Wat is TRE? En waarom is de combi van ademwerk en TRE zo krachtig?

Net als dat de kracht van de adem me keer op keer blijft verbazen, zo geldt dat ook voor TRE: Trauma & Tension Releasing Exercises: een fantastische zelfhulpmanier om spanning uit je lichaam te ontladen. In dit artikel vertellen drie ademcoaches én TRE Providers waarom juist de combinatie van TRE en ademwerk zo krachtig en heilzaam is.

Wat is TRE?

TRE staat voor Trauma & Tension Releasing Exercises. Het is een set van simpele en effectieve oefeningen waarmee je je lichaam uitnodigt om te gaan trillen en shaken, om zo spanning en stress uit je lichaam te ontladen. TRE voelt voor veel mensen aan als een soort massage. Het kan er in eerste instantie wellicht wat vreemd uit zien, maar niets is natuurlijker dan dit proces.

Wij zijn genetisch geprogrammeerd om spanning, stress en zelfs trauma los te laten waardoor het zenuwstelsel in balans komt en wij tot rust komen. Onze lijven weten precies wat er nodig is, dat hoeven we alleen maar te begrijpen en toe te laten. Want een leven zonder spanning, stress en trauma is niet mogelijk, herstellen ervan wel.
— José Löhr, Ademcoach en TRE Provider

Ontladen zit in onze natuur

Wanneer je kijkt naar zoogdieren en ziet dat zij iets traumatisch meemaken - bijvoorbeeld: een hert wordt aangevallen door een leeuw - dan schieten zij in een fight/flight respons en - als er geen andere optie meer is - in de freeze-modus, een reactie van het autonome zenuwstelsel om te kunnen overleven. Zodra het gevaar geweken is, komen ze langzaam weer tot zichzelf, waarna ze gaan shaken. Ze shaken letterlijk het traumatische event dat net heeft plaatsgevonden uit hun systeem, waardoor ze weer goed en wel verder kunnen. Dit filmpje laat dat goed zien, waanzinnig hoe dat werkt.

Dit mechanisme kennen wij mensen ook, het zit in onze natuur om ook spanning te kunnen ontladen, door te trillen. Echter, in onze huidige levens, is trillen er niet meer bij. We trillen misschien wel een beetje, maar onderdrukken dit al snel met ons hoofd. We moeten ons sterk houden, woede inslikken, onze kin omhoog wijzen en weer doorgaan. Terwijl het lichaam niets liever wil dan ontladen. Als je blijft rondlopen met de angst, woede of frustratie die aanwezig is in jouw systeem, dan ga je ‘vanzelf’ fysieke en mentale klachten ontwikkelen. De boodschap is dan ook: shake it all out!

TRE vermindert spanning en stress op een veilige manier, het verdwijnt letterlijk uit je lijf. Gelukkig staan steeds meer mensen open voor de wetenschap dat stress zich vastzet in het lichaam, maar ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Die vastgezette spanning is echt zo schadelijk voor onze fysieke en mentale gezondheid, daarom is het ontzettend belangrijk om te leren hoe je dit kunt ontladen.
— Merel Bevaart, Ademcoach en TRE Provider in opleiding

We zijn het trillen verleerd

Trillen vinden we vaak maar raar. Iets wat zo natuurlijk is, hebben we afgeleerd of onderdrukt, terwijl het lichaam niets liever wil dan de spanning kwijtraken. Het heeft zijn eigen manier hiervoor, maar we laten het liever niet toe. TRE helpt het lichaam hierbij.

Het is zo bijzonder dat ons lichaam gewoon een eigen manier heeft om (overtollige) spanning uit het lichaam te ‘shaken’, middels (neurogene) trillingen. Dat zit gewoon in ons! Alleen zitten wij onszelf vaak in de weg, door er een betekenis aan te geven dat dat trillen ‘raar’ is. Ik zeg dan tegen mij klanten: jouw lichaam wil jou eigenlijk helpen om die spanning los te laten door te trillen. Sta het toe, je zal je lichaam daarna meer waarderen.
— Noreen Tatuhey, Ademcoach en TRE Provider in opleiding

Zelf spanning kwijtraken, zonder erover te hoeven praten

TRE is zodoende een fantastische zelfhulpmanier om je lichaam te laten ontladen. Zo kan je lijf zich weer herinneren hoe het volgens de natuur gemaakt is. Het mooie is: je kunt zo allerlei (oude) spanning en trauma die in je lichaam opgeslagen zit, loslaten, zonder dat je erover hoeft te praten en zonder dat je hoeft te weten wat je precies loslaat. Bovendien kun je het, als je het eenmaal hebt geleerd, zelf doen - zonder afhankelijk te zijn van een therapeut.

