Hoe je met je ademhaling (eindelijk) je drukke hoofd stil kunt krijgen - Jon van der Eerden

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het verhaal van holistisch psycholoog en breathwork coach Jon van der Eerden.

Na mijn grote ontdekkingen met breathwork ging ik ook ademwerk toevoegen in mijn sessies als psycholoog.

Jon van der Eerden, holistisch psycholoog & breathwork coach

Jon van der Eerden Psycholoog Breathwork

Jon van der Eerden is met haar bedrijf HoliHabits op een missie om vrouwen weer helemaal in verbinding te brengen met hun binnenwereld. Dit doet ze door middel van coaching, workshops en tijdens retreats, waarbij ademhaling altijd een essentieel onderdeel is.

Hoe is de ademhaling op haar pad gekomen, wat heeft het haar gebracht en waarom is het inmiddels een essentieel onderdeel van haar leven én werk geworden? Van de corporate wereld en leven vanuit het hoofd in standje overleven, naar haar eigen praktijk en een bestaan in meer verbinding en voldoening: laat je inspireren door Jons verhaal.

De ademhaling gaf me eindelijk een stop op die duizenden gedachten die ik vaak kon hebben.

Wanneer ontdekte je welke kracht de adem in zich heeft?

“Na een studie psychologie en heel wat jaren werkervaring in de corporate wereld stond ik op standje overleven. Ik leefde voornamelijk vanuit mijn hoofd en was het gevoel met mijn lichaam helemaal kwijt. Met de nodige emotionele bagage en heel wat fysieke en mentale klachten besloot ik het roer om te gooien en ben ik in 2017 naar Barcelona verhuisd. Daar kwam in voor het eerst in aanraking met breathwork na een boksles op het strand.

De combinatie van fysieke sport en ademhaling bleek magisch voor mij, en ook voor mijn kwaaltjes. Ik was meteen verslaafd en ging me verdiepen in allerlei soorten ademhalingstechnieken en hun benefits.”

Magisch zeg je, wat heeft de ademhaling voor je gedaan?

“Op mentaal vlak merkte ik al snel dat door ademhaling het denken vanzelf wat naar de achtergrond verdwijnt, en dit gaf enorm veel rust. Eindelijk een stop op die duizenden gedachten die ik vaak kon hebben. Ook op fysiek niveau merkte ik als snel verschil. Ik leerde naar mijn buik ademhalen, in plaats van altijd vanuit mijn borst. Deze ademhaling vanuit mijn borst had ik mezelf aangeleerd door veel te werken onder stress en het niet uiten van emoties. Hierdoor stond mijn lichaam altijd AAN in een soort continue gevoel van paraatheid.

Je kunt nooit je mentale, fysieke en emotionele gezondheid los van elkaar zien. Het is allemaal verbonden.

Op emotioneel en spiritueel vlak heeft ademhaling me ook veel gebracht. De emoties die ik in mijn jeugd onbewust had opgeslagen in mijn lichaam na het overlijden van mijn moeder, kregen weer ruimte, werden doorvoeld en uiteindelijk losgelaten.

Wel een disclaimer die ik hierbij wil maken: dit was niet het resultaat van één sessie. Ook vielen er heel wat puzzelstukjes in elkaar voor mij als het gaat om mijn werk als psycholoog. Als psycholoog leerde ik mensen voornamelijk te begeleiden vanuit een mentale beredenatie. Maar na mijn grote ontdekkingen met breathwork, ging ik ook ademwerk toevoegen in mijn sessies. Dat brengt zoveel moois omdat je nooit je mentale, fysieke en emotionele gezondheid los van elkaar kunt zien. Het is allemaal verbonden met elkaar en daarom is mijn werkwijze ook holistisch.”

