"Met bewust verbonden ademwerk adem je letterlijk het verleden uit je cellen." - Geert De Vleminck

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met de Belgische Rebirthing facilitator Geert de Vleminck.

Met bewust verbonden ademwerk adem je letterlijk het verleden uit je cellen.

Geert De Vleminck - Rebirthing Breathwork facilitator en chairman IBF

geert-de-vleminck-breathwork.jpg

In 1999 deed Geert De Vleminck zijn eerste bewust verbonden ademsessie. Hierna volgde er al snel meer. Die eerste ervaringen met ademwerk hebben zoveel indruk gemaakt en ook voor zo’n transformatie gezorgd, dat Geert uiteindelijk besloot zijn leven eraan te wijden.

Geert is fulltime actief als breathwork practitioner en werkt zowel individueel als in groepsverband. Ook geeft hij masterclasses, workshops, ademretreats en een opleiding tot psycho- en energetisch ademtherapeut. Sinds 2017 is hij ook Chair van het Executive Team van IBF, de International Breathwork Foundation.

De basis van Geert zijn werk ligt in rebirthing breathwork, bewust verbonden ademwerk. Dit is heilzaam voor iedereen die op één of andere manier niet lekker in zijn of haar vel zit. Bijvoorbeeld bij gezondheidsklachten, maar ook wanneer je op zoek bent naar jezelf en je missie in dit leven.

Geert zijn eigen leven was ook zeker geen rechte lijn. De adem was echter wel de prachtige rode draad. Op welke manier heeft de adem voor Geert gewerkt en welke tips heeft hij voor jou? Lees hier het verhaal van Geert De Vleminck.

Mijn aandacht werd gegrepen door een bord met de tekst: ‘Rebirthing, om al jouw traumatische ervaringen los te laten’.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de kracht van de adem?

Geert: “Ik ontdekte rebirthing breathwork in 1999. Ik kwam op dat moment net uit een heftige scheiding, waarbij ik alleen achterbleef met een huis met een torenhoge hypotheek en onze zoon van destijds twee jaar. Ik was de richting in mijn leven even volledig kwijt.

Het was na een lange dag op werk - ik was operationeel manager bij de klantendienst van een Nederlandse verzekeringsmaatschappij - toen ik besloot een bezoek aan de sauna te brengen. Bij de receptie viel mijn oog op een bord met een tekst: ‘Rebirthing, om al jouw traumatische ervaringen los te laten’. De tekst werd verder aangevuld met zaken waar het nog meer allemaal goed voor zou zijn, waaronder meer vreugde en levensenergie. Dat was precies wat ik nodig had, op een moment in mijn leven dat het niet goed met me ging en ik aan antidepressiva en slaapmedicatie zat.

Ik had iets nodig wat echt en blijvend werkte, en niet het probleem verdoezelde. Ik had nog nooit van ‘rebirthing’ gehoord, laat staan dat ik wist wat het inhield. Ik maakte een afspraak, niet wetende dat ik diepgaand bewust verbonden ademwerk zou gaan ervaren. Ook wist ik toen nog niet dat deze afspraak de rest van mijn leven voorgoed zou veranderen.

Er gebeurde veel tijdens die eerste sessie, er was pijn en veel verkramping. De adem had me bewust gemaakt van de spanningsvelden in mijn lichaam, deze onbewuste lagen konden door te ademen naar de oppervlakte komen. Ik was er enorm van onder de indruk en maakte direct een volgende afspraak. Dit ging zo door, en na vijf sessies voelde ik me weer helemaal 'alive & kicking'.

Hierna werd ik een wandelend reclameblok voor rebirthing breathwork. Mijn teacher, Marie Rose Windels, haalde vrij snel aan dat ze mij dit later wel zag doen. Ik ben meegegaan in de flow van het leven en twee jaar na mijn eerste sessies begon ik zelf in een opleidingsweekend mensen te ‘rebirthen’.

Ik heb me naast het ademwerk ook verder verdiept in andere healingsmethoden en energetisch werk. Geleidelijk aan begon ik één op één te werken, eerst mede-studenten onder elkaar en nadien als een bijberoep, naast mijn werk. Pas in 2017 zette ik de stap om fulltime met ademwerk aan de slag te gaan. Dat is wat ik nu doe, 18 jaar na mijn eerste sessie. Het is ook mijn overtuiging dat er wel wat tijd mag overgaan alvorens je echt een breathwork facilitator bent, aangezien je ook zelf eerst heel wat dient los te laten en te integreren.”

Ademwerk heeft me eenvoud, liefde en waarheid gebracht. Allemaal elementen die mijn leven waardevoller hebben gemaakt, en ook puurder.

Boek: ‘Vrij voor Altijd! De verborgen kracht van ademhaling’

vrij-voor-altijd-geert-de-vleminck.jpeg

Geert heeft een boek geschreven over zijn persoonlijke verhaal en de wonderlijke werking van ademwerk: ‘Vrij voor Altijd! De verborgen kracht van ademhaling’.

