Waarom breathwork je altijd precies geeft wat je nodig hebt (en nooit meer dan je aan kunt) - Ademcoach Sanne van Leeuwen legt uit

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches en breathwork facilitators om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden, een mooie beweging.

Wat doen al deze ‘ademwerkers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Deze keer spreken we met Sanne van Leeuwen van Sanne van Leeuwen Breathwork & Coaching.

Breathwork is magisch. Het brengt je altijd precies wat je nodig hebt en nooit meer dan wat je aan kunt.

Breathwork facilitator Sanne van Leeuwen

Sanne van Leeuwen Breathwork Coach

Sanne van Leeuwen werkt als connected breathwork facilitator en coach. Ze is opgeleid in de techniek van Transformational Breath, of Bewust Verbonden Ademwerk. Haar praktijk vind je in Woerden (bij Utrecht), van waaruit Sanne 1-op-1 sessies verzorgt (die ik overigens zelf heb mogen ervaren, heel heel bijzonder, fijn, liefdevol en mooi hoe Sanne werkt!), en ademcirkels, in een groep.

Daarnaast organiseert Sanne reconnect trajecten en te gekke ademretreats in de vorm van weekenden en midweken: Awaken Your Breath, samen met Marvin Foe Aman, en de Rising Sistars retreats samen met Josefien Jansen.

Ik sprak met Sanne over haar werk en de liefde voor de adem. Wat heeft breathwork haar gebracht en hoe deelt ze deze inzichten nu met de rest van de wereld? Ontmoet Sanne van Leeuwen.

Breathwork geeft mij energie en vertrouwen. Het is de highway naar mijn binnenwereld.

Waar is jouw connectie met de adem ontstaan?

“Vier jaar geleden kreeg ik een burn-out. Voor mij kwam dat op dat moment onverwachts, achteraf gezien was dit een logisch gevolg van een leefstijl waarin ik structureel te veel van mijzelf vroeg en geen enkel gevoel had met mijzelf en mijn eigen grenzen.

Ik werkte al jaren in een crisisteam binnen de reguliere hulpverlening. Hard werken combineerde ik met het maken van verre reizen, ik had het idee daarin de perfecte balans gevonden te hebben. Maar ik was altijd bezig met nóg beter, nóg meer, nóg sneller, nóg…! Alles om maar tegemoet te komen aan het perfecte plaatje wat ik in mijn hoofd had, want dán zou ik gelukkig zijn en dan zou ‘de ander’ ook van mij houden.

Dat was uiteraard niet houdbaar, ik kwam dan ook volledig thuis te zitten. Tijdens die periode kwam ik terecht bij Wilna Eenkhoorn (opleiding Bewust Verbonden Ademwerk, red.), die mij kennis liet maken met breathwork. Ik ben gaan inzien dat ik op cruciale momenten nog eens extra mijn schouders eronder zette, in plaats van stil te staan en te voelen wat er gevoeld moest worden.

Breathwork is kwetsbaar, intens en krachtig tegelijkertijd en het bijbehorende proces van zo dichtbij mogen faciliteren, is heel bijzonder.
Sanne & Marvin Foe Aman, samen organiseren ze de Awaken Your Breath weekendretraites

Sanne & Marvin Foe Aman, samen organiseren ze de Awaken Your Breath weekendretraites.

Breathwork gaf me op een zachte doch confronterende manier de inzichten die ik nodig had, er ontstond ruimte om te voelen en te helen. Eenmaal hersteld en terug in contact met mijzelf voelde ik: dit is wat ik wil. En dat ben ik dus ook gaan doen: andere mensen ondersteunen in hun persoonlijke proces middels coaching en ademwerk, met als doel meer energie, vrijheid, vertrouwen en liefde voor zichzelf.

Ik heb het hele opleidingstraject doorlopen bij Wilna en twee jaar geleden ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Het werken met de adem, zowel individueel als in groepsverband, geeft me ontzettend veel energie. Het is kwetsbaar, intens en krachtig tegelijkertijd en het bijbehorende proces van zo dichtbij mogen faciliteren, is heel bijzonder. De spreekwoordelijke kers op de taart is het Awaken Your Breath retraiteweekend, dat elke drie maanden plaatsvindt. Die weekenden, gevuld met yoga, meditatie, breathwork en ander proceswerk zijn magisch en voor de deelnemers een ware deep-dive in zichzelf.”

