Dit is waarom je adem een superpower is wanneer je hem bewust inzet - breathwork facilitator Sophie van Aanholt

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het verhaal van breathwork facilitator en meditatie & yoga teacher Sophie van Aanholt.

Breathwork heeft me bevrijd van diepe, zware emoties die mij blokkeerden en me in de weg stonden mezelf te kunnen zijn.

Sophie van Aanholt - Breathwork, meditatie en yoga teacher

Sophie van Aanholt - Breathwork - Haarlem

Sophie van Aanholt is de founder van Destress Lab in Haarlem, van waaruit ze mensen helpt de meest ontspannen en gelukkigste versies van zichzelf te worden. Want dat verdienen we uiteraard allemaal.

Als breathwork coach geeft Sophie prachtige ademsessies (bijvoorbeeld open-air in de duinen!), en helpt ze mensen helder krijgen wat het is dat ze willen in het leven. Je kunt bij Destress Lab terecht om trauma (fysiek, emotioneel of beide) te verwerken, maar ook om je lichaam te versterken, door je te helpen te herstellen van een ongeluk of ziekte, of door conditie op te bouwen en fitter te worden. ‘Uiteindelijk gaat het allemaal om jezelf durven te zijn en het leven volledig leven en ervaren. Het ontdekken en beheersen van de natuurlijke kracht en intelligentie van onze adem en ons lichaam’, aldus Sophie.

Hoe is Sophie zelf bij ademwerk gekomen, wat heeft het haar gebracht en waarom geeft ze het nu met zoveel passie door? Je leest het hier.

Mijn eerste ademsessie was een ontploffing van sensaties, energie en emoties.

Waar komt jouw drijfveer voor werken met de adem vandaan?

“Ik gebruik verschillende ademtechnieken die ik tijdens verschillende opleidingen (yoga, meditatie en breathwork) heb opgedaan. Meestal combineer ik ademhalingsoefeningen met aandachtsoefeningen en lichaamsbeweging. Wij zijn als mens één geheel, lichaam en geest, en het combineren van deze elementen laat je ervaren hoe alles in je systeem met elkaar verbonden is. Daarbij vertel ik ook op een simpele manier wat de wetenschap laat zien, hoe ademen werkt, wat het met ons doet, en waarom de adem zo’n belangrijke en krachtig tool is. 

Hoewel ademen simpel en vanzelfsprekend is, wordt het een ‘superpower’ wanneer je hem bewust inzet.

Mijn doel, mijn missie, is om iedereen het goud te laten ontdekken wat ze zelf in handen hebben. Dit moet wat mij betreft toegankelijk en simpel zijn. Ik reik makkelijk toepasbare technieken aan, die je kan gebruiken om te ontspannen en helen. Denk aan het verlengen van de uitademing met getuite lippen. Ik geef deze technieken een naam of een verbeelding, zodat het makkelijk te onthouden is. Vorig jaar bijvoorbeeld was ik als ademexpert uitgenodigd bij een seminar van de GGD voor medewerkers van de coronalijn, die onder grote stress werkten. Ik liet die techniek (met getuite lippen) zien en noemde het de pizza-ademhaling. De deelnemers - bijna 1000 mensen - waren direct enthousiast en hadden zo een simpele tool waar ze altijd mee vooruit konden.

Ik houd ervan om mensen de kracht van gewoontes bij te brengen. Onze gewoontes maken wie we zijn. Als gezond eten en sporten je gewoonte is, dan is dit ook wie je bent: een gezond en fit persoon. Het werkt met alles! Combineer dit met de adem en aandacht en BOOM! 

Ik vind het fantastisch om mensen te laten ervaren dat ademen niet alleen maar lucht in- en uitpompen is, maar dat het ook alles te maken heeft met ruimte maken in het lichaam, energie laten stromen, en zelfs energie bewust sturen. Door het combineren van de adem met yoga-oefeningen kan je ervaren hoeveel spieren en zenuwen er betrokken zijn bij het ademproces. Zo word je je bewust dat hoewel ademen simpel en vanzelfsprekend is, het een 'superpower' wordt wanneer je hem bewust inzet.”

Sophie van Aanholt - Breathwork - Haarlem

Hoe is de fascinatie naar zelfontwikkeling op jouw levenspad gekomen?

“Omdat ik ADHD heb, heb ik van jongs af aan veel gesport. We wisten toen trouwens nog niet dat het ADHD was, ik was gewoon een kind met heel veel energie. Op school vroegen ze aan mijn ouders om te zorgen dat ik die energie kwijt kon buiten school, door te sporten, zodat ik op school rustig kon zijn. Ik droomde ervan om sportdocent te worden en veel buiten te werken. Ik ben in Zuid Frankrijk opgegroeid en deed veel aan buitensporten zoals tennis, zeilen, windsurfen en hardlopen.

