Met deze 4 hacks val je als een blok in slaap

Niets zo frustrerend als een verstoorde nachtrust. Maar je kunt er wel degelijk iets aan te doen. Niet met poeders en pillen, wel met een superpower die iedereen bezit: de adem. Deze vier hacks gaan je helpen.

Je adem is de tool bij uitstek voor meer fysieke ontspanning en mentale rust en is daarmee ook precies dat wat je nodig hebt wanneer je beter wilt slapen. Hoe werkt het en wat kan je doen?

Breath is the natural tranquilizer for the nervous system.
— Dr. Adrew Weil

1 Doe een ademhalingsoefening: 4-7-8

De naam verraadt het al: je gaat bij deze ademhalingstechniek tot vier, zeven en acht tellen. De Amerikaanse arts Dr. Andrew Weil, die dit adempatroon bekendheid heeft gegeven, beschrijft de techniek als een "natural tranquilizer for the nervous system". 4-7-8 breathing, ook bekend als de ‘relaxing breath’ helpt angst te verminderen en/of snel in slaap te vallen. Er zijn mensen die zeggen binnen één minuut te slapen… Als dat niet lukt ben je geen uitzondering hoor, maar kalmeren doet het zeker.

Hoe het werkt? Doe deze oefening voordat je wilt gaan slapen. Zit rechtop, ontspan je lichaam, doe je ogen dicht en plaats het puntje van je tong op je tandvlees, net achter je voortanden. Adem in vier seconden in door je neus, houd dan zeven seconden vast en blaas dan rustig, zonder kracht, in acht tellen uit door getuite lippen. Als een ballon die langzaam leegloopt. Adem maximaal vier rondjes, meer is niet nodig. Probeer echt in de ontspanning, in je lichaam te zakken.

Doe deze oefening twee tot drie keer per dag en je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om snel te ontspannen. Ook handig als je bijvoorbeeld een presentatie moet geven of gestrest bent voor een belangrijke gebeurtenis.

Lees ook: Hoe helpt je ademhaling bij beter ademen? Dé oefening voor een betere nachtrust

2 Nestel je tegen de Somnox slaaprobot

somnox_breathworkmovment_12.jpg

Sinds ik Somnox in mijn bezit heb, kan ik oprecht niet meer zonder. Wat is het fijn deze slaaprobot in bed te hebben liggen en er elke avond tegenaan te kunnen kruipen. Ook al was het even wennen in het begin, ik slaap inmiddels als een roosje en mocht ik ‘s nachts wakker liggen, dan helpt de robot me direct weer terug in slaap.

Dit 'knuffelvriendje' is slim en kundig in elkaar gezet: het maakt subtiele bewegingen en geluiden, waardoor het voelt alsof hij écht ademt. Door er lekker tegenaan te gaan liggen, adem je vanzelf op het kalme tempo mee en ontspan je in no-time. Je valt zo niet alleen rustiger in slaap, maar ook sneller en dieper. Bovendien slaap je langer door. Lang leve de kracht van de adem!

Meer lezen over hoe Somnox werkt? Ik heb hem aan de test onderworpen, lees hier mijn verslag en bevindingen. Mocht je ervoor kiezen er ook een in huis te willen halen, kijk dan hier voor meer info en een kortingscode van €25.

3 Tape je mond met Myotape

Het geheim van een goede nachtrust ligt in de neusademhaling. Myotape is een simpele, goedkope en super effectieve lifehack die je hierbij helpt.

Door je neus ademen is wat je idealiter 24/7 doet. Maar tijdens je slaap heb je er geen invloed op, waardoor de kans groot is dat je ‘s nachts door je mond ademt, soms wel acht uur lang. Desastreus voor je lichaam! Het verzoorzaakt snurken, slaapapneu, niet goed uitrusten, uitdroging en allerlei fysieke en mentale stressklachten.

Tape over je lippen is de simpele hack de je lichaam het signaal geeft om door de neus te ademen. Kan prima met een stukje hansaplast. Maar omdat velen het wat raar of eng vinden om een tape over de mond te plakken (wat het oprecht niet is, kan niets gebeuren), is er Myotape. Deze tape heeft een inkeping waardoor je mond openblijft, maar geeft toch je lijf het signaal door de neus te ademen. Werkt super!

Meer info over Myotape vind je hier.

4 Vlieg rustig in slaap met Moonbird

Moonbird-76.jpg

Ook al zo’n prachtige tool om je ademhaling mee te kalmeren en dus makkelijker mee in te slapen: Moonbird. Toen ik dit apparaatje voor het eerst voorbij zag komen, was ik direct geïntrigeerd. Niet alleen door het design, maar ook door het idee achter deze tool, die heerlijk in je hand ligt. Moonbird is een slimme, mooi vormgegeven ademhalingstool die jouw hartritme meet en zo jouw ideale ademhalingsritme berekent.

Het apparaatje, in de vorm van een slanke avocado, zet uit en krimpt weer in, zodat je makkelijk in dit tempo mee kunt ademen. Heel intuïtief, heel makkelijk, desgewenst met je ogen dicht. Moonbird helpt je jouw ademritme - en je hartritme - te vertragen, waardoor je kalmeert, stressgevoelens verminderen en je beter kunt (in/door)slapen.

Kijk hier voor meer info over Moonbird.

Conclusie: adem je in slaap

Je ademhaling is echt dé manier om beter te slapen, al heb je wel geduld nodig. Het gebeurt niet met één knip in je vingers, maar oefening baart kunst. Hoe meer je gaat oefenen en spelen met je adem, hoe meer je je zenuwstelsel traint om goed te kalmeren, hoe meer je je systeem tot rust kunt brengen.

Naast ademen gaat het creëren van goede slaapomstandigheden je uiteraard ook helpen. Wanneer je bijvoorbeeld de hele avond naar een scherm hebt gekeken, kan je niet verwachten dat je direct in slaap valt. Zwaar dineren, alcohol drinken, intensieve work-outs in de avond: al die dingen zetten jouw systeem aan. Wil je dus goed slapen, zal je ook jouw avondrituelen onder de loep moeten nemen, it all adds up.

Je weet in ieder geval nu vier ademhacks die je snel in dromenland gaan helpen, sleep tight!