"Een goede ademcoach stijgt boven de technieken uit" - Rob Koning over het ontstaan van zijn ademopleiding

Waar het vroeger vaak nog in zweverige hoekjes werd weggestopt (als men al wist wat het was), inmiddels is ademwerk hard op weg het nieuwe yoga te worden. Het aantal ademcoaches groeit en het aanbod wordt steeds diverser. Van Wim Hof, via Hartcoherentie en Buteyko naar Rebirthing en Transformational breathwork: de adem heeft veel, zo niet alles in huis voor meer gezondheid, energie, balans en geluk in het leven, en dat wordt door steeds meer mensen ontdekt.

Het kan niet anders dat ook het aantal opleidingen groeit, om alle enthousiaste coaches-in-spé goed op te leiden. Een aantal ademopleiders is al jaren actief, zoals Stephen Monné, Annette Weers, Wilna Eenkhoorn en Heleen Ytsma. Ook Wim Hof is alweer zo’n tien jaar instructeurs aan het opleiden. Daarnaast hebben recent een aantal nieuwe spelers het veld betreden die het aanbod nog interessanter maken, waaronder Kasper van der Meulen (bij wie ik zijn 5-daagse masterclass volgde) en Rob Koning, oprichter van Mr. Breath.

Opleiding tot Ademcoach van Mr. Breath

Begin maart 2021 was ik aanwezig bij het Deep Dive Weekend van Rob Koning, iets wat indruk op me heeft gemaakt: het zat oprecht goed in elkaar. In dit verslag kan je er meer over lezen. Tijdens dit weekend was niet alleen Rob zelf actief als begeleidend coach, hij had drie kundige coach-buddies aan zijn zijde om alle deelnemers de juiste en persoonlijke begeleiding te kunnen bieden. Ademwerk is een prachtig, maar ook diepgaand proces: het valt of staat bij de juiste begeleiding.

Naast Ellen Dekkers, die als ademcoach verbonden is aan de praktijk van Rob, waren tijdens het Deep Dive Weekend ook Arjen Boxsem en Jolanda Bleijendaal ingevlogen voor een portie goede energie en guidance. Op het moment dat het weekend plaatsvond liepen ze nog ‘stage’, inmiddels zijn ze beiden afgestudeerd, als onderdeel van de allereerste lichting ademcoaches uit de Opleiding tot Ademcoach van Mr. Breath.

Tijdens dat weekend heb ik zelf aan den lijve ondervonden hoe solide, warm en kundig hun begeleiding is, een goede voorbode van de kwaliteit van de opleiding. Het Deep Dive Ademweekend is bovendien ook onderdeel van de opleiding, en gaf zodoende een mooie voorproef van wat Rob als opleider in huis heeft.

PS. De Deep Dive Ademweekenden zijn er ook voor iedereen die wil, dus ook los van de opleiding. Een aanrader. Check de agenda van Mr. Breath voor meer info en data.

Meer lezen over Rob en zijn persoonlijke verhaal over hoe hij ooit ademcoach is geworden? Lees dan ook dit interview.

Het gaat in de opleiding om de adem te doorgronden in zijn geheel, voorbij de technieken. 
— Rob Koning

Rob Koning is al zo’n twaalf jaar actief als ademcoach (zie ook dit interview), en sinds vorig jaar kan hij zich dus ook opleider noemen. Waarom is Rob gestart met zijn opleiding? Hoe heeft hij het ingericht? Wat wil hij ermee bereiken? Hij legt het hier zelf uit.

De eerste lichting is afgestudeerd! Hoe kijk je terug op de afgelopen maanden?

Rob Koning, Mr. Breath.

Rob Koning, Mr. Breath.

“Ik kijk ontzettend voldaan terug op de afgelopen periode. Het was heel intensief, en tegelijkertijd mooier, beter en leuker dan ik ooit had durven dromen. 

De wens was om een kwalitatief hoogwaardige opleiding neer te zetten, waarin de combinatie tussen het spirituele en het aardse voorop staat. Waarin ruimte is voor zowel de kennis als voor het proces. Het gaat om de adem doorgronden in zijn geheel, voorbij de technieken. 

