mijn sessies. Dat raakt iets bij mensen.

Trajecten bij mij bestaan uit vijf sessies, zodat we heel gericht kunnen werken aan het bereiken van dit doel. Dat kost nu eenmaal tijd. Iedere sessie van twee uur bestaat uit een gesprek, een aantal ademoefeningen, een verbonden ademsessie en een fijne ontspanning. Ook tussentijds krijgen mijn cliënten oefeningen en meditaties opgestuurd om mee aan de slag te gaan. Míjn doel is dat mijn cliënten krachtiger in het leven kunnen staan, hun podium (weer) durven pakken.

Ik werk met mijn handen, mijn (zang-)stem, mooie muziek en heb een uitgebreid repertoire opgebouwd aan ademoefeningen en -technieken, verbonden met lichaamswerk. Ik denk dat één van mijn unieke punten is dat ik live zing en pianospeel tijdens mijn sessies. Dat raakt iets bij mensen. Daarnaast voel ik heel goed aan wat degene die bij mij is voelt. Dat gaat over zowel fysieke pijn of spanning als over emoties. Ik kan daardoor heel gericht werken met mijn handen en het ademproces sturen.

Mantra’s zingen heeft een positieve invloed op je energie en je energetisch veld.

Ik werk ook graag samen met anderen. Met Barbara van der Meulen, stembevrijder en rouw- en verliescoach, organiseer ik evenementen rondom levenskracht en levensenergie. Op een prachtige plek, gelegen in de natuur, gaan we samen met een groep ademen, stembevrijden, mediteren, wandelen en mantra’s zingen. Mantra’s zingen heeft een positieve invloed op je energie en je energetisch veld. Door het zingen en herhalen van de mantrateksten komt ons hoofd tot rust. Je gaat weer verbinding met jezelf voelen, met je levensenergie. Het heeft dus voor mij veel raakvlakken met de adem.

Stembevrijding gaat uit van onze eigenheid. We zijn in oorsprong volmaakt, zo ook onze stem en ons lied. Maar op ons levenspad komen we pijn, schaamte en angst tegen. Dat kan ervoor zorgen dat we onszelf tekort doen. Stembevrijding kan je weer ruimte laten voelen, je met je eigen stem laten voelen wie je in wezen bent. Zingen is een heel natuurlijk fenomeen, nog natuurlijker dan spreken. Ieder heeft zijn eigen lied te ‘vertellen’. Ook dit hangt nauw samen met de adem. Een prachtige combinatie dus.

Zingen zorgt ervoor dat je je adem beter plaatst. Bovendien maak je gelukshormonen aan.

Met Ilona Kramer, voetreflextherapeut, heb ik een programma ontwikkeld voor mensen met long-Covid-klachten. We werken beiden op het centrale, somatische en autonome zenuwstelsel en de combinatie van voetreflex en adem werkt erg goed. Veel mensen met long-Covid-klachten hebben problemen met het goed gebruiken van hun middenrif, hetgeen voor een goede ademhaling natuurlijk erg belangrijk is. Met gerichte oefeningen kun je je middenrif trainen. Daarnaast hebben mensen klachten als: verlies van energie, verminderde ademkracht, minder eetlust, concentratiestoornissen, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn en depressieve gevoelens. Om hen te helpen werk ik met ademoefeningen en daarnaast met zingen! Het zingen zorgt ervoor dat je de adem beter plaatst. Je krijgt weer vertrouwen in het eigen lichaam en er worden bovendien gelukshormonen aangemaakt.

The English National Opera heeft begin 2021 een programma ontwikkeld waarin long-Covid-patiënten zingen in combinatie met ademoefeningen. Dat programma blijkt succesvol. Ook in Nederland wordt sinds de zomer een vergelijkbaar programma uitgerold in samenwerking met verschillende ziekenhuizen.”

Wat heeft ademwerk voor jou persoonlijk gedaan?

Music was like breathing to me and now, breath is like music to me! Adem heeft mijn leven absoluut veranderd. Ik heb al een aantal jaren chronische pijn en ik heb daarvoor zelfs een traject in een revalidatiecentrum gevolgd. Zoiets beheerst je leven, zeker ook omdat ik als musicus altijd hard gestudeerd heb en iedere dag speelde. Toen de pijn in mijn lichaam optrad moest ik daarmee stoppen en dat was echt een moeilijk afscheid, een rouwproces.

Vanaf het moment waarop ik kennis maakte met de kracht van mijn adem veranderde er veel. In eerste instantie vooral mentaal, alles werd lichter en ik was in staat om de pijn niet meer alleen weg te duwen en te negeren (wat natuurlijk niet lukte), maar er juist te laten zijn en er naar te luisteren. Ik heb heel lang geleefd op wilskracht, dat vraagt zoveel van een mens. Nu leef ik door ruimte te maken in mezelf en bewust te voelen wat ik op een moment aankan. Daardoor weet ik beter wat mijn grenzen zijn en kan ik deze ook aangeven.

Dankzij de adem kan ik nu heel dicht bij mezelf komen.