Maar ja, het leven liep anders en uiteindelijk ben ik in een kantoorbaan beland in de financiële wereld. Hoewel ik niet kan zeggen dat ik ongelukkig was in mijn baan, was het niet mijn roeping, niet mijn droom. Ik voelde dat ik niet helemaal mezelf was, maar ik wist niet hoe ik dat wel kon zijn. 

Toen mijn moeder ziek werd, kreeg ik slaapproblemen. Hierdoor begon ik met mediteren, iets wat me tot dan toe nooit was gelukt. Ik las het boek Unplug - snel opladen door meditatie van Suze Yalof Schwartz, dat mediteren makkelijk en toegankelijk maakt. Ik begon hun app te gebruiken en binnen één week sliep ik weer. 

Ik wilde hier meer over leren en besloot de Vinyasa yogadocent opleiding te gaan doen. Hier ervaarde ik de verbinding van de adem met lichaam en geest, het bewust sturen van de adem in een vloeiende flow. Fascinerend en fantastisch dat wij dit bewust kunnen doen!

Na het overlijden van mijn moeder kreeg ik een grote klap te verwerken, een klap die me wakker schudde. Het was de kick die ik nodig had om uit mijn comfortzone te stappen en te kiezen om voor mijn dromen te gaan.”

En je droom was om je verder in meditatie en de ademhaling te bekwamen?

“Ja, ik kon niet meer anders. Unplug meditation was inmiddels begonnen met een opleiding tot meditatiedocent, die werd gegeven werd door Davidji (een wereldwijd bekende meditatie teacher, red.). Ik vond hem te gek, omdat hij het onderwerp heel krachtig kan uitleggen, met zoveel humor en lichtheid dat het iedereen aanspreekt. 

Een groot deel van de opleiding bestond uit de wetenschappelijke kant, wat het ook heel krachtig maakte. Ik leerde hoe het brein werkt en wat meditatie en ademwerk met het brein doet. Ook ontdekte ik alles over het zenuwstelsel, en hoe je je aandacht en adem kunt inzetten om dit te beïnvloeden. Zodat je eigenhandig invloed hebt op hoe je voelt en uiteindelijk ook je gezondheid enorm kunt verbeteren. 

Tijdens die meditatiedocent opleiding werd er in de lunchpauze een breathwork sessie gegeven. Ik dacht dat we ademoefeningen gingen doen, zoals ik al tijdens mijn yogadocente-opleiding had gedaan. Maar niets was minder waar, want wat ik toen meemaakte, was alles behalve wat ik had verwacht. Er volgde een ontploffing van sensaties, energie en emoties. Ik was mind blown door deze ervaring. En ik wist meteen: "Ik moet dit leren, ik moet dit kunnen delen!". En zo geschiedde. Unplug gaf ook een Breathwork facilitator opleiding en daar ik ging meteen voor.”

De adem is de natuurkracht die in onszelf zit. Vertrouwen en overgave zijn de ingrediënten die ruimte maken voor vrijheid.
Sophie van Aanholt - Breathwork - Haarlem

Wat heeft ademwerk voor jou persoonlijk gedaan?

“Ademwerk heeft mij de ongelofelijke kracht die in mij - en in ons allemaal - zit laten ervaren. Het heeft me bevrijd van diepe, zware emoties die mij blokkeerden en me in de weg stonden. Het heeft me in staat gesteld om laag na laag deze emoties te laten gaan. Zo lukte het me om simpelweg mezelf te zijn, dat heeft mijn leven compleet veranderd.

Ademwerk heeft me ook mijn ADHD geholpen te balanceren. Niet alleen door rustiger en meer gefocust te zijn, maar ook door de enorme hoeveelheid energie die ik heb te kunnen gebruiken om te doen waar ik blij van word: verbinden met anderen, ademen en bewegen.

Het is mijn missie geworden om zoveel mogelijk mensen de kracht van de adem te laten ontdekken en ervaren. Want hiermee komen we erachter dat alles er al is, en in onszelf zit. We hebben allemaal een innerlijke bron van stralende energie die onze wonden kan genezen, die ons vrij kan maken van alles wat ons zwaar maakt, die de weg kan vrijmaken om ons ongelofelijk goed te voelen en blij te zijn. Hiervoor hoeven we alleen maar te gaan ademen. 

Dankzij ademwerk voel ik dat ik voor mijn dromen mag gaan en doen waar ik passie voor voel. Mijn adem heeft mijn innerlijke kracht vrijgemaakt.”

Hoe start jij jouw (adem)dag?

“Als ik wakker word, ga ik zitten in bed om te ademen en mediteren. Ik tune in en voel wat ik op dat moment nodig heb. Als het wat meer energie is om wakker te worden, dan ga ik bijvoorbeeld voor een Breath of Fire. Als het balans is wat ik zoek, dan ga ik voor de Nadi Shodhana Pranayama (afwisselende neusgat ademhaling, red.) of de versie waar je je aandacht gebruikt in plaats van de vingers. Ik zet mijn intentie voor de dag en voel waar ik dankbaar voor ben. Dit opent meteen mijn hart. 