Het was de eerste keer, dus voor mij een duik in het onbekende. Ik zit al twaalf jaar in het vak voelde een grote behoefte om mijn kennis en ervaring uit te gaan dragen en hier mijn eigen draai aan te geven.

Hier zat meteen ook de uitdaging: hoe verpak ik dat zo goed mogelijk in een hapklare brok, met een duidelijke structuur en opbouw, in heldere taal en de juiste, tastbare vorm, waarin ook voldoende ruimte is voor het persoonlijke proces en de ervaring in de praktijk? Het is dan altijd de vraag of mensen erop ‘aan’ gaan en of alles uitpakt zoals je hoopt, maar dat is zeker gelukt. De eerste lichting voelt zich dan ook echt klaar om de vleugels uit te gaan slaan.”

Waarom heb je de opleiding neergezet?

“Het begon in eerste instantie vanuit een groeiende behoefte aan het samenwerken met goede ademcoaches, bijvoorbeeld voor mijn trainingen, workshops en ademweekenden. Mr. Breath groeit als onderneming en hierbij zocht ik steeds vaker naar assistentie en extra begeleiding.

Het bleek een flinke uitdaging om de juiste mensen te vinden, met de juiste ervaring, instelling en professionaliteit. Maar met name mensen met dezelfde stijl en die dezelfde taal spreken als ik, kortom: mensen met wie ik graag samenwerk. Die vind ik nu dankzij de opleiding wel: met de mensen uit de eerste lichting kan ik lezen en schrijven. 

Daarnaast had ik behoefte aan meer verdieping. Zowel voor mezelf, als in een opleiding. Ik kom uit de school van Transformational Breath, de verbonden ademhaling. Hier gaat het met name om de adem in relatie tot de spirit en draait het puur om het beoefenen van deze techniek, maar er is nog zoveel meer. 

Verbonden ademen is de basis, en de opleiding bestaat voor het grootste gedeelte hieruit, maar ik wil veel meer meegeven dan dat. Het gaat mij erom dat iemand de adem in zijn totaliteit leert begrijpen. Dat iemand de praktijk en het proces gaat ervaren, maar ook de achterliggende kennis tot zich neemt. 

Ik ben zelf na mijn Transformational Breath opleiding om die reden ook onder meer in de leer gegaan bij Wim Hof, om meer te leren over de adem, de kou maar met name ook de wetenschap achter de adem. Techniek is slechts een afbakening, een manier om de adem in te zetten, met een bepaalde reden. Wanneer je gaat begrijpen hoe en waarom dit zo werkt, kun je in feite je eigen techniek bedenken, want dan weet je exact welk effect een bepaalde manier van ademen heeft.”

goede-ademcoach-mr-breath2.jpg

Wat maakt iemand tot een goede ademcoach?

“Ademcoach is een vrije term. Ik probeer hem dus zelf te definiëren. Het is voor mij iemand die enerzijds gegronde kennis heeft, maar vooral ook dicht bij zijn of haar lijf en gevoelsleven staat. Iemand die zichzelf goed kent. 

Verbonden ademen is de techniek die nog altijd de meeste impact heeft, dat moet zorgvuldig begeleid kunnen worden. Vandaar dat hier in de opleiding veel aandacht voor is, voor de theorie en de praktijk, voor je eigen proces als ook het begeleiden van anderen. Als dit je basis is en je dit werk als ademcoach goed kunt faciliteren en dragen, kan je dit in feite ook zo doen met andere vormen van ademwerk.

Daarnaast is een stuk professionaliteit ook erg belangrijk, hieraan besteden we ook veel aandacht tijdens de opleiding. Er komt zoveel meer kijken bij ademcoach zijn, dan ‘slechts’ het geven van een sessie. Hoe begeleid je iemand op de juiste manier? Hoe run je een succesvolle praktijk? Hoe krijg je de ondernemerskant op orde? Maar ook: hoe kan je in jouw licht gaan staan en dit met de wereld delen? 

