"Bij alle video's met ademhalingsoefeningen op Youtube dacht ik: 'Dat moet toch beter kunnen?'" - Cora Verhagen, Calm vibes tv

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches en ademhalingstools om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met Cora Verhagen, de founder van Calm vibes tv.

Mijn motto? ‘A calm mind can handle everything’.
— Cora Verhagen
Cora-Verhagen-Calm-vibes-tv.jpg

Cora Verhagen - grafisch ontwerpster & founder Calm vibes tv

Creativiteit inzetten voor een bewuste leefstijl, ontspanning en de verbinding met jezelf: Cora Verhagen doet het. Als grafisch ontwerpster combineert ze haar betoverende illustraties en animaties met haar andere passie: persoonlijk welzijn. Alles wat Cora creëert, staat in het teken van bijdragen aan een voedende leefstijl en leefomgeving.

Ik kwam Cora op het spoor dankzij haar onderneming Calm vibes tv. Calm vibes tv maakt bijzonder vormgegeven video's die werken als kalmerende ademhalingsoefeningen. Terwijl je scherm verandert in een betoverende caleidoscoop, adem je op het ritme en de bewegingen mee. Zo wordt ontspannen makkelijk en voor iedereen altijd toegankelijk: je hoeft alleen maar naar de video’s op je scherm te kijken.

Hoe is Calm vibes tv ontstaan, wat beweegt Cora in haar werk en waarom koos ze juist voor ademhalingstechnieken om te integreren in haar grafische creaties? Lees hier haar verhaal.

Mijn video’s activeren de rust in jezelf, zodat je stressvolle situaties de baas bent en makkelijker toegang hebt tot je intuïtie, creativiteit en oplossend vermogen.

Waar is jouw fascinatie voor de ademhaling ontstaan?

Cora: “Als designer met een achtergrond in de zorg, heb ik me altijd geïnteresseerd voor de impact die kunst en design heeft op lichaam en geest en hoe dit bijdraagt aan meer welzijn. Mijn ervaringen heb ik gevormd door een niet alledaags pad te wandelen.

Na mijn studie Advertising en Communicatievormgeving aan de Willem de Kooning Academie kwam ik terecht in de zorg. Zo’n tien jaar heb ik me bezig gehouden met het opzetten van grafisch ateliers en andere activiteitencentra voor mensen met verstandelijke beperkingen, mensen met psychische problemen en mensen met NAH, Niet Aangeboren Hersenletsel. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe al deze mensen, ondanks hun uitdagingen, de veerkracht bleven vinden om zingeving te creëren in hun leven.

Uiteindelijk ben ik voor mezelf gestart als communicatieadviseur en grafisch ontwerper voor kleine ondernemers. Opnieuw vond ik het heel bijzonder om van dichtbij mee te maken wat mensen beweegt om te doen wat ze doen.

Naast mijn werk in opdracht heb ik ook altijd aandacht geschonken aan mijn eigen creativiteit: de liefde voor het maken van organische illustraties en animaties. Toen aan het begin van de coronacrisis veel van mijn opdrachten stil kwamen te liggen, besloot ik heel intuïtief de sprong te wagen en mij volledig te gaan richten op mijn eigen werk. Zo werd Calm vibes tv geboren. 

Met Calm vibes tv ontwikkel ik rustgevende ademhalings- en meditatievideo's voor zorgaanbieders, wachtruimtes, (online) events en voor persoonlijk gebruik. Daarnaast zijn mijn animaties goed in te zetten ter ondersteuning van visualisaties en meditaties. Hiervoor werk ik graag samen met (adem)coaches en holistische zorgprofessionals.

Mijn video's, die ik met veel zorg maak, activeren in zeer korte tijd de rust in jezelf, zodat je stressvolle situaties de baas bent en makkelijker toegang hebt tot je intuïtie, creativiteit en oplossend vermogen. 'A calm mind can handle anything' is mijn motto. 

Ik zocht naar video’s met ademhalingsoefeningen op Youtube en dacht: ‘Dat moet toch beter kunnen?’.
Calm-Vibes-TV-makkelijk-ontspannen-ademhaling.jpg

Hoe is het idee voor Calm vibes tv ontstaan?

“In het begin van de coronatijd was ik door alle stress die erbij kwam kijken, op zoek naar manieren om beter te leren ontspannen. Ik had wel eens gehoord van hartcoherentie en zocht op Youtube naar video’s met ademhalingsoefeningen. Wat ik vond, maakte me niet heel enthousiast. Ik dacht: ‘Dat moet toch beter kunnen?’.

Tegelijkertijd was ik in die periode aan het experimenteren met het maken van animaties van mijn illustraties. Zo ontstond het idee om zelf ademhalingsoefeningen en meditatievideo’s te gaan maken. In eerste instantie nog met een simpele video app, maar al snel ben ik hiervoor een speciaal animatieprogramma gaan leren. 

Ik had ontzettend veel plezier in het maken van de video’s en ik ontving er veel enthousiaste reacties op. Ik ontdekte dat visuele middelen nog niet vaak worden ingezet als middel voor ontspanning, en dat terwijl het veel voordelen heeft en zich perfect leent om bestaande methodes te ondersteunen.

Een voorbeeld hiervan is de inzet van mijn ademvideo’s in wachtruimtes. Met mooie ademvideo’s maak je die ruimte aangenaam om in te verblijven én help je mensen beter ontspannen in stressvolle situaties.”