Ik heb het gelezen en kan het zeker aanraden. Het is erg persoonlijk en daardoor herkenbaar en inspirerend. Het boek neemt je niet alleen mee in Geert zijn levensverhaal, maar legt ook uit wat bewust verbonden ademwerk voor je kan doen en hoe het bijdraagt aan je levenskwaliteit op zowel mentaal, emotioneel, spiritueel als lichamelijk vlak.

Vrij voor Altijd stipt thema’s aan als antidepressiva en slaapmedicatie, in de put zitten, echtscheiding, ouder zijn en kinderen opvoeden. Ook seksualiteit, je levensmissie vinden, relaties, bedrog en ontrouw, omgaan met de dood, angsten, traumaverwerking, gezond ouder worden, ziekte, tegenslagen, zogenaamd toeval en de mystiek van het leven komen aan bod.

Je kunt het boek bestellen via de website van Geert: Joyoflifebreathwork.com.


Wat heeft het bewust verbonden ademwerk jou gebracht?

“Breathwork heeft mij heel veel gebracht, op alle fronten. Het heeft gezorgd voor inzichten en meer bewustwording. Het heeft me innerlijke rust en een diepgaand gevoel van gelukzaligheid en vreugde gebracht. Het heeft me een goede gezondheid terug gegeven.

Maar ook heeft ademwerk me eenvoud, liefde en waarheid gebracht. Het zijn eigenlijk allemaal elementen die mijn leven waardevoller hebben gemaakt, en ook puurder.

Door deze evolutie is niets nog een probleem voor mij en ben ik super dankbaar voor elke nieuwe dag. Bovendien heb ik dankzij het ademwerk gelijkgestemde mensen en vrienden gevonden waar ik een zeer authentieke relatie mee heb.”

Waarom zou iedereen bewust verbonden ademwerk eens ‘moeten’ ervaren?

“Alles ligt opgeslagen in het lichaam. Zolang je verleden niet opgehelderd is, blijft het vanuit het onderbewustzijn je leven sturen. Het leven nodigt je constant uit om het verleden los te laten.

Met bewust verbonden ademwerk adem je letterlijk het verleden uit je cellen. Je komt thuis bij jezelf, je leeft meer en meer in het heden waar alle geluk, vreugde, liefde, waarheid, vrede en wijsheid aanwezig is. Ademen doe je enkel NU. Ik wens iedereen de ontdekking van de verborgen kracht van de adem toe.

Ik zet me hier trouwens ook voor in via het IBF, de International Breathwork Foundation, sinds 2017 maak ik deel uit van het Executive Team. Deze organisatie heeft leden in meer dan veertig landen en is al meer dan 25 jaar bezig om mensen te verbinden en te inspireren via het bewust ademen.”

Voor het slapengaan adem ik langzaam en zeer diep in en uit, zodat alle spanning uit mijn lichaam is verdwenen.

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

geert de vleminck1.JPG

“Ik start de dag steeds met het begroeten van de Spirituele Meesters en het Universum. Ik ben dankbaar voor de nieuwe dag. Ik doe meteen bewust verbonden ademoefeningen om mijn energie lekker te laten stromen, dat doe ik elke ochtend gedurende tien minuten.

Daarna neem ik een lekkere douche en begin ik mijn dag. Ik werk sowieso elke dag met mensen en ben dus constant met ademwerk bezig.

Ik mediteer ook twee keer per dag, hier varieer ik in. Soms gebruik ik een mala en een mantra (Om Namaha Shivaya), soms doe ik een stiltemeditatie en dan weer een geleide meditatie via een app.

Een paar keer per week geef ik mezelf een volledige ademsessie cadeau. Voor het slapengaan doe ik ook nog een dankbaarheidsritueel en adem ik langzaam en zeer diep in en uit zodat alle spanning uit mijn lichaam is verdwenen.”

Wat is jouw belangrijkste advies wanneer iemand met ademwerk aan de slag gaat?

“Zorg er altijd voor dat je een goede klik hebt met je ademcoach. Durf voluit te gaan, ga in volledige overgave. Wanneer je start, probeer dan vijf tot tien sessies kort achter elkaar te plannen, dat versterkt en bespoedigt je proces.

Daarna kan je zelf aan de slag thuis, en houd je een regelmatig contact met je ademcoach, bijvoorbeeld een keer per maand. Vaak ga je toch net iets dieper in de ademsessie als je begeleid wordt.”

Welk boek heeft jou geïnspireerd op je pad?

“Mijn pad startte in 1999 met ‘De Celestijnse Belofte’ van James Redfield, over het grote ontwaken van deze wereld en over de universele energie die deze wereld stuurt.

Verder raad ik iedereen uiteraard mijn eigen verhaal aan, in ‘Vrij voor Altijd! De verborgen kracht van ademhaling’.


Geert De Vleminck - Joy of Life Breathwork

Meer weten over Geert en zijn werk? Kijk op Joyoflifebreathwork.com voor meer info en volg hem via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.