De opleiding is intensief, eerst is er een weekend, dan tien lesdagen en er zijn vele zoomsessies tussendoor. De lijntjes zijn kort en we bespreken veel met elkaar. Uiteraard ademen we veel samen, en er wordt veel geoefend. Onderling, maar elke student maakt ook de nodige vlieguren buiten de groep. Je kunt dit vak alleen leren door te doen en ongegeneerd te oefenen en te werken op het lichaam. Het moet echt onder je huid gaan zitten en intuïtief worden, waarbij de kennis als basis dient.”

Voor wie is de opleiding geschikt (en voor wie niet)?

“Voor mensen die alleen technisch iets willen leren over ademhalen, ik noem dat ‘ademhalen met je hoofd’, is deze opleiding zeker niet geschikt. Voor bovenmatig geïnteresseerde mensen die op een holistische manier bezig willen zijn met het lijf en de ademhaling, is deze opleiding zeer waardevol, alleen al voor je eigen proces. 

Denk bijvoorbeeld aan een arts, die zich heeft aangemeld omdat hij verdieping zoekt en begrijpt dat er een andere kant van zijn vak is. Of een acupuncturist die alles weet van energiebanen in het lichaam, en op die manier ook deze kennis inbrengt in de opleiding. Dat is het mooie: we leren van elkaar en we versterken elkaar in het proces. 

De lichting die nu is afgestudeerd bestaat voor het grootste deel uit mensen die zelfstandig werken, allemaal uit andere vakgebieden maar allemaal met dezelfde honger naar verdieping. Sommigen gaan na de opleiding het roer volledig omgooien richting ademcoach, anderen nemen hiervoor de tijd en weer een ander heeft de opleiding puur gedaan voor de eigen innerlijke reis. In feite is het dus geschikt voor iedereen, als je de interesse maar hebt.”


Ademcoaches aan het woord

Drie afgestudeerde ademcoaches van de eerste lichting, afgestudeerd in mei 2021, vertellen waarom zij hebben meegedaan en wat het hen heeft gebracht.

Antoinette van den Steenhoven - Ademcoach

Achtergrond: GZ-psycholoog en trainer/coach

Antoinette Mr breath.jpg

Waarom besloot je mee te doen met de opleiding?

“‘You can’t heal it if you can’t feel it.’ Dat is een quote van Edith Eger en het is mijn motto.

Ik ben begonnen als GZ-psycholoog en werk nu alweer een aantal jaren als presentatietrainer en -coach. In beide vakken merkte ik dat je met praten, met het verwoorden van onze gevoels- en gedachtenwereld, veel begrip en inzicht krijgt in het hoe en waarom van onze emoties en gedrag. Toch leidt dat vaak niet tot een blijvende verandering in de manier waarop we denken, voelen en reageren. Alsof er nog een laag onder zit waar je met begrijpen en denken niet helemaal bijkomt.

Toen ik 15 jaar geleden zelf een burn-out kreeg, ontdekte ik hoe ik door te ademen bij precies díe laag kon komen. Eindelijk hoefde ik niet te begrijpen, maar kon ik voelen. En pas toen ik kon voelen, kon ik loslaten. Wat een bevrijding, ik was totaal onder de indruk van de kracht van de adem.

Het bleef mij fascineren en steeds meer voelde ik het verlangen om die kracht in te zetten in het werk dat ik doe. Toen iemand mij wees op de kersverse opleiding van Mr. Breath wist ik meteen: Dit is mijn kans. Het was precies een jaar geleden en we zaten vol in de Covid-19 ellende. Ik zelf ook. Ik was net gescheiden en mijn inkomsten waren meer dan gehalveerd. Juist daarom dacht ik: ‘Doe het Antoinette!’. Covid-19 leidt tot zoveel stress, angst en onzekerheid. Als er één moment is met de adem te gaan werken, dan is het nu.”