Wat is jouw ultieme doel met Calm vibes tv?

“Dit jaar staat voor mij in het teken van pionieren. Er zijn zoveel manieren om ontspannende video’s in te zetten: in zorg en welzijn, als onderdeel van coaching, maar het is ook heel geschikt voor particulier gebruik.

Het is ontzettend mooi om mensen uit uiteenlopende vakgebieden te spreken en hun ideeën erover te horen. Hierdoor ontstaan mooie samenwerkingen. Zo ben ik bezig met de toepassing op VR-gebied, onderzoek ik hoe mijn video’s bij kunnen dragen aan de zorg voor dementerende ouderen, draait er dit jaar een pilot in wachtkamers van ziekenhuizen, worden mijn video’s getest door een mindfulnesstrainer en ontwikkel ik video’s waar coaches en trainers zelf oefeningen op in kunnen spreken. 

Rust en creativiteit zijn mijn yin en yang.

Ook startte ik onlangs met het aanbieden van video’s in mijn webshop. Komend jaar breid ik dit uit met video’s die ik samen met andere professionals ontwikkel.

Waar het uiteindelijk naartoe gaat vind ik nog moeilijk te zeggen. Ik hoop natuurlijk zoveel mogelijk mensen met hulp van mijn video’s rust te laten ervaren. Wat voor mij voorop staat, is dat ik altijd werk vanuit rust en zielskracht in plaats vanuit wilskracht. Dat is mijn grootste les van afgelopen jaren. Rust en creativiteit zijn mijn yin en yang.”

Calm-Vibes-TV-stressverlichtende-animaties-laptop-01.jpg

Wat heeft werken met de adem jou persoonlijk gebracht?

“Ademwerk heeft me veel gebracht het afgelopen jaar. Een nieuwe onderneming uiteraard, maar vooral ook meer rust in mijzelf. Ik snap nu veel beter hoe mijn lichaam werkt in stressvolle situaties en hoe ik mijn adem in kan zetten om bij mezelf te blijven.

Ik krijg bijvoorbeeld snel stress van autorijden, zodoende ben ik mijn eigen animaties gaan kijken voordat ik m’n auto start. Practice what you preach, haha. Sindsdien rijd ik stukken relaxter.

Ook ben ik er beter door gaan slapen en helpen ademhalingsoefeningen mij bij het verlichten van eczeemklachten. Ik leer er nog dagelijks over bij en vind het erg jammer dat ik de kennis die ik nu opdoe niet eerder in mijn leven wist. Gelukkig kan ik het nu mijn kinderen al op jonge leeftijd leren, dus ook dat is grote winst.”

Ik snap nu veel beter hoe mijn lichaam werkt in stressvolle situaties en hoe ik mijn adem in kan zetten om bij mezelf te blijven.

Heb je vaste rituelen in je dag, welke ademhalingsoefeningen werken voor jou?

“Mijn ontspan- en ademrituelen vinden vooral later op de dag en ‘s avonds plaats. Dagelijks wandel ik een uur en dan let ik heel bewust op mijn ademhaling. In de avond rond 19:30 trek ik me vaak een uurtje terug op m’n slaapkamer. Ik laat me dan volgen door waar ik behoefte aan heb op dat moment: yoga nidra, lezen, schrijven of gewoon lekker niksen. 

Als ik ga slapen doe ik de 4-7-8-oefening of een oefening waarbij ik tussen iedere ademhaling tel en dit stapsgewijs op laat lopen tot tien tellen. Als ik ‘s nachts wakker lig en merk dat ik pieker, doe ik ook deze ademhalingsoefeningen. 

Zodra ik overdag merk dat ik me druk maak, leg ik m’n handen op m’n hart en doe ik de box breathing techniek.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“Het eerste is: Ontdek de kracht van ademen van Rob Koning / Mr. Breath, ik pak het boek er regelmatig bij ter inspiratie voor m’n video’s. 

Dan: Yoga Nidra, the art of transformational sleep van Kamini Dessai. Dit is een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb over ontspanning in relatie tot persoonlijke ontwikkeling. Er staat ook veel goede informatie in over wat er tijdens ontspanning gebeurt in het brein en in je lichaam.

Tot slot wil ik De Creatiespiraal van Marinus Knoope delen. Een prachtig boek over de natuurlijke cyclus die je doorloopt om je wensen om te zetten naar werkelijkheid.


Calm-Vibes-TV-makkelijk-ontspannen-pakket-bureaubladachtergrond-01.jpg

Calm vibes tv

Calm vibes tv maakt ontspanning op een eenvoudige manier voor iedereen toegankelijk. Niet door urenlang te mediteren, maar door naar prachtige geanimeerde video’s te kijken die je in korte tijd tot rust brengen en het contact met jezelf helpen hervinden.

Cora heeft een ‘Makkelijk Ontspannen’ pakket samengesteld met hierin drie essentiële ademhalingsoefeningen: box breathing, balance breathing (hartcoherentie) en de 4-7-8 ademhaling. Bij elke oefening krijg je in detail uitgelegd wat het doet en waar het goed voor is. Je kunt alle video's (plus leuke bonussen) downloaden en voor altijd gebruiken voor maar €30. Kijk op calm vibes tv voor alle info.