Je kunt TRE aanleren bij een gecertificeerde TRE Provider, in de meeste gevallen heb je het in drie tot vijf sessies onder de knie, zodat je het op een veilige manier kunt doen. Leren trillen is geweldig, maar leren hoe jezelf kunt reguleren en weer kunt stoppen met trillen, is nog veel belangrijker. We zijn vaak geneigd onszelf over de grens te duwen maar je zenuwstelsel heeft juist het omgekeerde nodig om te kunnen herstellen.

TRE is een methode waarbij je niet terug hoeft naar de emotie of het verhaal. Heb je TRE eenmaal aangeleerd (bij een gecertificeerde provider), dan kan je het zelf toepassen waar en wanneer je maar wilt.
— José Löhr, Ademcoach en TRE Provider

Dit filmpje legt het TRE-principe mooi uit:

Psoas, de spier van de ziel

Door het beoefenen van TRE werk je direct in op je psoas. De psoas is een spier, of eigenlijk een spiergroep van drie flinke spieren, die je lendenwervels met je bovenbeenspieren verbindt. We hebben de psoas functioneel nodig, om te kunnen bewegen en lopen, maar hij speelt ook een grote rol bij stress en emoties.

Ons lijf reageert sneller op gevaar, stress of emoties dan ons verstand. Dat is een automatische, onbewuste reactie die volledig voorbij gaat aan ons bewuste denken. De psoas reageert als eerste door zich aan te spannen en deze spiergroep is ook de laatste die zich weer ontspant als de kust weer veilig is. Daarom wordt het ook wel de spier van de ziel genoemd.

Het lastige aan de psoas is dat hij diep, in het middelpunt van je lichaam ligt. Je komt er niet zomaar bij. Daarnaast wordt de spiergroep door onze veelal zittende levens (in auto’s, achter bureaus, op de bank) niet genoeg gestimuleerd. Tel daar traumatische gebeurtenissen of chronische stress bij op, en de psoas zet zich hardnekkig vast, met alle gevolgen van dien. TRE is de manier om de psoas te activeren en de hier vastgezette spanning te ontladen.

Het ontladen begint altijd vanuit de psoas-spieren en hoe meer het lichaam zich het aangeboren mechanisme toe-eigent, hoe meer de trillingen hun eigen weg kunnen zoeken. In feite kunnen we overal trillen. Het is een wonderlijk proces en het raakt me telkens om het te zien gebeuren. Bij mijzelf en bij cliënten.
— José Löhr, Ademcoach en TRE Provider

Waar kan TRE bij helpen?

De ervaringen van zo’n 30 jaar TRE bewijzen dat de methode super effectief is bij het verwerken van trauma en zeker ook positief resultaat boeken bij het verlagen van stress, angst, spanning en pijn. 

Sinds TRE heb ik het gevoel dat ik mijn lichaam nu écht belichaam. Er staat nu iemand, stevig geworteld in haar (innerlijke) fundament.
— Noreen Tatuhey, Ademcoach en TRE Provider in opleiding

David Berceli, Ph. D., internationaal expert op het gebied van trauma interventie en conflictresolutie, is de founding father van TRE. Hij heeft de methode zo’n dertig jaar geleden gepresenteerd als een ‘self help tool’, ook voor mensen die geen toegang hebben tot therapie of andere vormen van ondersteuning. Daarnaast zijn er veel mensen die geen therapie nodig hebben, maar die een zelfhulp-methode willen om hun eigen dagelijkse stress te reguleren. TRE is onder meer effectief gebleken bij:

  • Burn-out klachten en overmatige vermoeidheid

  • Migraine

  • Rug-, nek- en schouderklachten

  • Een betere nachtrust

  • Meer veerkracht

  • Minder (werk)stress en conflicten (ook relationeel)

  • Minder zorgen en piekeren

  • PTSS (posttraumatisch stressstoornis), losmaken en bevrijden van beklemmende emoties en gebeurtenissen

  • Angsten en fobieën

En ga maar door. In feite alle klachten, zowel fysiek als mentaal, die hun oorsprong hebben in overmatige spanning in het lijf. Zoals veel klachten dat hebben.