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Enorm waardevol. Ik koos specifiek voor deze opleiding omdat dit het meest complete en veelzijdige aanbod was wat ik tot dan toe was tegengekomen. De focus ligt op de methode van Bewust Verbonden Ademen, maar daarnaast is er ook veel aandacht voor andere methodes. Er was ruimte voor de theorie, maar vooral ook veel voor de praktijk. En uiteraard voor persoonlijke groei.

De groep was ook heel erg waardevol en fijn. Het was echt een reis die we met z’n allen gemaakt hebben. Al ademend kan je niks verbergen. De openheid heeft tot een heel bijzondere band met elkaar geleid.

En, het was gewoon super om de opleiding te doen. Rob zorgt er met zijn team voor dat het tiptop voor elkaar is. Een te gekke locatie, goed programma, fijne materialen, lekker eten, een mooi en heel bijzondere afsluiting… Mega professioneel en ook gewoon heel erg leuk! En dat in coronatijd waarin iedereen moest improviseren.”

Wat heeft de opleiding je persoonlijk gebracht?

“Sowieso veel vertrouwen. Natuurlijk kan ik nog eindeloos leren en groeien, maar alleen maar door te doen. Ik heb echt zin om aan de slag te gaan als ademcoach. Vooral omdat ik gezien en ervaren heb wat het effect is van ademwerk: mensen voelen zich zonder uitzondering fijner, meer ontspannen, opgelucht, lichter, zachter, energieker, opgeruimder etc. Vaak al na één sessie.

Dat geldt ook voor mezelf, ademen heeft dankzij de opleiding een vaste plek in mijn eigen leven gekregen. Iedere ochtend doe ik een half uur oefeningen. En dan een koude douche. Ik houd dat vol omdat ik voel hoeveel meer rust en energie ik daarvan krijg.

Kortom, ik kijk terug op een enorm positieve ervaring die mijn leven heeft verrijkt. En nu kan ik dat doorgeven aan anderen. Hoe mooi is dat? Ik heb er zin in!”

Arjen Boxsem - Ademcoach

Achtergrond: Keukenarchitect

Arjen Boxsem Mr breath.jpg

Waarom besloot je mee te doen met de opleiding?

“Een jaar of vijf geleden ontstond een verlangen in me om een andere richting aan mijn leven te geven, een verlangen dat steeds bleef groeien. Ik voelde dat ik - zonder pretentieus te klinken - graag meer betekenisvol wilde zijn, wat aan de aarde terug wilde geven en waar mogelijk een verschil wilde kunnen maken.

Buiten het feit dat ik altijd voor iedereen klaar sta en graag hulp biedt waar nodig, had ik geen flauw idee hoe dit in mijn leven kon bewerkstelligen of integreren, totdat ik in aanraking kwam met ademwerk. Direct wist ik: dit is wat het is. Dit is mijn pad.”

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Ik vond het ronduit fantastisch! De opleiding zit zo fijn en slim in elkaar, je krijgt echt alles wat je nodig hebt om als zelfstandig ademcoach in dit prachtige vak te stappen. Je hebt nergens het idee dat het zwaar is, of te theoretisch, het gaat bijna als vanzelf. Daar spelen Rob, Ellen en Liselore (het team van Mr. Breath, red.) natuurlijk een grote rol in. Er is evenveel aandacht voor het spirituele als het aardse, er wordt gelachen en er vallen ook veel tranen, maar het voelt nergens onveilig of ongemakkelijk.

Wat ik vooral fijn vond aan de opleiding is dat je eigenlijk al vanaf de tweede dag los wordt gelaten en je eigen sessies moet gaan doen: cliënten werven en het gewoon doen. Rob en Ellen geven je zoveel vertrouwen dat het eigenlijk (in ieder geval bij mij) ook meteen voelde alsof ik al ademcoach was.

De groepsdynamiek speelt daar ook een hele belangrijke rol in, er worden heel veel sessies met en op elkaar gedaan er zijn intervisies. Iedereen is volledig open en kwetsbaar, deelt met en leert van elkaar, als een groot warm bad. Het lijkt alsof Rob een speciale neus heeft voor het verzamelen van gelijkgestemde geesten.”