Als ik overprikkeld ben, is breathwork dé manier om terug in ontspanning te komen.

Wat doet de adem persoonlijk voor jou?

sanne van leeuwen 4.jpeg

“Breathwork geeft mij energie en vertrouwen. Het is voor mij de highway naar mijn binnenwereld, dé manier om te voelen hoe het met me gaat. Als mijn mind per ongeluk aan de haal gaat met allerlei bullshit, brengt de adem me direct terug naar een gevoel van verbinding, met mijzelf, met de ander en met het universum. Als ik overprikkeld ben doordat ik mij toch weer te druk heb gemaakt (aard van het beestje), is breathwork voor mij dé manier om in de ontspanning terug te komen.

Het is mijn belangrijkste tool om al het gevoel (zowel licht als donker) wat het leven met zich meebrengt te doorvoelen. Van al het fijne kan ik daardoor nog meer genieten en al het minder fijne hoef ik niet langer op te slaan in mijn lichaam, maar kan ik voelen en waar nodig helen. Mijn gevoeligheid was voorheen vaak een valkuil, maar is nu het het grootste deel van de tijd mijn grootste kracht, waarbij ik met de dag meer op mijn intuïtie vertrouw.”

Hoe ziet jouw eigen adempractice eruit?

“Mijn wekker gaat rond 7.00 uur. Ik zorg dat ik echt wakker ben, door een groot glas water te drinken. Vervolgens neem ik ongeveer een kwartier de tijd om te ademen. Soms kies ik voor transformational breath, begeleid door een fijne playlist. Een andere keer kies ik voor een aantal rondes van Wim Hof. Daarna visualiseer ik 15 minuten, waarbij ik op gevoelsniveau contact maak met alles wat ik wens en verlang in mijn leven. Aansluitend doe ik een half uur ashtanga yoga of een high intensity workout.

Vervolgens neem ik een douche, waarna het absoluut tijd is voor een cappuccino met havermelk. Mijn eerste sessie start vaak om 10.00 uur, waarna de lunch rond 12.30 uur mijn eerste maaltijd van de dag is. Ik bouw altijd tijd in om tussen de sessies door terug in mijn eigen energie te komen en mij voor te bereiden op de middagsessie.

In het kader van ‘practice what you preach’ wissel ik regelmatig een sessie uit met een breathwork-collega. Het is voor mij de fijnste manier om mijn eigen proces te ondersteunen.”

Neem de tijd voor het proces. Je kan het niet opjutten!

Welk advies kan je geven aan mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Breathwork is magisch. Het brengt je altijd precies wat je nodig hebt en nooit meer dan wat je aan kunt. Het is een superkrachtige tool en altijd inzetbaar, aangezien je je adem altijd bij je hebt. Let maar eens op wat het voor je doet om driemaal diep in te ademen, op een moment van veel stress. Je voelt direct waar je lijf vast zit en het brengt instant iets van ruimte en ontspanning.

Ik zou mensen die nieuw zijn met ademwerk adviseren om een één-op-één sessie te doen bij iemand bij wie ze zich fijn voelen en/of die hen aanspreekt. Eventueel kan je verschillende ademtechnieken uitproberen om te kijken wat het meeste past. Ook zou ik adviseren de tijd te nemen voor het proces. Je kan het niet opjutten! Eenmaal voldoende feeling met de ademtechniek, dan kan je deze thuis zelf dagelijks toe gaan passen.

Wil je een deep dive? Dan kan ik een breathwork-weekend enorm aanraden. Zonder de afleiding van alledag, duik je middels breathwork en ander proceswerk steeds diepere lagen van jezelf in. Zo'n weekend geeft veel mogelijkheid tot inzichten, integratie en heling.”


Sanne van Leeuwen Breathwork & Coaching

sanne van leeuwen 1.jpeg

Voor meer info, kijk op Sannevanleeuwen.com.
Daar vind je in de agenda ook alle actuele events en retreats.
Volg Sanne via Instagram voor de laatste updates.