Ik houd erg van muziek en vind de combinatie van ademen op toffe muziek zo fijn! Othership heeft dat op een perfecte manier gedaan. 

Dit is hoe ik mijn dag begin: met een open hart en met aandacht op het feit dat ik zelf het stuur in handen heb en zelf kan beslissen hoe ik me voel. Met mijn adem kan ik de balans terugbrengen als het nodig is, naar rust, focus of juist naar energie. Het is super simpel, en super makkelijk. Meestal neem ik tien minuten en dan ben ik klaar. 

Wat ik vooral belangrijk vind, is om het simpel te houden. Ik zeg altijd tegen mijn klanten: "Als je kunt ademen, kun je mediteren. Doe je ogen dicht en adem bewust vijf minuten lang, twee keer dag, elke dag.” Simpel? Ja, maar toch verandert dat alles. 

Ik gebruik ook vaak een app die ik fantastisch vind: Othership. Ik houd erg van muziek en vind de combinatie van ademen op toffe muziek zo fijn! Deze app heeft dat op een perfecte manier gedaan. 

Lees hier meer over de breathwork app van Othership.

De meer actieve breathwork technieken gebruik ik zelf ook drie à vier keer per week. Omdat ik het zo lekker vind, en ook omdat het me de kans geeft om de kracht in mezelf te ervaren. Zodat ik het kan meenemen in mijn dagelijkse leven, en wanneer ik het nodig heb, emoties kan uiten. En serieus, het voelt gewoon zo lekker!”

Als je kunt ademen, kun je mediteren. Doe je ogen dicht en adem bewust vijf minuten lang. Simpel? Ja, maar toch verandert dat alles.

Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Mijn advies? Gewoon doen! :) Ga het niet overdenken. De adem is de natuurkracht die in onszelf zit. Vertrouwen en overgave zijn de ingrediënten die ruimte maken voor vrijheid. Als de adem op je pad komt, dan ben er klaar voor.”

Welke (adem)boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Unplug van Suze Yalof Schwartz ten eerste, al eerder genoemd. Als je wilt leren mediteren op een makkelijke en simpele manier, en geen zin hebt in zweverigheid, dan is dit boek wat je nodig hebt. Het legt je de hoe, wat en waarom helder uit, zodat je meteen kunt (en wilt) starten met mediteren op een manier die je makkelijk kunt toepassen in je dagelijkse (drukke) leven.

Breath, the new science of a lost art (NL: Het Nieuwe Ademen) van James Nestor ten tweede, want… dit boek! Het maak niet uit hoevaak je het leest, het blijft boeiend. Ik vind het fascinerend om te lezen hoe de moderne wetenschap de adem bestudeert en aantoont dat het meest basale dat we doen, ademen, zo’n immense impact heeft op ons gezondheid. De adem is niet alleen in te zetten om meer te ontspannen en beter te slapen (iets wat zo sterk kan verbeteren met behulp van de adem), maar ook om het lichaam te helen van bijvoorbeeld auto-immuunziektes, of om ernstige houdingsstoornissen te corrigeren, of om je fysieke (sport) vermogens te boosten. Wat echt boeiend is - althans, dat vind ik - is dat de kunst van het ademen al duizenden jaren oud is, en altijd al werd gebruikt om de mens te helen. James Nestor heeft de moderne, wetenschappelijke onderzoeken én de eeuwenoude technieken en tradities samengebracht in dit geweldige boek, dat iedereen zou moeten lezen.

The body keeps the score (NL: Traumasporen) van Bessel van der Kolk is ook een geweldig boek! Het feit dat Van der Kolk zowel een therapeut is als een wetenschapper die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar traumaherstel, maakt het super interessant. Hij legt helder uit hoe trauma zich in het lichaam vastzet en dat je door met het lichaam werken van trauma kunt herstellen. Trauma, in welke vorm dan ook, houdt ons weg van de verbinding maken met onszelf, ons lichaam, en met anderen. Dit boek is echt een must!

En Atomic habits van James Clear. Vroeger had ik over gewoontes de neiging om te denken: “saai!”. Maar gewoontes zijn de sleutel voor langdurige verandering. Dit boek maakt het boeiend en simpel om te begrijpen. Het staat vol met wetenschappelijke informatie en super handige manieren om gewoontes te veranderen, op te bouwen en vol te houden. Je kunt dankzij dit boek laagdrempelig en makkelijk beginnen, en blijven herhalen. Voor mij heeft dit boek veel veranderd.”


Sophie van Aanholt - Destress Lab

Meer weten over Sophie en haar werk? Kijk op Destress-lab.com.
Volg Sophie via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.