Toen ik na een tijdje intensief bezig te zijn met mijn adem merkte dat er ook fysiek meer ruimte kwam kon ik het nog beter loslaten en ruimte in mijn lichaam gaan voelen. Ik ben ook yin-yoga gaan beoefenen en heb trainingen gevolgd bij Max Strom. Hij combineert adem en yoga op een prachtige manier! Nu heb ik nog steeds vaak pijn, maar ik kan beter naar mezelf luisteren, beter met die pijn omgaan en mezelf ook rust en ruimte geven om wat minder hard door het leven te rennen..... Als musicus kom je altijd heel dicht bij jezelf, anders zou je niet op hoog niveau een instrument kunnen bespelen. Zo dicht bij mezelf komen kan ik nu met de ademhaling.”

Marloes van Houtert Ademcoach Zangcoach

Hoe start jij jouw (adem)dag?

“Ik begin 's ochtends op de rand van mijn bed met een ademritueel waar ik op dat moment behoefte aan heb. Dat kan enkele rondes Wim Hof zijn, een ontspanningsademhaling of Inner Axis van Max Strom. Daarna doe ik oefeningen voor mijn nek- en schouderklachten. Alles is 's ochtends extra pijnlijk en stijf en dat maak ik zo goed mogelijk los.

Ik zou graag onder een koude douche gaan, maar dat vindt mijn lichaam absoluut niet prettig, dan wordt de pijn erger, dus begin ik warm en douche ik koud af. Na het ontbijt kruip ik meestal even achter de piano en warm mijn stem even lekker op.”

Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Ik zou mensen die voor het eerst kennis maken met de kracht van bewust ademhalen willen adviseren om naar een ervaren ademcoach te gaan. Je kunt dan meedoen in een ademcirkel in een groep - zodat je de energie van de groep fijn kunt gebruiken - of juist een individuele sessie doen.

De allereerste keer dat ik een verbonden ademsessie deed, vond ik het helemaal niet zo fijn.

Toen ik de allereerste keer kennis maakte met de verbonden ademhaling vond ik het helemaal niet zo fijn. Ik kon me er niet aan overgeven, schrok van de sensaties in mijn lijf, schrok van de geluiden en reacties van de mensen om mij heen en vond het zeker niet prettig. Gelukkig gebeurde dat tijdens mijn opleiding tot ademcoach bij Heleen Ytsma en zij ving mij goed en professioneel op.

Ik zou persoonlijk ook nooit zomaar een online-sessie gaan volgen, hetgeen sinds de Corona-tijd populair is. Ik heb al vaker meegemaakt dat mensen tijdens een sessie dissociëren of zo emotioneel worden dat zij begeleiding nodig hebben. Dat kan niet als je achter een scherm zit of ligt...

En verder wens ik eigenlijk alle mensen op de wereld toe dat ze bewust gaan ademen. Dan zou de wereld er een stuk mooier uit komen zien, daar ben ik van overtuigd!”

Welke (adem)boeken hebben jou geïnspireerd?

“Het allerfijnste ademboek is voor mij De adem van Regina Herbig. Dit boek neemt je mee op een reis door het lichaam en geeft inzicht in fysieke en adempsychologische achtergronden. Het is een heel praktisch boek met veel oefeningen en verduidelijkende illustraties. Er komen verschillende thema’s aan de orde: adem en loslaten, opladen met energie, adempauzes, ademkracht, adem en houding en adem en klank. Het bevat veel praktische oefeningen die mensen thuis kunnen doen.

Een ander fijn boek is Gewoon Ademhalen van Dan Brulé. Ik heb Dan enkele malen live mogen ontmoeten en mee mogen doen aan zijn ademsessies en dat was heel bijzonder. Dan is natuurlijk één van de grondleggers van conscious breathing en een inspirerende persoonlijkheid. In zijn boek beschrijft hij heel duidelijk welke ademmethodes er zijn en wat zijn er ervaringen hiermee zijn. Fijn als naslagwerk!

Op de derde plaats staat voor mij Rajshree Patel met Het geheim van levenskracht. Het thema levenskracht of levensenergie komt voor mij terug in alles. Wanneer mensen een gebrek aan levenskracht hebben wordt vrijwel alles in hun leven moeilijker. Levenskracht is de verbinding tussen geest en materie. Het bepaalt je gedachten, je bewustzijn, sfeer, je relatie met anderen… Dit boek maakt je bewust van de patronen in je leven en wat je daar aan kunt veranderen. Het laat je ook voelen dat je leven makkelijker wordt als je liefde laat stromen vanuit je hart. Mildheid naar jezelf en naar anderen. Waardoor je je creativiteit ontwikkelt en jezelf laat zien. Waardoor je je kracht gaat voelen!”


Marloes & Calm vibes tv

Ademhalingsoefeningen

Samen met kunstenares Cora Verhagen van Calm vibes tv heeft Marloes drie heerlijk ontspannende geanimeerde video-ademhalingsoefeningen gemaakt. Cora maakt de animaties en Marloes heeft ze ingezongen en -gesproken.

Het pakket bestaat uit een ademoefening voor een harmonieuze hartslag, een visualisatie oefening die je laat onderdompelen in de weldaad van zon, zee en strand, en een bekrachtigende mantra video. Je kunt een voorproefje zien en de video’s aanschaffen via Calmvibes.tv.


Marloes van Houtert - Adem- en Presentatiecoach

Meer weten over Marloes en haar werk? Kijk op Opjouwpodium.nl.
Volg Marloes via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.