Wat heeft de opleiding je persoonlijk gebracht?

“Er was een duidelijke reden dat ik op dit moment in mijn leven ademwerk en de opleiding ben gaan doen. Zoals mijn vader altijd zei: ‘De zeeën gaan hoog". Er was veel disbalans in mijn leven, zowel zakelijk als privé. Tijdens de opleiding, door alle gesprekken die je met elkaar voert, de oefeningen en de steeds terugkerende ademsessies, mag je elke keer weer naar jezelf kijken. Je pelt als het ware een schil af en komt terecht bij vragen als: Wie ben ik? Waarom gedraag ik me zo? Is het echt zo? Waarom zit ik mezelf zo in de weg? Waar komen mijn angsten, onzekerheden vandaan?

De absolute kracht van ademwerk is dat het eigenlijk altijd zonder filters is, je ziet het precies zoals het is, zonder oordeel naar jezelf maar juist vanuit kwetsbaarheid en liefde. Het heeft meer zelfverzekerd gemaakt, ik heb meer zelfspot, durf me kwetsbaar en vooral ook open en eerlijk op te stellen, ik ben zachter geworden en hoef niet voortdurend te overtuigen, ik ben helemaal goed zoals ik ben.

Op lange termijn zal het me nog veel meer gaan brengen, dat gevoel is sterk aanwezig. De gedachte aan al de mogelijkheden maakt me een zeer blij mens... Ik ben ademcoach :-)”

Jolanda Bleijendaal - Ademcoach

Achtergrond: pedagoog & kindercoach

Jolanda Mr Breath.jpg

Waarom besloot je mee te doen met de opleiding?

“Oktober 2019 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de kracht van ademen. Ik was een week alleen op vakantie, een yogaretreat op Ibiza. Tijdens deze reis kreeg ik een ademsessie cadeau. Dankzij deze waanzinnige ademreis raakte ik gefascineerd door de ademhaling.

Na mijn Ibizareis boekte ik meerdere 1-op-1 ademsessies en in januari 2020 volgde ik de workshop 'Boost your Breath' bij Rob Koning. Tijdens deze workshop deelde Rob dat hij een ademcoachopleiding ging starten, en toen wist ik het. Het leek erop dat meerdere puzzelstukjes samen kwamen, ik was om!”

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Voor mij is de opleiding een periode geweest van persoonlijke groei en ontwikkeling. Het ontdekken van de kracht van ademen, de enorme impact, de diepere lagen die ik heb mogen aanraken en de intense beleving die de diverse manieren van ademen kan teweegbrengen is magisch.

Ik heb heel veel mooie en waardevolle (adem)tools aangereikt gekregen, een mooie basis voor hoe je op verschillende manieren een ademsessie kan begeleiden. Ik ben heel dankbaar dat ik dit mooie vak van Rob, en zijn gouden team, heb mogen leren.

Wat heeft de opleiding je persoonlijk gebracht?

“De afgelopen negen maanden zijn voor mij heel transformerend geweest. Elke dag ben ik bewust bezig met alles wat met ademen te maken heeft: het lezen van ademboeken, het beluisteren van diverse (breath)podcasts, het spelen en ontdekken met meerdere ademoefeningen: upregulating, downregulating, etc. En om de week op de donderdagen online ademen (Find Your Flow sessies van Rob) behoort tot mijn vaste rituelen.

Rob heeft het beste bij in naar boven gehaald door zijn inspirerende en motiverende manier van lesgeven. Ademen = leven!”


Interview Rob Koning

Meer lezen over Rob Koning en zijn persoonlijke verhaal over hoe hij ooit ademcoach is geworden?

Lees dan ook dit interview, waarin hij uitgebreid vertelt over hoe hij van het runnen van een distilleerderij met een proeflokaal in hartje Amsterdam naar ademcoach is gegaan. Inspirerend verhaal!


Denk je ook na over een opleiding tot ademcoach?

Kijk voor deze en meer opleidingen in het overzicht aan ademcoach opleidingen.