Ik ben dankzij TRE veel meer in contact met m’n lijf, kan beter voelen en bij mezelf blijven. Ik sta letterlijk steviger, voel duidelijker m’n grenzen en geef die makkelijker aan dan voorheen. Waar ik eerder de neiging had om te pleasen, zeg ik nu makkelijker nee. Zonder me schuldig te voelen, dat is misschien nog wel het allerfijnste.
— Merel Bevaart, Ademcoach en TRE Provider in opleiding

Waarom passen veel coaches zowel TRE als ademwerk toe?

Dat was de vraag die mij persoonlijk boeide. Ik ben TRE zelf op het spoor gekomen tijdens een periode waarin ik ziek thuis zat, met een post-commotioneel syndroom (langdurige gevolgen van een hevige hersenschudding). In die tijd probeerde ik alles wat los en vast zat om mijn fysieke gezondheid en mentale toestand weer op de rit te krijgen, en TRE was daar een van.

Ik heb een dagworkshop TRE gedaan en heb daarna een poosje dagelijks actief geshaked. Super fijn vond ik het, ik kon er veel mee ontladen en loslaten. Toch is het langzaam weer uit mijn routine verdwenen, met name ook omdat ik zoveel verschillende dingen deed. En je kunt maar zoveel doen op een dag…

Totdat ik me volledig ging focussen op de adem, en bij diverse ademcoaches en ademretreats TRE weer zag terugkomen. Zo heb ik TRE sessies gedaan op het Deep Dive Ademweekend van Mr. Breath (gegeven door ademcoach Ellen Dekkers), en ook bij het Bewust Verbonden Ademwerk weekend (module 1 van de opleiding) bij Wilna Eenkhoorn.

Ademwerk zorgde dat ik thuiskwam bij mezelf, TRE leerde mij dat thuis te bewonen op een dieper niveau.
— Noreen Tatuhey, Ademcoach en TRE Provider in opleiding

Ook zie je ik steeds vaker ademcoaches voorbij komen, die naast ademwerk ook TRE aanbieden. Waaronder bij Noreen Tatuhey, Merel Bevaart en José Löhr, wiens namen al veelvuldig in dit stuk voorbij kwamen. Wat vinden zij in TRE, waarom vinden zij de combi TRE en de adem juist zo krachtig?

Noreen-Tatuhey-tre-ademcoach.jpg

Noreen Tatuhey

“Zowel ademwerk als TRE heeft enorme invloed op je zenuwstelsel, zolang je weet hoe deze in te zetten. Sinds ademwerk op mijn pad is gekomen, ben ik erg gefascineerd geraakt door de enorme wijsheid van het lichaam. En hoe het via lichaamseigen hulpbronnen zichzelf kan helen en herstellen.

Tijdens ademwerk zie ik vaak dat er spanning ontladen wordt door trillingen rond buik/middenrif gebied, waarna meestal een emotie loskomt. Met mijn kennis van TRE kan ik net iets dieper ingaan op dat stukje trillen, en mensen daar beter in begeleiden.”

Noreen is momenteel in opleiding als TRE Provider.
Meer info: Noreentatuhey.com

Jose Lohr Ademcoach.jpg

José Löhr

“Om beter in het lijf te zakken, het trillen toe te laten en ook gevoel voor grenzen te hebben is de adem onmisbaar. Hoe we ademen is van invloed op onze fysieke, emotionele en mentale staat en door bewust, kalm en regelmatig te ademen kunnen we ontspannen.

De adem helpt het zelfhelende vermogen van het lichaam zijn gang te laten gaan en de manier van ademen helpt om het zenuwstelsel in balans te brengen.”

José is gecertificeerd TRE Provider.
Meer info: Joselohr.nl

Merel Bevaart Ademcoach.png

Merel Bevaart

“Je adem heb je altijd bij je. Daarmee kun je jezelf wanneer je wilt, versterken. TRE kun je niet altijd en overal toepassen, maar wel zelf. Beide zijn super waardevol om kennis van te hebben.

Bijzonder vind ik dat TRE, net als de adem, geen trucje is, maar gebruikmaakt van een aangeboren mechanisme dat elk mens bezit. Je lichaam kennen, begrijpen hoe het functioneert en weten wat je kunt doen om jezelf te helpen, dat is zo krachtig! Dat wens ik iedereen toe.”

Merel is momenteel in opleiding als TRE Provider.
Meer info: Merelscoaching.nl


Meer info over TRE en meer TRE Providers vind je ook op tre-nederland.nl.

Meer (adem)coaches ontdekken? Neem een kijkje in de coach finder ↴