Dankzij een aantal kleine dagelijkse oefeningen heb ik mezelf een heel nieuw adempatroon aangeleerd dat me veel gezondheidsvoordelen oplevert.
Jon van der Eerden Psycholoog Breathwork

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

“Mijn dagelijkse ademwerk begint in de nacht, want ik slaap de hele nacht met een afgeplakte mond, met speciale tape. Toen ik ontdekte dat ik alleen maar door mijn mond ademde 's nachts, en deze mondademhaling een grote veroorzaker was van mijn chronische hyperventilatie, ben ik mezelf gaan verdiepen in de Buyteko methode.

Door een aantal kleine dagelijkse oefeningen, die je wel heel consistent mag doen anders heeft het weinig nut, heb ik mezelf een heel nieuw adempatroon aangeleerd dat me veel gezondheidsvoordelen oplevert. Denk aan beter slapen, geen pijn meer op mijn borst en zonder droge mond wakker worden. De Buteyko-oefeningen herhaal ik nog steeds dagelijks. In de eerste maanden zette ik drie keer per dag een wekker en dan deed ik de oefening voor drie minuten. Zo leer je jezelf met negen minuten per dag een heel nieuw en gezond adempatroon aan.”

Op welke manier is de ademhaling verweven in je werk?

““Tijdens mijn intensieve 1-op-1 coachingstraject waarin ik werk met (voornamelijk) vrouwen, is het een belangrijk onderdeel. In iedere sessie neem ik je mee in een diepere ontspanning door je eigen ademhaling. Maar ook tijdens mijn retreats, die ik geef in Nederland en Spanje, is ademhaling altijd een belangrijk onderdeel. Zowel in het coachingstraject als tijdens de retreats zie ik enorm veel doorbraak bij de deelnemers na deze breathwork-sessies.

Ook bedrijven weten mij steeds beter te vinden en zien ook het nut in van een gezonde ademhaling voor hun medewerkers. We gaan door middel van jouw eigen ademhaling dieperliggende emoties, blokkades en trauma's aanraken en loslaten en in sommige gevallen op een andere manier leren ademhalen. Hiervoor maak ik gebruik van verschillende technieken Breathwork in combinatie met de Sedona Methode, die helpt om echt te kunnen loslaten.”

Wil jij gaan voor een duurzame en holistische oplossing van je struggles, in plaats van een quick fix? Dan is breathwork zeker iets voor jou!
Jon van der Eerden Psycholoog Breathwork

Wat is jouw advies als ademwerk nieuw voor je is?

“Als je zelf ergens wil beginnen, start dan bij het bewust worden en observeren van je ademhaling. Als ik mezelf druk voel, of een lange dag heb gehad, doe ik vaak de 4-7-8 ademhalingsoefening om tot rust te komen. Die werkt altijd. Ik heb hiervan een audio opgenomen en deze is gratis te downloaden via mijn website.

Spreekt een individuele sessie je aan, bespreek dan goed met je begeleider wat je kunt verwachten. De term breathwork kan iets anders betekenen in diverse situaties, iedereen vult de term anders in.

Daarnaast is het goed om je er bewust van te zijn dat tijdens breathwork ook heel veel emoties los kunnen komen en het niet alleen maar rust en ontspanning oplevert in het moment. Ik zie in het werk dat ik doe dat het opnieuw (leren) voelen van emoties soms als overweldigend kan worden ervaren. Maar, uiteindelijk word je er altijd beter van. Wil jij gaan voor een duurzame en holistische oplossing van je struggles, in plaats van een quick fix? Dan is breathwork zeker iets voor jou!”

Welk boek heeft jou geïnspireerd op je pad?

De Kracht van het Nu! Het boek van Eckhart Tolle is een must read als je verslaafd bent (zoals ik ook was) aan nadenken en piekeren. Kennis die je voor de rest van je leven niet meer kunt loslaten.”


Jon van der Eerden - HoliHabits

Meer weten over Jon en haar werk? Kijk op holihabits.nl voor meer info. Volg Jon via Instagram: @holihabits en @jon.vandereerden voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.