The Breathwork Movement

View Original

'Ademwerk schoont van alle vormen van lichaamswerk echt het allerbeste op.' - Het verhaal van ademcoach Manon van Bakel

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het verhaal van ademcoach Manon van Bakel.

Manon van Bakel - Ademcoach

Foto: studioannemarije.nl

Toen Manon van Bakel na jaren in financiële dienstverlening tot het besef kwam dat ze altijd maar doorrende, nooit stilstond en veel te veel vanuit haar hoofd leefde, wist ze dat het anders moest. Toch was er eerst nog een brand en burn-out voor nodig om haar echt tot stilstand te brengen.

Tijdens de zoektocht naar herstel kwam ze bij toeval in aanraking met breathwork. Dit veranderde dit alles. Voor het eerst kon Manon écht contact maken met haar emoties, en wist ze dat dit haar weg zou zijn. Inmiddels heeft Manon haar eigen praktijk aan huis op een prachtige plek in de natuur van Mill, omringd door veel grond en paarden. Hier begeleidt ze mensen in ademcoaching op het gebied van hyperventilatie, long covid en astma, maar faciliteert ze ook in de bewust verbonden ademhaling en transformational breathwork. Desgewenst in combinatie met systeemopstellingen, Reiki en klankschalen, want ook hier heeft Manon zich de afgelopen jaren in bekwaamd.

Hoe zag het pad van Manon eruit, waarom werkte juist de adem zo krachtig en welke tips heeft ze voor jou? Lees hier het verhaal van Manon van Bakel.

Van de financiële dienstverlening naar ademcoach, hoe is verlopen?

“Ik heb jaren in de financiële wereld gewerkt, in diverse project- en adviesrollen. Ik genoot van de afwisseling, de uitdaging en de mooie projecten, maar er kwam ook veel stress en politiek bij kijken. Een paar jaar geleden kwam het besef dat ik teveel vanuit mijn hoofd, en te weinig vanuit mijn hart leefde. Ik had zeker wel plezier in mijn leven, maar ik was het ook snel vergeten. Ik rende van beleving naar beleving, maar vergat er echt van te genieten. Ik stond nooit stil.

Er was uiteindelijk een brand, een burn-out en andere ellende voor nodig om de doordenderende trein echt tot stilstand te brengen. Dit heeft me op het pad van zelfontwikkeling gebracht, en ik ging allerlei trainingen en opleidingen volgen, waaronder de opleiding tot holistisch therapeut, familie- en organisatieopstellingen, vitaliteitscoach, Body Mind Release methode en Reiki Master en trainer.

Stap voor stap leerde ik om het hoofd los te laten en meer vanuit mijn hart te leven. Door niet bezig te zijn met het verleden of de toekomst, maar in het NU te leven. Dat laatste blijft altijd een uitdaging, maar inmiddels pluk ik hier de vruchten van. Naarmate ik meer vanuit mijn hart leef, ga ik ook steeds meer mijn dromen volgen. En daar krijg ik ontzettend veel energie van.”

Hoe ben je in al die trainingen en opleidingen bij ademwerk uitgekomen?

“Tijdens de terugkomdag van een van de opleidingen die ik volgde, de Body Mind Release methode, vond een breathwork sessie plaats. In een van der Valk in Utrecht moesten we van onze stoelen af en op een matje op de grond gaan liggen. Ik had geen enkel idee wat er ging gebeuren en wat ik kon gaan ervaren.

Wat er vervolgens gebeurde, voelt nog steeds ongelofelijk. Ik voelde allerlei sensaties en emoties door mijn lichaam gieren. Ik zag mijn overleden vader. Het leek alsof ik voor het eerst écht het verdriet kon voelen en dat ik kon laten zijn wat ik daarvoor weggestopt had.

Na afloop van de sessie was ik zwaar onder de indruk en wist ik: dit wil ik gaan doen! Als ik nu zie wat de ademsessies die volgden me opgeleverd hebben: dat is echt wauw! Vooral de rebirthing breathwork sessies in een warm bad met alleen een snorkelpijpje waren super indrukwekkend!”

Kan je omschrijven wat de water rebirthing ademsessies met je hebben gedaan?

“Na die eerste ervaring met breathwork ben ik diverse verbonden ademhalings- en ook een heel traject warm water rebirthing breathwork sessies gaan doen. Elk van die sessies heb ik een andere groot thema uit mijn leven aangekeken, doorvoeld, doorheen geademd en losgelaten. Echt zo heerlijk om alles op te kunnen schonen.

Het ademen in water was wel een dingetje. Ik houd er normaal gesproken helemaal niet van om met mijn hoofd onder water te gaan, ik houd met zwemmen altijd mijn hoofd boven water. Vroeger heb ik angsten ontwikkeld bij het onder water soppen door andere kinderen, en een duikles was jaren geleden ook geen succes. Maar nu moest ik mezelf eraan overgeven.

De sessie vond plaats in een kleine jacuzzi. Het was een fijne en veilige gedachte dat de ademcoach naast mij in het bad zat zodat ze mij kon helpen mocht het nodig zijn. Ik had dus verwacht dat het moeilijk zou zijn om onder water te gaan, maar bij het omzetten van de knop ben ik er vol voor gegaan en ging het direct goed.

