Wat is een Ademdag en waarom zou je er een willen ervaren?

Het klinkt zo vanzelfsprekend: ademen. We doen het automatisch en staan er niet vaak bij stil, maar toch is het voor iedereen waardevol dit wel vaker te doen. Een ademdag biedt je de mogelijkheid te ontdekken waarom.

Vergroot je adembewustzijn, verdiep je proces

Je kunt ademwerk op veel verschillende manieren ervaren. Door thuis ademhalingsoefeningen te doen bijvoorbeeld, door een ademcoach te bezoeken, of door een ademcirkel (groepssessie) bij te wonen. Maar als je sneller en dieper wilt gaan, kan je jezelf ook een hele dag onderdompelen in alles wat met de adem te maken heeft. Steeds meer ademcoaches organiseren ademdagen, als een 1-dagsretreat waarin je de kracht van de adem ervaart, zodat deze je waarschijnlijk nooit meer loslaat.

Kijk in de breathwork agenda voor wat er zoal wordt georganiseerd.

Ademdag op landgoed Bleijendijk in Vught

Ademdag Breathwork Retreat Vught

Om je een idee te geven van hoe zo’n ademdag er aan toe kan gaan, hierbij een verslag van een ademdag op landgoed Bleijendijk in Vught, georganiseerd door ademcoaches Jacomijn Kruisbrink (rechts op de foto) en Anne Aardening (links, midden ben ik). Ook al is elke ademdag weer anders, laat dit verslag je inspireren er eens een bij te wonen.

Anne en Jacomijn hebben elkaar letterlijk en figuurlijk gevonden op de ademopleiding van Kasper van der Meulen. Deze ademopleiding gaat niet zozeer in op een bepaalde techniek of methode, maar biedt een volledig overzicht van wat de adem in huis heeft, hoe dit werkt op fysiek, mentaal, emotioneel vlak en hoe je met je ademhaling op elk moment je zenuwstelsel en je staat van zijn kunt beïnvloeden - en zo dus ook je gewenste staat van zijn kunt bereiken.

Dit was dan ook precies wat deze dag kwam brengen: een uitgebreide duik in de wereld van de adem, met veel waardevolle kennis en tools die dankzij oefening en ervaring voor altijd in je geheugen gegrift komen te staan.

Verander je adem, verander je ervaring van het leven

De dag begon met een warm welkom, waarna we meteen de randjes van onze comfortzone mochten opzoeken, door te ‘trance dansen’: intuïtief bewegen op muziek, met een oogmasker op. Dat oogmasker was zeer welkom: zo zie je niet hoe jij of een ander beweegt en kun je er vol induiken. Beweging doet het sowieso altijd goed voordat je gaat ademen: je komt uit je hoofd en zakt in je lijf. Je laat alle energie (en emoties: energy in motion) in je lichaam stromen, de ideale opwarming om vervolgens de adem te laten stromen.

Na het dansen volgde dan ook de eerste ademverkenning, waarmee direct kon worden ervaren hoeveel impact het veranderen van je adem heeft op je fysieke, mentale en emotionele staat van zijn. Het kan vaak zo simpel zijn: verander je adem, verander direct je ervaring van het moment. Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is een bewust moment nemen om te ademen, te verstillen en te zijn. En juist dat laatste is iets wat we niet snel doen in ons dagelijks leven. Terwijl daar juist alle kracht ligt.

Ademdag Vught

Een ademtoolbox voor het leven

Anne en Jacomijn namen ons mee in hun ademverkenning, genaamd ‘The Laboratory’. Want je bent je eigen lab, waarin je oneindig kunt experimenteren. Door het ervaren van verschillende manieren van ademen, leer je de verschillende ‘knopjes’ en ‘schuifjes’ die je met je adem kunt bedienen. Het mooie is: als je eenmaal weet hoe (en waarom) je dit doet, kan je dit op elk moment in je leven inzetten. Hierdoor ga je je meer gegrond voelen, worden emoties, spanningen en pijn zachter en draaglijker, en vergroot je je stressbestendigheid. Enorm waardevol dus, deze toolbox die we kregen aangereikt!

Na een heerlijke lunch was er tijd om buiten te genieten van het prachtige landschap. Landgoed Bleijendijk is een historisch, particulier natuur- en stiltegebied van circa 120 hectare met bos, lanen, waterpartijen en houtwallen in Vught, Noord-Brabant. Een ideale plek voor zo’n ademdag dus, en er wordt dan ook regelmatig iets in deze trant georganiseerd (kijk voor meer events in de agenda).

Aangezien het een zonovergoten dag was, verplaatsten we ons na de lunch richting het gras voor een ademoefening en de nodige gronding. Want hierna volgende een heuse uitdager in het programma…

Bleijendijk Vught - Breathwork Ademdag

Hoe reageer jij in stressvolle situaties?

Terug binnen stond er voor iedereen een teiltje met ijswater klaar. Steek je handen er maar in, was de opdracht. Zonder verdere instructies.

Nu kan je denken: wat is daar nu moeilijk of uitdagend aan, je handen in een teiltje ijs steken? Inmiddels kan iedereen die aanwezig was vertellen: er is geen grotere spiegel dan dit ogenschijnlijk onschuldige bakje ijskoud water. Ik heb drie keer in een ijsbad gezeten, en vond dit teiltje ijs om alleen je handen in te steken - gek genoeg - stukken intenser. Misschien omdat een ijsbad altijd kort is (een minuut of twee zit je erin), en we nu geen eindtijd kregen. Houd je handen er maar gewoon in…

En toen kwam de spiegel. En vloeiden er tranen. Bij vrijwel iedereen. Hoe ga je om met stevig fysiek ongemak? Welke strategieën pas je dan toe? En wat zegt dit over jouw manier van omgaan met situaties in je dagelijks leven? Dat teiltje ijswater bleek een waanzinnige metafoor, en bracht voor iedereen waardevolle inzichten met zich mee. Hier hebben we dan ook uitgebreid en liefdevol met elkaar op kunnen reflecteren.

Tegen het einde van de middag waren we meer dan klaar voor een intensieve ademsessie, die Anne en Jacomijn ‘The Gears’ noemen, genoemd naar de verschillende versnellingen of schakels waarin je kunt ademen. Begeleid door versterkende muziek konden we zo nog meer de kracht van de adem ervaren en dieper in ons onbewuste zelf afgedalen. Om vervolgens weg te glijden in een diepe ontspanning, dat na elke ademsessie automatisch volgt, als een heerlijke kers op de taart.

‘The wisest one-word sentence? Breathe’

Sja, hoe simpel kan het zijn? Je adem is er altijd, we zien het als iets volkomen vanzelfsprekends maar we zijn ons maar weinig bewust van de scheppende kracht die de adem in zich heeft.

Tijdens een ademdag leer je op een prachtige manier de kracht van je adem kennen en ontdek je de ruimte, de rust en de vrijheid die je jezelf hiermee geeft. En dat is super waardevol: dit neem je mee in de rest van je leven.

Ook zo’n ademdag ervaren?

Wil je deze dag ook ervaren? Dat kan. Anne en Jacomijn hebben er nog 3 gepland staan dit jaar, op 7 september, 19 oktober en 18 december. Kijk op breathinbusiness.nl/ademdag voor meer info.

En als gezegd is er nog veel meer wat je kunt doen en ontdekken op ademvlak. Enb dat is voor iedereen een aanrader, wie je ook bent, waar je ook staat in je leven. Kijk in de agenda voor alle ademevents en… go breathe!

Meer ademverslagen lezen?