Het bijzondere van onder water ademen in het warme water, is dat het de bevalling nabootst. Ik kreeg direct visioenen van de periode dat mijn moeder zwanger was van mij, en ik voelde haar angst. Haar zwangerschap was zwaar omdat ze in het begin bloedingen had gehad en elke dag tot aan de bevalling misselijk was. Ik kon haar teruggeven dat ze veilig was bij de arts en dat ze daarop mocht vertrouwen. Daarna kreeg ik het gevoel dat ik geboren werd. Vervolgens moest ik heel veel slijm ophoesten, dat was bizar. Voor zover ik weet heb ik het bij mijn geboorte niet benauwd gehad, maar er zal vast een spirituele gedachte achter zitten.

Ik heb tijdens deze sessie onder water nog meer oud zeer kunnen doorvoelen en oplossen. Dat vind ik het fijne van de verbonden ademhaling: je mag oude stukken uit het verleden aankijken, je ademt er doorheen in plaats van het vast te zetten toen je in de angst zat, je voelt je veilig en je kunt het daarna een plekje geven. Na afloop van een sessie voelt het heerlijk opgeschoond. Zo ook bij deze rebirthing sessie.”

Foto: doordannyfotografie.nl

Waarom ervaar je specifiek ademwerk zo krachtig?

“Ik heb al veel gedaan op het gebied van lichaamswerk, maar de adem schoont in mijn ervaring echt het allerbeste op van alles. Emotioneel, mentaal en spiritueel ben ik dankzij de adem nog meer gegroeid.

Daarnaast werkt het ook op fysiek vlak door. Ik merk dat ademwerk een heel positief effect op mijn lichaam heeft en dat ik steeds meer energie krijg. Een rustige ademhaling helpt me om mijn retentie te trainen, en krachtigere sessies zorgen ervoor dat ik de dag energiek kan beginnen. Ook weet ik nu hoe ik met mijn ademhaling mezelf tijdens eventuele stressmomenten tot rust kan brengen.”

Heb je een vast dagelijks ademritueel?

“Mijn wekker gaat om 6 uur. Dan begin ik de dag met ademwerk, startende met de B-Mind ademhaling, gevolgd door een meer activerende ademsessie zoals Wim Hof of O2Max. Ik vind het super fijn om met rustgevende en activerende ademhalingsoefeningen af te wisselen. Per dag kijk ik wat mijn lichaam nodig heeft.

Daarna doe ik wat lichaamswerk en ontspanning. Dit kan de Epiphora methode zijn, maar ook de 5 Tibetanen. Op sommige dagen ga ik om 8 uur naar de sportschool, dit varieert. Daarna pak ik een koude douche of stap ik in mijn koude badje in de tuin. Deze combinatie werkt echt geweldig voor mij. Het is altijd een stap en ik moet mezelf er telkens van overtuigen om het koude bad in te gaan, maar het gevoel daarna is heaven! Zoveel energie!

Ik probeer in de middag ook een korte ademsessie van 5 minuten te doen, al schiet het er door drukte nog wel eens bij in. 's Avonds voor het slapen gaan doe ik nog een keer de B-Mind ademhaling. Daarna ga ik lekker slapen of luister ik een meditatie. Overigens altijd met een tapeje op mijn mond, zodat ik ook 's nachts door mijn neus adem. Door mijn neus ademen is iets waar ik overdag trouwens ook op let, en ik probeer dit ook tijdens het sporten te doen.”

Foto: studioannemarije.nl

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?

“Ik zou willen adviseren om alle mogelijkheden van de adem te gaan ontdekken. En dan het liefste met een ademcoach die je hierin kan begeleiden, zodat je diverse ademhalingstechnieken kunt ervaren, zowel de rustgevende als de activerende.

Ga sowieso ook de verbonden ademhaling ervaren, want juist deze kan extra opschonen. Het is wel heel belangrijk om dit onder begeleiding te doen, en dan het liefste 1-op-1. Als je meer ervaring krijgt, kan het daarna heel tof zijn om in een ademcirkel of in een verbonden groepsademsessie te ademen. De energie van een groep zweept nog verder op.

Wel wil ik een kanttekening hierbij plaatsen, want je weet vaak niet hoe de begeleiding per groep is. Ik heb weleens meegemaakt dat er maar één begeleider was op een groep van 15 man. Dat is in mijn ogen te weinig. Deze sessie was de eerste keer ademen voor mijn man, en door het gebrek aan begeleiding was hij er daarna ook meteen klaar mee. Super zonde!

Ik ben van mening dat je een ervaren begeleider per maximaal drie personen zou moeten hebben, en dat mensen die deelnemen al een paar keer 1-op-1 geademd hebben zodat ze weten wat ze moeten en kunnen verwachten. Zo weten ze ook dat emoties kunnen en mogen komen en dat je er doorheen mag ademen.”

Tot slot: welk boek heeft jou het meest geïnspireerd?

“Ik vond het boek Het nieuwe ademen van James Nestor (Breath, the new science of a lost art) heel inspirerend. Onder meer omdat het je heel duidelijk maakt wat ademen door de neus voor je gezondheid kan doen.”

See this content in the original post

Tip: luister 14 dagen gratis boeken op Storytel.


Manon van Bakel - Zuiver en Puur

Meer weten over Manon en haar werk? Kijk op www.zuiverenpuurpraktijk.nl.
Volg Manon via Instagram en Facebook voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.

See this content in the original post

See this gallery in the original post